Η ιστορία του Χριστουγεννιάτικου sex

Η ιστορία του Χριστουγεννιάτικου sex

Ποιά είναι τελικά η ιστορία των χειμερινών εορτασμών και τι θέση είχε το σεξ σε αυτούς;

Η πόλη της ακολασίας 

Για τους Ρωμαίους, η προτελευταία εβδομάδα του Δεκέμβρη ήταν αποκλειστικά αφιερωμένη στο θεό Κρόνο, ο οποίος αντιπροσώπευε το θεό της γεωργίας. Κάθε χρόνο λοιπόν, από τις 17 έως τις 23 Δεκεμβρίου λάμβανε χώρα το φεστιβάλ Saturnalia, το οποίο είχε αρκετές ομοιότητες με τα Χριστούγεννα, αφού και σε αυτό η παράδοση επίτασσε να στολίζουν ιερά κλαδιά, να δίνουν δώρα και να διοργανώνουν ατελείωτα τσιμπούσια. 

Όπως ακριβώς συμβαίνει με το Χριστουγεννιάτικο πάρτι στο γραφείο, έτσι και το τέλος της παραγωγικής χρονιάς έπρεπε να εορταστεί με στυλ. Οι αυστηροί ταξικοί διαχωρισμοί άλλωστε σε συνδυασμό με το στρες που σίγουρα προκαλούσε στους πολίτες της Ρώμης το γεγονός ότι βρισκόντουσαν στο κέντρο του αρχαίου κόσμου πρέπει να ήταν εξουθενωτικό. Τα Saturnalia αποτελούσαν λοιπόν την κατάλληλη αφορμή για να...ξεσκάσουν.   

Στο τέλος του χρόνου, αν υπήρχε ένα μέρος που έπρεπε οπωσδήποτε να βρίσκεσαι, αυτό ήταν η Ρώμη. Οι κοινωνικοί νόμοι καταργούνταν εν μία νυκτί, καθώς η αιώνια πόλη φορούσε τα καρναβαλικά της. Πιοτό και φαγητό βουτηγμένο στην υπερβολή, εξεζητημένα ντυσίματα και όργια αποτελούσαν την καθημερινότητα των εορτασμών. Ο Ρωμαίος ποιητής Martial μάλιστα εξέδιδε τα έργα του σχεδόν αποκλειστικά κατά τη διάρκεια του φεστιβάλ, αφού μέσα σε αυτό ένιωθε πιο ελεύθερο πνεύμα και η ατμόσφαιρα των Saturnalia ταίριαζε απόλυτα με τα έκφυλα συγγράμματα του. 

Επίσης για αυτή την εβδομάδα, οι σκλάβοι φορούσαν μυτερά καπέλα ώστε να ξεχωρίζουν ως προσφάτως απελευθερωμένοι κι επιπλέον μπορούσαν να συμμετέχουν κι εκείνοι στις ίδιες ακολασίες μαζί με τους αφέντες τους.

Ο Ρωμαίος Αυτοκράτορας Θεοδόσιος I δεν ήθελε ωστόσο να συνεχιστούν οι εορτασμοί των Saturnalia, έτσι μεταξύ του  389 και 391 μ.χ. εξέδωσε τα περίφημα διατάγματα, με τα οποία απαγόρευσε κάθε παγανιστική δραστηριότητα. Ο Χριστιανικός μονοθεϊσμός και η μονογαμία είχαν έρθει για να μείνουν

Η ιστορία του Χριστουγεννιάτικου sex
Ο Άγιος Βασίλης της πίσω πόρτας 

Το σεξ δεν βρίσκεται ψηλά στην ατζέντα της Θείας Γέννησης. Ο συμβολισμός άλλωστε δεν είναι άλλος από μια παρθένα που καταφέρνει να συλλάβει παιδί από ένα κρίνο. Ο καθολικισμός απεχθάνεται την ιδέα του σεξ και το φεστιβάλ που αντικατέστησε τα λουκούλλεια γεύματα και τα φρουτένια όργια των Saturnalia, θα λέγαμε ότι είναι αρκετά φιλικό προς τα παιδιά. Και ποιός θα μπορούσε να είναι πιο φιλικός προς τα παιδιά, από τον ασέξουαλ Άγιο Βασίλη;

Ο Άγιος Βασίλης ωστόσο είναι ένα αμάλγαμα από διαφορετικές φολκλόρ περσόνες και η ιστορία του ξεκινά με τον Άγιο Νικόλα, έναν Έλληνα χριστιανό από τη Μύρα, γεννημένο 280 χρόνια μετά  το Χριστό. Ο ορφανός Άγιος Νικόλας κατείχε μια τεράστια περιουσία που είχε κληρονομήσει από τους γονείς του και αγιοποιήθηκε λόγω της χρόνιας αφοσίωσης και προσφοράς του στους φτωχούς, καθώς και λόγω της επιμονής του στα Χριστιανικά δόγματα, ειδικά κατά τη διάρκεια των μεγάλων κατατρεγμών, όταν οι Χριστιανοί είχαν μόνο δυο επιλογές: Είτε ν' αποκηρύξουν τον Πατέρα τους, είτε να εκτελεστούν.  

