Τα πιο διάσημα Rolex Daytona (μετά του Paul Newman)

Τα πιο διάσημα Rolex Daytona (μετά του Paul Newman)

Mοντέλο πρότυπο στην ιστορία της ελβετικής φίρμας, το Rolex Daytona έχει εμφανιστεί σε αρκετές διάσημες παραλλαγές, που κέρδισαν τη θέση τους στην Ιστορία της ωρολογοποιίας.

Το Rolex Daytona του Paul Newman κατάφερε προσφάτως, σε δημοπρασία του οίκου Phillips Auction House, να αγγίξει το αστρονομικό ποσό των 17.752.500 δολαρίων, ή 15.267.150 ευρώ εάν προτιμάτε. Με τελική τιμή περίπου 17 φορές πιο υψηλή απ’ τις προβλέψεις των ειδικών, το μυθικό αυτό ρολόι βρέθηκε στα χέρια του James Cox, όταν ο Newman το έβγαλε από τον καρπό του, και το έδωσε προσωπικά στον άντρα που έβγαινε με την κόρη του, ως δώρο για τη βοήθειά του να ανακατασκευάσουν ένα δεντρόσπιτο στο καλοκαιρινό εξοχικό της οικογένειας. Η συμβουλή του; «Here’s a watch: if you wind it up, it tells pretty good time (ορίστε, ένα ρολόι: αν το κουρδίσεις, λέει την ώρα αρκετά καλά)».

 

Τα πιο διάσημα Rolex Daytona (μετά του Paul Newman)

 

Ίσως το πιο διάσημο Rolex που έχει παράξει η εταιρεία ποτέ, το Daytona του Paul Newman ήταν στην πραγματικότητα δώρο από τη γυναίκα του: ιδανικός συνοδός για τον speed freak συζυγό της, αφού το Daytona Cosmograph είχε κατασκευαστεί ειδικά για να βοηθά τους οδηγούς ταχύτητας να ελέγχουν το χρόνο των γύρων τους σε κλειστές πίστες ταχύτητας, η Joanne Woodward του το είχε αγοράς από τα Tiffany’s, με την χάραξη «Drive Carefully, Me» να κοσμεί την πλάτη του και να θυμίζει σ’ αυτόν που θα το φορούσε, ότι έχει και μια οικογένεια να τον περιμένει στο σπίτι. Χαμένο στο πέρασμα των ετών, το Newman Daytona επανήλθε στην επιφάνεια για να δημοπρατηθεί, κι εξαφανίστηκε ξανά μέσα σε 12 μόλις λεπτά, στην αχλή του νέου του τίτλου ως το ακριβότερο ρολόι που δημοπρατήθηκε ποτέ.

Με αφορμή του σπάσιμο κάθε ρεκόρ και κάθε προσδοκίας όμως, ας δούμε και μερικούς άλλους διεκδικητές, από την γεμάτη πρεστίζ οικογένεια των Daytona.


 

Το πιο ακριβό

Το θρυλικό Rolex Cosmograph Daytona του Paul Newman

Το Rolex Daytona του διάσημου ηθοποιού κατάφερε να αγγίξει στη σχετική αγοραπωλησία του οίκου Phillips Auction House, το αστρονομικό ποσό των 17.752.500 δολαρίων, ή 15.267.150 ευρώ εάν προτιμάτε. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι αρχικές εκτιμήσεις των ειδικών έκαναν λόγο για τιμή 1 εκατομμυρίου δολαρίων στη δημοπρασία. Τελικά, μέσα σε 12 μόλις λεπτά, οι προβλέψεις αποδείχθηκαν πολύ φειδωλές, αφού το 1 εκατομμύριο έγινε... 17! Το ρολόι αυτό είναι το πιο ακριβό ρολόι χειρός που έχει δημοπρατηθεί ποτέ και γράφει στο πίσω μέρος «Drive Carefully Me». Tο είχε δώσει προσωπικά στον Jame Cox ο Paul Newman βγάζοντας το από το χέρι του και χαρίζοντάς το στον άντρα που έβγαινε με την κόρη του. 

Το θρυλικό Rolex Cosmograph Daytona του Paul Newman
Rolex 24 Daytona Winner
The Winner

Rolex 24 Daytona Winner

Όταν στο πίσω μέρος της κάσας είναι χαραγμένο το Rolex 24 Daytona Winner, τα πράγματα είναι ξεκάθαρα. Αυτό το Rolex Oyster Perpetual Cosmograph Daytona είναι ένα αναμνηστικό νικών σε έναν από τους πιο δύσκολους αγώνες ταχύτητας.

