Casio G-Shock: ανθεκτικό όσο κι η ιστορία του

Casio G-Shock: ανθεκτικό όσο κι η ιστορία του Εμπνευσμένο το 1981, αυτό το σκληρόπετσο αντικραδασμικό ρολόι αντέχει όχι μόνο στα χτυπήματα, αλλά και στο ίδιο το πέρασμα του χρόνου.


Αρκετή ιαπωνική τεχνογνωσία, μπόλικη καινοτομία και ένας άκρως ανθεκτικός χαρακτήρας, είναι τα βασικά συστατικά ενός ρολογιού που έχει αποδειχθεί ανθεκτικό σε πολύ περισσότερα πράγματα απ' τα χτυπήματα και τις πτώσεις. Εμπνευσμένο το 1981 από τον Kikuo Ibe, τον τότε επικεφαλής σχεδιασμού της Casio, το G-Shock προέκυψε ως απότοκος της Team Tough: της ομάδας που δημιουργήθηκε με σκοπό να παρουσιάσει ένα ρολόι ικανό να πέσει από 10 μέτρα ύψος, να αντέξει πίεση 10 Atm, να κρατήσει την ίδια μπαταρία για 10 χρόνια, και πάλι να συνεχίσει να λειτουργεί σαν να μην τρέχει τίποτα. Αποτέλεσμα όλων αυτών των απαιτήσεων της Team Tough, ήταν το G-Shock DW-5000C: το πρώτο από τα πολλά μοντέλα που ακολούθησαν στην μακρά, 25ετή ιστορία της γραμμής.

Η ιδέα πίσω από το σχεδιασμό της αντικραδασμικής προστασίας των μοντέλων της οικογένειας G-Shock, ήρθε στον Ibe κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του σε έναν παιδότοπο. Παρακολουθώντας τη μηχανική μιας μπάλας από καοτσούκ, ο Ibe κατάλαβε πως, δεδομένου του ότι το εσωτερικό δεν πρέπει να δέχεται τις ίδιες καταπονήσεις με τα εξωτερικά του μέρη, για να προστατεύονται αποτελεσματικά τα σπλάχνα του ρολογιού, αρκούσε να δημιουργηθεί ένα πλαίσιο θωράκισης στην κάσα, επενδεδυμένο με μια σειρά στοιχείων, επικρατέστερο των οποίων θα ήταν το καοτσούκ. Στοιχείο που έδωσε έκτοτε σε κάθε G-Shock τον χαρακτηριστικό του σχεδιασμό.

Εκτός από το εξωτερικό περίβλημα, ειδικό υλικό απορρόφησης των κραδασμών χρησιμοποιήθηκε και σε κεντρικά σημεία του εσωτερικού, έτσι ώστε το κάθε ρολόι της οικογένειας να μπορεί να αντέξει σε πολύ υψηλές επιταχύνσεις της βαρύτητας – τουτέστιν, πολλά G. Μέχρι και το λουράκι των G-Shock ακολούθησε αυτό τον κανόνα, έτσι ώστε να αποτελούν τα ρολόγια της Casio μία σταθερή επιλογή όσων η καθημερινότητα είναι γεμάτη περιπέτεια.

Σε μια σπάνια ανατροπή των ισορροπιών μεταξύ κομψότητας και πρακτικότητας, το G-Shock της Casio έχει αναδειχθεί ως το μόνο ρολόι που, παρ' ότι δεν θα διακρινόταν ποτέ για την φινέτσα και την λεπτότητα της σχεδίασής του, έχει καταφέρει να κατακτήσει βαθιά φανατικό κοινό σε παγκόσμιο επίπεδο, και ως εκ τούτου να κεντρίσει το ενδιαφέρον ακόμη και των συλλεκτών αντικειμένων υψηλής ωρολογοποιίας. Σίγουρα, όταν η Casio ήθελε να φτιάξει ένα ρολόι που να μπορεί να αντέξει τα πάντα, αποκλείεται να φανταζόταν ότι θα άντεχει ακόμη και στο πέρασμα του ίδιου του χρόνου.

G-Shock ορόσημα

Casio G-Shock: ανθεκτικό όσο κι η ιστορία του

To 1989 η οικογένεια G-Shock απέκτησε το πρώτο υβρίδιο αναλογικού και ψηφιακού ρολογιού στην γκάμα της, ενώ το G-Shock Frogman DW-6300 ήταν το πρώτο καταδυτικό ρολόι στην ιστορία της, με αντοχή έως και 20 ατμόσφαιρες. Το 1995 εμφανίζεται ένα άλλο Frogman, με κωδικό αριθμό DW-8200, το οποίο είναι και το πρώτο με κάσα από τιτάνιο. Πέντε χρόνια αργότερα παρουσιάστηκε το GW-100, το πρώτο G-Shock με δυνατότητα ρύθμισης της ώρας βάσει ραδιοσημάτων από έξι διαφορετικές γεωγραφικές τοποθεσίες. 

Έκτοτε έχουν κάνει την εμφάνισή τους πολλές και ενδιαφέρουσες παραλλαγές στην οικογένεια G-Shock, όπως είναι η ενσωμάτωση πομποδέκτη Bluetooth για την επικοινωνία του ρολογιού με μία εφαρμογή στο smartphone, ειδικές εκδόσεις με εξειδικευμένες ιδιότητες ενισχυμένης αντοχής, όπως αυτή στη λάσπη για τα Casio G-Shock Mudmaster. 

Για όσους θέλουν να φορούν ένα G-Shock αλλά με μεταλλική κάσα και μπρασελέ, υπάρχει πλέον στην γκάμα και το Metal Twisted G-Shock, ή αλλιώς η σειρά MT-G με ενσωματωμένο GPS για την ακριβή ρύθμιση της ώρας.

Πλούσιο παρόν και ευοίωνο μέλλον

Η Casio δεν εγκαταλείπει την υπόθεση G-Shock, την οποία ενισχύει κάθε χρόνο με ένα διόλου ευκαταφρόνητο πλήθος νέων μοντέλων για όλα τα γούστα και όλες τις κακουχίες που μπορεί να αντιμετωπίσει κανείς. Στη Baselworld 2017 παρουσίασε μια ειδική έκδοση του MR-G, το μοντέλο MRG G2000HT-1A, το οποίο έχει επίσης πομποδέκτη Bluetooth για την επικοινωνία και τον συγχρονισμό με ένα smartphone, ενώ διαθέτει και την τεχνολογία GPS Hybrid Wave Ceptor, η οποία του επιτρέπει να εντοπίζει την τοποθεσία του οπουδήποτε στη Γη και να ρυθμίζει αναλόγως τη χρονική ζώνη. Στη στεφάνη του υπάρχει ένα χαρακτηριστικό μοτίβο το οποίο έχει δημιουργηθεί με την παραδοσιακή ιαπωνική τεχνική Tsu-i-ki, απεικονίζοντας τα χρώματα ενός δράκου των νεφών. Η κάσα είναι από τιτάνιο και έχει διάμετρο 49,8 χιλιοστών. Η ενδεικτική τιμή του είναι τα 7.500 ευρώ και ξεκινά την εμπορική του πορεία τον Σεπτέμβριο του 2017. Η οικογένεια MT-G ενισχύθηκε πρόσφατα και με το μοντέλο G-Shock MT-G MTGS1000D-1A9 με κάσα από ανοξείδωτο ατσάλι και πλούσιες λειτουργίες.