Υπάρχουν γερμανικές ωρολογοποιίες;

Υπάρχουν γερμανικές ωρολογοποιίες;

Διότι η χώρα του Oktoberfest δεν φτιάχνει μόνο μπύρες...

Με το Oktoberfest να ρίχνει την αυλαία του το πρώτο σαββατοκύριακο του Οκτωβρίου και την μπύρα, το εθνικότερο από τα εθνικά προϊόντα της Γερμανίας, να περνάει στα μετόπισθεν της προσοχής, είναι καλή ευκαιρία να διατηρήσουμε τον θαυμασμό μας για την γερμανική παραγωγή και να στρέψουμε τους προβολείς σε ένα άλλο προϊόν, για το οποίο οι στιβαρότεροι των βορειοευρωπαίων αξίζει να νιώθουν τόσο περήφανοι όσο και για το ξανθό αλκοολούχο τους φετίχ. Ιδίως αφού στο γερμανικό έδαφος εδρεύουν μερικές από τις σημαντικότερες ωρολογοποιίες της διεθνούς σκηνής, με ονόματα ηχηρά, στα οποία πολλοί λανθασμένα αποδίδουν ελβετικές ρίζες, παραμένουν όμως βασικές υπογραφές της γερμανικής ωρολογοποιίας. 

A. Lange & Söhne

Με την ιστορία της να πηγαίνει τόσο πίσω όσο ο Β' Παγκόσμιος Πόλεμος και τόσο ψηλά όσο τα μαχητικά αεροσκάφη της Γερμανίας, οι πιλότοι των οποίων φορούσαν ρολόγια χειρός παραγμένα αποκλειστικά από αυτήν την θρυλική ωρολογοποιία της Δρέσδης, η συγκεκριμένη φίρμα ιδρύθηκε αρχικά ως Glashutte το 1845, από τον Ferdinand Adolph Lange και ξεκίνησε τη δραστηριότητά της με τη δημιουργία ποιοτικών ρολογιών τσέπης. Το 1948, το τέλος του Β' Παγκοσμίου σήμανε και το τέλος της εταιρείας, λόγω της δήμευσης της περιουσίας της από την κυβέρνηση της Ανατολικής Γερμανίας. Τον Δεκέμβριο του 1990 όμως, ο Walter Lange, δισέγγονος του ιδρυτή της, την άνοιξε ξανά, μετά την ενοποίηση των δύο Γερμανιών, συνεχίζοντας την παράδοση αιώνων εξειδίκευσης και φινιρίσματος.

Πιο πρόσφατη δημιουργία: A. Lange & Söhne 1815 Chronograph

Υπάρχουν γερμανικές ωρολογοποιίες;

Μία από τις τελευταίες προσθήκες στην γκάμα των ρολογιών της εταιρείας είναι το 1815 Chronograph, ένας Flyback χρονογράφος, ο οποίος διακρίνεται για το μαύρο χρώμα στο καντράν και την ασημί κάσα διαμέτρου 39,5 χιλιοστών. Κεντρικά υπάρχουν δείκτες για την ώρα και τα λεπτά, μαζί με τον δείκτη του χρονογράφου, ενώ στο 3 και το 9 βλέπουμε τα totalizers του χρονογράφου. Περιμετρικά του καντράν, υπάρχει ένας μετρητής παλμών που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την μέτρηση καρδιακού ρυθμού. Φορά τον Calibre L951.5, o οποίος εκτελεί 18.000 ταλαντώσεις την ώρα και έχει power reserve 60 ωρών.  

Nomos Glashutte

Έχοντας συνδέσει την ιστορία της με την πτώση του τοίχους του Βερολίνου, η δυο φορές βραβευμένη ως 'Winner in Luxury' εταιρεία στα German Brand Awards, ξεχωρίζει για τις λιτές Bauhus γραμμές και την μηχανική της αρτιότητα από το 1990 που παρουσίασε το πρώτο της ρολόι με μηχανικό μηχανισμό. Ιδρυμένη από τον Roland Schwernter στη Σαξονία, από το 2005 και έπειτα, η Nomos βάζει στο εσωτερικό των ρολογιών της μηχανισμούς που κατασκευάζει αποκλειστικά και μόνο η ίδια, ενώ το 2014 παρουσίασε το Nomos swing system: τον δικό της μηχανισμό διαφυγής, τον οποίο κατασκευάζει και εξελίσσει συνεχώς.

