Φορώντας το δερμάτινο του Albert Einstein

Φορώντας το δερμάτινο του Albert Einstein

Η Levi’s επανακυκλοφορεί το τζάκετ που φορούσε στα πρώτα χρόνια του στις ΗΠΑ.

Στα μέσα της δεκαετίας του ’30, ενώ βρισκόταν πλέον στην Αμερική και το έργο του αποκτούσε παγκόσμια φήμη, ο Albert Einstein αγόρασε ένα δερμάτινο τζάκετ Menlo Cossack της Levi’s, το οποίο και θα φορούσε για πολλά χρόνια μετά. Εξάλλου, δεν χρειάζεται να είσαι Einstein (ουπς) για να ξέρεις ότι τα καλά κομμάτια αυτού του στυλ δεν παλιώνουν - ομορφαίνουν.

Μάλιστα ο Leopold Infeld, συνάδελφος και συνεργάτης του διάσημου επιστήμονα, αναφέρει στην αυτοβιογραφία του ότι ακριβώς γι’ αυτό είχε διαλέξει αυτό το τζάκετ: «Ένας από τους συναδέλφους μου στο Πρίνστον με ρώτησε: Αφού ο Einstein αντιπαθεί τόσο τη φήμη του και θα ήθελε να αυξήσει την ιδιωτικότητά του, τότε γιατί έχει τα μαλλιά του μακριά, φοράει ένα παράξενο δερμάτινο μπουφάν και καθόλου κάλτσες, ούτε τιράντες, ούτε γραβάτες;. Η απάντηση είναι απλή. Η ιδέα ήταν να περιορίσει τις ανάγκες του και, μέσω αυτού του περιορισμού, να αυξήσει την ελευθερία του. Είμαστε σκλάβοι σε ένα εκατομμύριο πράγματα. Ο Einstein προσπάθησε να τα μειώσει στα απολύτως απαραίτητα. Τα μακριά μαλλιά ελαχιστοποιούσαν την ανάγκη για τον κουρέα. Χωρίς κάλτσες μπορεί να κάνει κανείς. Το δερμάτινο μπουφάν λύνει το πρόβλημα του πανωφοριού για πολλά χρόνια».

Φορώντας το δερμάτινο του Albert Einstein


Το 1938, ο διάσημος φυσικός έγινε εξώφυλλο στο περιοδικό Time φορώντας το δερμάτινο Levi’s του. Εβδομήντα οκτώ χρόνια αργότερα, το 2016, η Levi Strauss & Co. απέκτησε το ίδιο εκείνο μπουφάν σε μια δημοπρασία του οίκου Christie’s στο Λονδίνο. Εκτός από μια αναμενόμενη εικόνα παλαίωσης, το μπουφάν είχε πάνω του και τη μυρωδιά του Einstein - μια γλυκιά μυρωδιά από τον καπνό της πίπας του, συγκεκριμένα, καθώς κάπνιζε ασταμάτητα.

 

Φορώντας το δερμάτινο του Albert Einstein


Η συλλογή Levi’s Vintage Clothing για αυτή την άνοιξη περιλαμβάνει μια limited-edition αναπαραγωγή εκείνου του δερμάτινου τζάκετ σε 500 κομμάτια, τα οποία το team του brand επαναδημιούργησε από το πρωτότυπο του Einstein με απόλυτη ακρίβεια. 

 

Φορώντας το δερμάτινο του Albert Einstein


Το κάθε τζάκετ (το οποίο πωλείται στην τιμή των 1200 δολαρίων) συνοδεύεται και από μια αναπαραγωγή του αρώματός του: ένα θερμό χαρμάνι από καπνό πίπας, πάπυρο και vintage δέρμα, το οποίο δημιούργησε ειδικά για τη Levi’s Vintage Clothing ο μικρός, ανεξάρτητος οίκος αρωματοποιίας D.S. & Durga, με βάση το Μπρούκλιν, γνωστός για τις ιδιοσυγκρασιακές δημιουργίες του. Επίσης, συνοδεύεται από ένα ακριβές αντίγραφο του κουπιού που ο εκπρόσωπος της Levi’s σήκωσε πριν δύο χρόνια στη δημοπρασία του οίκου Christie’s, πλειοδοτώντας για την απόκτηση του πρωτότυπου τζάκετ.

Φορώντας το δερμάτινο του Albert Einstein