Ο Zenith El Primero είναι ο καλύτερος μηχανισμός χρονογράφου, και να γιατί

Ο Zenith El Primero είναι ο καλύτερος μηχανισμός χρονογράφου, και να γιατί

Το όνομα El Primero σημαίνει “ο πρώτος”, και ταιριαστά με το όνομά του, αποδείχθηκε πρωτοπόρος της υψηλής ωρολογοποιίας

Το όνομα της Zenith είναι άμεσα συνυφασμένο με εκείνο ενός από τα πιο σημαντικά της ωρολογιακά δημιουργήματα: τον χρονογράφο El Primero. O El Primero είναι ένα από τα σημαντικά δείγματα γραφής της ελβετικής μηχανικής, αφού εδώ έχουμε να κάνουμε με τον πρώτο αυτόματο χρονογράφο στην ιστορία, ο οποίος είχε από το πρώτο του μοντέλο -και συνεχίζει να διατηρεί μέχρι και σήμερα- μοναδικά τεχνικά χαρακτηριστικά. 

 

Ένα τικ στην ιστορία
Το όνομα El Primero σημαίνει “ο πρώτος”, και ταιριαστά με το όνομά του, αποδείχθηκε πρωτοπόρος της υψηλής ωρολογοποιίας: Η πορεία του ξεκινά από το μακρινό 1969, συνεχίζει όμως να μας απασχολεί ακόμη, μένοντας στο προσκήνιο με νέες υλοποιήσεις – κατόρθωμα από μόνο του αυτό, ενδεικτικό της σημασίας που έχει για την ελβετική ωρολογοποιία. O σχεδιασμός του ξεκίνησε το 1962, με σκοπό να παρουσιαστεί ένα επετειακό μοντέλο για τα εκατοντάχρονα της εταιρείας το 1965. Όμως, οι προδιαγραφές του αποδείχθηκαν τόσο απαιτητικές και φιλόδοξες, που η Zenith αναγκάστηκε να περιμένει μέχρι τις αρχές του 1969 ώσπου να ετοιμαστεί: κατασκευασμένος γύρω από ένα column wheel, ο El Primero έχει έναν κεντρικό ρότορα πάνω σε σφαιρικά στηρίγματα, ενώ έχει υψηλή συχνότητα λειτουργίας για ακρίβεια στη μέτρηση του χρόνου.

 

Οι προδιαγραφές του αποδείχθηκαν τόσο απαιτητικές και φιλόδοξες, που η Zenith αναγκάστηκε να περιμένει μέχρι τις αρχές του 1969 ώσπου να ετοιμαστεί

Και σαν να μην τον είχαν κάνει όλα αυτά αρκετά περίπλοκο, οι σχεδιαστές του θέλησαν να τού προσθέσουν και ένδειξη ημερομηνίας, στοιχείο που τίναξε τη μπάνκα στον αέρα, ενώ ενσωμάτωσαν και καινοτομίες όπως η χρήση διαφορετικών χρωμάτων για τα totalizers του χρονογράφου, για πιο εύκολη ανάγνωση. Το ανοιχτό γκρι, το ανθρακί και το μπλε για τα υποκαντράν του χρονογράφου έχουν γίνει σήμα κατατεθέν του El Primero, και παρ' ότι έχουν περάσει αρκετές δεκαετίες εξέλιξης του θρυλικού μηχανισμού, εξακολουθεί να είναι απαραίτητο να περάσουν περίπου 9 μήνες για να ολοκληρωθεί η κατασκευή ενός μοντέλου της οικογένειας El Primero: πρέπει να εκτελεστούν 2.500 διεργασίες, από 300 ζευγάρια χεριών ειδικών, τα οποία ασχολούνται με 18 διαφορετικά μέταλλα μέχρι να επιτευχθεί το τελικό αποτέλεσμα.

Ο Zenith El Primero είναι ο καλύτερος μηχανισμός χρονογράφου, και να γιατί

Η πιο πρόσφατη υλοποίηση
Το μοντέλο Chronomaster El Primero Sport Land Rover Bar Team Edition είναι ένα από τα τελευταία μοντέλα με τον μηχανισμό El Primero 400 B, ο οποίος έχει διάμετρο 30 χιλιοστών, με πάχος που δεν ξεπερνά τα 6.6 χιλιοστά. Αποτελείται από 326 μέρη και φέρει 31 λίθους. Η συχνότητα λειτουργίας του είναι τα 5 Hz, με power reserve 50 ώρες. Η κάσα έχει διάμετρο 45 χιλιοστά, ενώ είναι κατασκευασμένη από ανοξείδωτο ατσάλι. Υποστηρίζει ώρες και λεπτά κεντρικά, και τα δευτερόλεπτα στο 9. Κεντρικά υπάρχει ο δείκτης του χρονογράφου με τη μέτρηση για τις 12 ώρες να εμφανίζεται σε ένα totalizer στο 6, ενώ η μέτρηση για τα 30 λεπτά του χρονογράφου εμφανίζεται στο 3. Στο 6 υπάρχει ένδειξη για την ημερομηνία, με ταχυμετρική κλίμακα στη στεφάνη. Πρόκειται για μία περιορισμένη έκδοση 250 κομματιών, στοχευμένη στους φίλους του yachting. 

Ένα δείγμα τεχνικής αρτιότητας
Το πρώτο στοιχείο που κάνει τον El Primero ένα άρτιο δείγμα ελβετικής μικρομηχανικής, είναι το γεγονός ότι εκτελεί 36.000 ταλαντώσεις την ώρα: μία επίδοση που αποτελεί ρεκόρ για έναν χρονογράφο και εγγυάται την ακρίβεια στη μέτρηση του χρόνου. Ένα άλλο στοιχείο είναι το ότι ο El Primero εκτελεί 10 περίπου βήματα κάθε δευτερόλεπτο, που μεταφράζεται σε ακρίβεια ενός δεκάτου του δευτερολέπτου με συνέπεια στους δείκτες του χρονογράφου και των δευτερολέπτων και. Όλα αυτά γίνονται με ένα μοναδικό power reserve που ξεπερνά τις 50 ώρες, στοιχείο που αποτελεί ένα ακόμα επίτευγμα αυτού του ιστορικού μηχανισμού. Μέχρι σήμερα έχουν εμφανιστεί περισσότερες από 23 διαφορετικές εκδοχές του κι αν υπάρχει ένα πράγμα που μπορεί κανείς με βεβαιότητα, αυτό είναι πως ο μοναδικός αυτός χρονογράφος της Zenith θα μας συντροφεύει για πολλά χρόνια ακόμα.