Πιο πρόσφατη δημιουργία: Nomos Aqua και Campus Series

Υπάρχουν γερμανικές ωρολογοποιίες;

Στοχεύοντας σε ένα νεανικό κοινό, η Nomos Glashutte παρουσιάζει την οικογένεια Aqua με 16 μοντέλα σε τέσσερα διαφορετικά χρώματα και αντοχή στο νερό μέχρι και σε βάθος 200 μέτρων. Η βάση σχεδιασμού είναι τα μοντέλα Ahoi, με τον μηχανισμό DUW 3001 που η εταιρεία παρουσίασε το 2015, αλλά και τα Calibres DUW 5001 και DUW 5101 για τα μοντέλα με τη μεγαλύτερη κάσα. Από την άλλη μεριά, η σειρά Campus έχει την ατσάλινη κάσα και το καντράν της σειράς Club της Nomos, ενώ δίνεται στο πίσω μέρος η δυνατότητα της χάραξης ενός προσωπικού μηνύματος για εκείνον που θα τα φορέσει. Αποτελούν μία άριστη επιλογή δώρου για την αποφοίτηση. 

MeisterSinger

H MeisterSinger έρχεται από την Munsterland, τη Γη της Επαγγελίας για τους ποδηλάτες της Γερμανίας. Αναμφίβολα, το στοιχείο των MeisterSinger που τα κάνει να ξεχωρίζουν είναι το γεγονός ότι ο δείκτης των λεπτών στις περισσότερες δημιουργίες της λάμπει δια της απουσίας του: , ακολουθώντας το δόγμα της χαλαρής μέτρησης του χρόνου που πρεσβεύει η εταιρεία, το καντράν είναι χωρισμένο σε πεντάλεπτα, έτσι ώστε να είναι εύκολο για τον κάτοχο ενός MeisterSinger να υπολογίζει την ώρα, έστω και στο περίπου. Η ωρολογοποιία ιδρύθηκε το 2001 κι έχει έκτοτε τιμηθεί με αρκετά βραβεία σχεδιασμού για τα μοναδικά της ρολόγια, δικαιώνοντας έτσι το όνομά της, που προέρχεται από τον τίτλο που έπαιρναν οι Γερμανοί τραγουδιστές τον Μεσαίωνα, όταν ανακάλυπταν νέα στοιχεία στη μελωδία.

Πιο πρόσφατη δημιουργία: MeisterSinger Circularis Power Reserve 

Υπάρχουν γερμανικές ωρολογοποιίες;

Η τελευταία προσθήκη στη premium σειρά της MeisterSinger εντυπωσιάζει, καθώς βασίζεται στα σχέδια των μηχανισμών του ιδρυτή της εταιρείας, Manfred Brassler και ξεχωρίζει για το γεγονός ότι εκτός από το μονό δείκτη στο καντράν, έχει έναν μηχανισμό με κούρδισμα στο χέρι, με ένα υποκαντράν στο 9 που δείχνει το πόση ενέργεια απομένει από τις 120 ώρες του power reserve - μία επίδοση που κεντρίζει το ενδιαφέρον. H κάσα του Circularis Power Reserve έχει διάμετρο 43ων χιλιοστών, ενώ διατηρεί τη στεγανότητά της μέχρι και τα 50 μέτρα. Το ρολόι είναι διαθέσιμο σε τέσσερις διαφορετικές παραλλαγές σε λουράκι, μπρασελέ και διάφορες επιλογές για το χρώμα του καντράν. 

