Συμβίωση: Ο οδηγός που θα σε σώσει από την καταστροφή

Συμβίωση: Ο οδηγός που θα σε σώσει από την καταστροφή

Ένας οδηγός θριάμβου, όχι επιβίωσης

Διπλά σπίτια διπλοί μπελάδες. Εδώ και αρκετούς μήνες περνάς τη ζωή σου μεταξύ δύο διαμερισμάτων. Το δικό σου και το δικό της. Είστε πιστοί ο ένας στον άλλον, είστε ερωτευμένοι αλλά παρ' όλα αυτά διάγετε διπλή ζωή, διπλές οδοντόβουρτσες, διπλές πιτζάμες, διπλά εσώρουχα. 

Ο πληθυσμός των ρούχων σου έχει υποστεί έναν βίαιο διαχωρισμό, μισά στο ένα σπίτι, μισά στο άλλο. Ακόμα και το αγαπημένο σου σακίδιο που τόσα βράδια, για τόσους μήνες σε έβγαλε ασπροπρόσωπο, έχοντας επιφορτιστεί με τη δύσκολη αποστολή της μεταφοράς των βασικών σου αντικειμένων, έχει αρχίσει να δηλώνει παραίτηση. Τα φερμουάρ σκαλώνουν, η φόδρα φθείρεται, δεν πάει άλλο: Ήρθε η στιγμή να συγκατοικήσετε.

Το να συγκατοικείς με τον άνθρωπο που αγαπάς μπορεί να είναι μια εμπειρία απολαυστική, αλλά μπορεί πολύ εύκολα να λάβει διαστάσεις εφιαλτικές και καταστροφικές για τη ζωή σας, τη σχέση σας, τους γείτονες και τα παιδιά τους. Το κακό μάλιστα είναι ότι, άπαξ και κάνετε το βήμα αυτό, δεν υπάρχει επιστροφή. Το «Οκ δεν πήγε και όσο καλά φανταζόμασταν, οπότε ας επιστρέψουμε στην προηγούμενη κατάσταση» δεν λέγεται και τόσο εύκολα.

Ο οδηγός που ακολουθεί θα σας βοηθήσει να είστε όσο το δυνατόν πιο προετοιμασμένοι:

Συμβίωση: Ο οδηγός που θα σε σώσει από την καταστροφή

Συγκατοικήστε επειδή σου λείπει εκείνη, όχι τα λεφτά για το νοίκι

Ας το ξεκαθαρίσουμε, αν και κανονικά θα έπρεπε να θεωρείται αυτονόητο: Για να συγκατοικήσεις με κάποιον θα πρέπει πρώτα να υπάρχει μεταξύ σας ισχυρότατη αγάπη και έντονη επιθυμία για δέσμευση. Μην σπεύσεις δηλαδή να συγκατοικήσεις με την κοπέλα που είστε μαζί, απλώς και μόνο επειδή έχεις αρχίσει και στριμώχνεσαι με το νοίκι του διαμερίσματός σου, ή επειδή εκείνη έβαλε Netflix. Συγκατοίκηση σημαίνει μοιράζομαι τα έξοδα, αλλά επίσης σημαίνει και μοιράζομαι το μπάνιο, την ντουλάπα, το ψυγείο. Μέσα στο κοινό σας πλέον σπίτι, στον γεμάτο νεροχύτη, στον κάδο με τα άπλυτα, στο κρεβάτι σας, βρίσκονται καλά κρυμμένες μικρές και μεγάλες νάρκες, από τις οποίες μόνο η πραγματική σας επιθυμία να ζείτε μαζί μπορεί να σας προστατεύσει. 

Συζητήστε για τα οικονομικά από πριν

Οι καλοί λογαριασμοί, κάνουν τους καλούς εραστές. Να έχετε συμφωνήσει για τον τρόπο που θα διαχειριστείτε τα έξοδα του κοινού σας σπιτιού από την αρχή. Η μοιρασιά πρέπει να είναι δίκαιη κι αυτό δεν σημαίνει κατ' ανάγκη ότι πρέπει να είναι 50 / 50.  Τον τελευταίο καιρό ως ορθός και δίκαιος τρόπος προτείνεται τα έξοδα του ενοικίου, οι λογαριασμοί του σπιτιού, και το super-market, να μοιράζονται κατ' αναλογία του εισοδήματος των δύο συμβιούντων. 

Η αλήθεια είναι όμως, ότι ως άνδρας οφείλεις να κάνεις τα πάντα ώστε να μπορείς να σηκώνεις πάνω από το 50% των βαρών. Το πρότυπο του άνδρα κουβαλητή, όσοι αιώνες κι αν περάσουν, θα παραμένει ζωντανό. Συνεννοηθείτε, συμφωνήστε, αλλά μην μπείτε σε υπερβολικές λεπτομέρειες και υπολογισμούς ως και το τελευταίο δεκάλεπτο του ευρώ. Η υπέρμετρη λογιστική σκοτώνει τον έρωτα. Σπίτι ανοίγετε, όχι ετερόρρυθμη εταιρεία. 