Ο Αλμπίνος

Το Daytona του Eric Clapton

Ακόμα μία διάσημη εκδοχή του Rolex Daytona, το οποίο έσπασε ρεκόρ σε δημοπρασίες, με αρχική διαπραγμάτευση στις 505.000 δολάρια στη δημοπρασία του 2008 και ακόμα μία διαπραγμάτευση στο 1.4 εκατομμύριο δολάρια στη δημοπρασία του 2010. Θεωρείται ότι είναι η αρχή του μεγάλου ενδιαφέροντος για τα κλασικά συλλεκτικά ρολόγια της Rolex. 

 Το Daytona του Eric Clapton
Double Swiss Underline
Το Αυθεντικό

Double Swiss Underline

Το αυθεντικό Rolex Daytona έκανε την εμφάνισή του το 1963, με μηχανισμό Rolex 72B και υπογραμμισμένο το ψευδώνυμο Rolex Cosmograph, ως ιδανικό αξεσουάρ για τους οδηγούς ταχύτητας κλειστής πίστας, που ήθελαν να ελέγχουν στα γρήγορα τους χρόνους τους ανάμεσα στα laps. Tο 1964 έκανε την εμφάνισή του το όνομα Rolex Daytona, ενώ η λέξη Swiss, που βρίσκεται δύο φορές στο καντράν για να τονίσει περισσότερο τη διάσημη καταγωγή του, του χάρισε το προσωνύμιο Double Swiss Underline. 

Η καινοτομία

Το κόκκινο στο καντράν

Μία απόχρωση που δεν έχουμε συνηθίσει να βλέπουμε σε ένα δημιούργημα της Rolex, το κόκκινο, και μάλιστα ως χρώμα με το οποίο γράφεται η λέξη Daytona, φιγουράρει ως το κεντρικό στοιχείο που διαφοροποιεί το Rolex Daytona Big Red από τα... αδελφάκια του. Η μαύρη κεραμική στεφάνη, ενισχύει το κόκκινο των γραμμάτων στο καντράν. 

Το κόκκινο στο καντράν
Ένα Daytona αναφοράς
Το προσιτό

Ένα Daytona αναφοράς

Το Rolex Daytona Reference 16520, με κάσα από ανοξείδωτο ατσάλι και τον μηχανισμό Calibre 4030, ο οποίος προέρχεται από τη Zenith, είναι το δημιούργημα που κάνε την Rolex προσιτή. Δεν μπορεί να πει κανείς ότι το μοντέλο αυτό του 1987 είναι φθηνό, αλλά σίγουρα είναι πιο... “γήινο” από τις άλλες προτάσεις της οικογένειας. 

Το Custom Made

Σε χρώμα... λεμονιού!

Μόλις τρία κομμάτια έχουν κατασκευαστεί από αυτό το Rolex Daytona μοναδικής απόχρωσης, το οποίο έχει μείνει στην ιστορία ως το Lemon. Πρόκειται για το μοντέλο Daytona Reference 6263 και έχει γίνει αντικείμενο δημοπρασίας που το έφτασε έως και τα 3.717.906 δολάρια. 

Σε χρώμα... λεμονιού!
 Daytona με διάσημη υπογραφή
To Tiffany’s

Daytona με διάσημη υπογραφή

Δε συνηθίζεται να υπάρχει η υπογραφή ενός καταστήματος πώλησης σε ένα Rolex Daytona, αλλά το έχουμε δει και αυτό στην όμορφη ιστορία του μοντέλου. Έτσι, στο καντράν του Rolex Daytona έχουν εμφανιστεί τα λογότυπα των Tiffany & Co., Linz Brothers, Beyer και Serpico y Laino. Δεν είναι περισσότεροι από 10 μεταπωλητές στον κόσμο που είχαν αυτή την τιμή...
Το μπαρόκ

Ένα Rolex διαμάντι

Το Rolex Daytona Glitter Road έκανε την εμφάνισή του στις αρχές της δεκαετίας του 1990 και ξεχώριζε από όλα τα άλλα από το χρυσό 18 Καρατίων στην κάσα και το μπρασελέ, αλλά και το καντράν του που είναι γεμάτο με διαμάντια και πολύτιμους λίθους. Και αυτό το μοντέλο πήγε σε δημοπρασία το 2016 από τον οίκο Phillips καταφέρνοντας να φτάσει στα 345.000 δολάρια. 

Ένα Rolex διαμάντι