Η προσφορά του Άγιου Νικόλα προς τους φτωχούς ήταν ατελείωτη, η πιο διάσημη δωρεά του ωστόσο ήταν προς έναν εξαθλιωμένο ενορίτη, ο οποίος ήταν ανίκανος να πληρώσει για τη νόμιμη προίκα κι έτσι ήταν αναγκασμένος να σπρώξει τις κόρες του στην πορνεία. 

Ο Άγιος Νικόλας όμως, επιθυμώντας να κρατήσει και τη βοήθεια του μυστική, πέταξε τρεις σάκους με χρυσό μέσα απ' το παράθυρο του ενορίτη, έναν για τη προίκα κάθε κόρης. 

Η καλή του πράξη ανακαλύφθηκε απ' τον πατέρα την τρίτη νύχτα, ενώ παραλλαγές της ιστορίας παρουσιάζουν τον πατέρα να αρνείται τη βοήθεια και τον Άγιο Νικόλα να πετάει τη σακούλα από την καμινάδα ή να βάζει το χρυσό μέσα στις κάλτσες της μία κόρης. Παραδόξως, ο Άγιος Νικόλας αν και προσπάθησε ν' αποτρέψει τρεις γυναίκες από το να καταλήξουν στην πορνεία, ονομάστηκε τελικά προστάτης των ιερόδουλων.

Ωραία ιστορία και μπράβο στον Άγιο Νικόλα, όμως και πάλι, όπου εμπλέκεται ο Χριστιανισμός, το σεξ απουσιάζει πλήρως.

Η ιστορία του Χριστουγεννιάτικου sex

Οι Εσκιμώοι κάνουν περισσότερα από το να τρίβουν τις μύτες τους

Προτού καταφθάσει κι εκεί ο Χριστιανισμός, αν βρισκόσουν στη κεντρική Αρκτική κατά τη διάρκεια του χειμερινού ηλιοστασίου, θα ετοιμαζόσουν να καμακώσεις τη Sedna, τη θεά της θάλασσας. Θα της τραγουδούσες ένα μαγικό τραγούδι και θα της έριχνες ένα δόρυ ώστε να επιστρέψει στα βάθη του υποκόσμου. Ύστερα θα έδειχνες το ματωμένο καμάκι στην κοινότητα και θα ετοιμαζόσουν για τσιμπούσια και ανταλλαγές συντρόφων.  

Ο Franz Boas, πατέρας της Αμερικανικής ανθρωπολογίας, σ' ένα έγγραφο που χρονολογείται στο 1888 περιγράφει δυο τεράστιες φιγούρες καλυμμένες με μάσκες από δέρμα φώκιας και βαριές μπότες, να βάζουν σε σειρά τους άνδρες και τις γυναίκες για να τους ταιριάξουν. Τα επιλεγμένα ζευγάρια επέστρεφαν στο σπίτι της γυναίκας, όπου και παρέμεναν ως σύζυγοι για το επόμενο μερόνυχτο. 

Αυτή η ανταλλαγή ζευγαριών (το σημερινό swinging) αποτελούσε σημαντικό στοιχείο των χειμερινών εορτών στο χιονισμένο Βορρά και ήταν ταυτόχρονα το πρώτο πολιτιστικό στοιχείο που τρόμαξε τους Χριστιανούς ιεραποστόλους. Έτσι όταν ακόμη και οι Εσκιμώοι εκχριστιανίστηκαν, τα τσιμπούσια τους άρχισαν να μοιάζουν πολύ με ένα Χριστουγεννιάτικο δείπνο και όσο για τις ανταλλαγές συντρόφων, αυτές καταργήθηκαν ανεπιστρεπτί.   

Η ιστορία του Χριστουγεννιάτικου sex

Το σεξ δεν φαίνεται να είναι κομμάτι των δικών μας χειμερινών εορτασμών, όμως αν τα δικά σου Χριστούγεννα αρχίσουν να μοιάζουν τόσο ξερά όσο και η γαλοπούλα, άσε τη θεία γέννηση για τα παιδιά και επανεκτίμησε κάποιες ξεχασμένες χειμερινές παραδόσεις με μια, όχι και τόσο παρθένα Μαρία.