Ξεκαθάρισε την πραμάτεια σου

Ήρθε η ώρα να πακετάρεις. Κάνεις μία γύρα στο σπίτι που ετοιμάζεσαι σε λίγες ημέρες να αφήσεις. Ντουλάπες, ράφια, συρτάρια, βιβλιοθήκες, πατάρια όλα γεμάτα από ρούχα, βιβλία, χαρτιά, CD, βινύλια, κόμικ, κουζινικά. Αντιλαμβάνεσαι ότι δεν μπορείς να τα πάρεις όλα μαζί σου. Εδώ θέλει γενναίες αποφάσεις. Οι κούτες που έχεις μπροστά σου είναι μια χάρτινη κιβωτός, μέσω της οποίας τα πιο αγαπημένα σου αντικείμενα και ρούχα θα διασωθούν και θα σε συνοδεύσουν στη νέα σου ζωή. Τα υπόλοιπα πρέπει να τα αφήσεις, μαζί με την semi-εργένικη ζωή σου, στο έλεος του κατακλυσμού. Το πόσα τελικά θα κρατήσεις και πόσα θα αφήσεις είναι και θέμα χωρητικότητας της κοινής σας στέγης. Για κάποιους τυχερούς υπάρχει πάντα και το καταφύγιο του πατρικού σπιτιού, όπου δίπλα στις κούτες της παιδικής και εφηβικής σου ηλικίας μπορείς να βάλεις τώρα κι αυτές της μετ-εφηβικής.  Καλό είναι όλην αυτήν τη διαδικασία να την κάνει ο καθένας μόνος του, γιατί αν το δοκιμάσετε μαζί, πιθανότατα να μην χρειαστεί τελικά να μετακομίσετε.

Συμβίωση: Ο οδηγός που θα σε σώσει από την καταστροφή

Κρατήστε λίστα

Διανύετε τις πρώτες σας ημέρες συμβίωσης. Οι κούτες άδειασαν σιγά-σιγά, και έχετε αρχίσει να μπαίνετε σε μία κανονικότητα. Σταδιακά διαμορφώνεται η κοινή σας ρουτίνα. Πιθανότατα θα βομβαρδιστείτε από πληροφορίες που αγνοούσατε για το έτερον σας ήμισυ: Μπροστά στα μάτια σας θα συμβούν πράγματα που ούτε θα μπορούσατε να φανταστείτε. Μείνετε ψύχραιμοι, και κρατήστε μία λίστα από όσα ξεπερνούν τα όρια της κατανόησης και της ανοχής σας, αλλά και με όσα σας ενθουσίασαν! Ορίστε μία ημέρα την εβδομάδα, η Κυριακή μοιάζει καταλληλότερη, που με άνεση χρόνου θα μπορείτε να διαβάσετε ο ένας στον άλλον τις λίστες σας. Προσοχή όμως: δείτε το ως μια ευκαιρία να κάνετε την συγκατοίκηση σας ακόμα καλύτερη, κι όχι ως αφορμή να καθίσετε ο ένας τον άλλον στο σκαμνί. 

Καυγάς δεν σημαίνει χωρισμός

Η συγκατοίκηση είναι ένα μεγάλο και δύσκολο βήμα που φέρνει αρκετούς κλυδωνισμούς. Μην είστε αυστηροί ούτε με την σύντροφο σας, ούτε με τον εαυτό σας. Ο μεγαλύτερος σύμμαχος σε μία συγκατοίκηση είναι η ειλικρινής και καλοπροαίρετη μεταξύ σας επικοινωνία. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα προκύψουν και καυγάδες. Είναι πολύ λογικό, κάποιες φορές δε, είναι και πολύ χρήσιμο. Το θέμα είναι πώς θα τους διαχειριστείτε: Συχνά, το να φύγει ένας από τους δύο για μια μικρή βόλτα, ειδικά αν δεν υπάρχει στο σπίτι η ουδέτερη ζώνη ενός τρίτου δωματίου-γραφείου, είναι η καλύτερη λύση. Αυτό, αντιθέτως, που δεν βοηθάει καθόλου, είναι κάθε τρεις και λίγο να παίρνεις άρον άρον ένα σακίδιο, να πετάς μέσα ό,τι βρεις, και να απειλείς ότι σηκώνεσαι και φεύγεις. Αυτό πες το μόνο αν πραγματικά το εννοείς.

Μην φτάνουμε όμως στην καταστροφολογία. Στα διπλανά διαμερίσματα, στις απέναντι πολυκατοικίες, εκατοντάδες ζευγάρια βρήκαν τον τρόπο να ζουν μαζί και να ζουν ευτυχισμένα.