Sinn  

Με έδρα το Frankfurt am Main, o πιλότος και εκπαιδευτής πτήσεων Helmut Sinn, αποφάσισε να ιδρύσει το 1961 τη δική του ωρολογοποιία, με στόχο του τη δημιουργία ρολογιών για την καμπίνα χειρισμού αεροσκαφών, αλλά και χρονογράφους πιλότων. Η Sinn κατάφερε από τα πρώτα χρόνια της λειτουργίας της να προσφέρει τα ρολόγια της σε πιο προσιτές τιμές σε σχέση με τον ανταγωνισμό από την Ελβετία, και αυτός είναι ένας από τους λόγους που προτιμάται από όσους έχουν καταταγεί στις ειδικές δυνάμεις του στρατού, από πιλότους, δύτες, καθώς και άλλους που η περιπέτεια χαρακτηρίζει την καθημερινότητά τους. H Sinn έχει καταφέρει να δημιουργήσει αυτόματους μηχανισμούς που έχουν αποδείξει την αξιοπιστία τους σε ακραίες συνθήκες, όπως το Sinn 142S που λειτουργούσε κανονικά σε συνθήκες έλλειψης βαρύτητας. 

Πιο πρόσφατη δημιουργία: Sinn 104 St Sa

Υπάρχουν γερμανικές ωρολογοποιίες;

Ένα ρολόι με τον κλασικό σχεδιασμό των pilot watches της Sinn, με λευκό καντράν και κλίμακα στην περιστρεφόμενη στεφάνη για τη βοήθεια επιμέρους υπολογισμών από τον κάτοχό του. Η κάσα του ρολογιού αντέχει σε υψηλές πιέσεις μέχρι και τα 20 bar, έχει διάμετρο 41 χιλιοστών, ενώ στο εσωτερικό του συναντάμε τον μηχανισμό SW 220-1, με αυτόματο κούρδισμα και 26 λίθους, που εκτελεί 28.800 ταλαντώσεις την ώρα. Έχει αντοχή στους κραδασμούς και ειδική αντιμαγνητική προστασία για μεγάλη ακρίβεια. Κεντρικά, δείχνει ώρες, λεπτά και δευτερόλεπτα, ενώ στο 3 έχει ένα παράθυρο για την ημέρα και την ημερομηνία. Το ρολόι φορά δερμάτινο λουράκι. 

Glashutte Original

Μία από τις πιο διάσημες ωρολογοποιίες της Γερμανίας, με αρκετές πρωτιές στο ενεργητικό της, η οποία έχει δυναμική παρουσία στα ωρολογιακά πράγματα από την ενοποίηση της Δυτικής με την Ανατολική Γερμανία. Τα ρολόγια της έχουν μία vintage αισθητική και πίστη στις παραδόσεις, με μερικές τεχνικές λεπτομέρειες που μένουν σταθερές, άσχετα από το μοντέλο στο οποίο εφαρμόζονται, όπως είναι η ένδειξη των φάσεων της Σελήνης, το παράθυρο της ημερομηνίας και άλλα στοιχεία που δείχνουν με τον πλέον ξεκάθαρο τρόπο ότι οι βασικές αξίες της φίρμας μένουν αναλλοίωτες στα 170 χρόνια της ιστορίας της. Αυτός είναι και ένας από τους βασικούς λόγους που έχει τόσο φανατικούς φίλους σε παγκόσμιο επίπεδο. 

Πιο πρόσφατη δημιουργία: Senator Excellence Perpetual Calendar

Υπάρχουν γερμανικές ωρολογοποιίες;

Σε αυτό το μοντέλο του 2017 συγκεντρώνονται πολλά από τα στοιχεία που κάνουν ένα ρολόι της Glashutte Original να ξεχωρίζει, όπως είναι το διηνεκές ημερολόγιο, το Panorama Date και η ένδειξη των φάσεων της Σελήνης. Η διάμετρος της χρυσής κάσας του είναι στα 42 χιλιοστά και μέσα της φιλοξενεί τον μηχανισμό 36-02 με αυτόματο κούρδισμα, ο οποίος εκτελεί 28800 ταλαντώσεις ανά ώρα, με power reserve 100 ωρών, 49 λίθους και skeleton ρότορα. Το ρολόι φορά καφέ δερμάτινο λουράκι.