Τα Burberry καρό είναι πάλι στη μόδα – ή και όχι

Τα Burberry καρό είναι πάλι στη μόδα – ή και όχι

Ο οίκος Burberry στρατολογεί τον Gosha Rubchinskiy για μια συλλογή – συνεργασία, που μόλις άρχισε να πωλείται και ήδη διχάζει

Θυμάσαι εκείνη την εποχή, κάπου εκεί στα τέλη των nineties και στις αρχές των noughties, όταν όλοι φορούσαν τουλάχιστον ένα Burberry καρό επάνω τους; Υποτίθεται πως αυτό το print ήταν το σημάδι που έκανε να ξεχωρίζει με την πρώτη ο άνδρας ο σωστός και ο ψαγμένος (και αντίστοιχα η γυναίκα η λουσάτη που ξέρει από καλό στυλ). Εν ολίγοις, και για να μιλήσουμε λιγότερο ειρωνικά, ο οίκος Burberry κέρδισε τότε πολλά χρήματα από τη μανία που επικρατούσε με τα καρό του, αλλά από την άλλη έχασε πολλά από το γεγονός ότι η υπερέκθεσή τους, μετέτρεψε τον οίκο σε status symbol του «μισητού νεόπλουτου» (που έλεγε και το Κομμουνιστικό Μανιφέστο) και του κακόγουστου στυλ του. 

Τα Burberry καρό είναι πάλι στη μόδα – ή και όχι

Γι’ αυτό και όταν ο Christopher Bailey έφτανε το 2001 ως νέος καλλιτεχνικός διευθυντής του βρετανικού οίκου, έκανε προσπάθεια τεράστια, και εντέλει απίστευτα επιτυχημένη, ν' αποτάξει τους δεσμούς του brand με τους chavs (ας τους πούμε το αντίστοιχο των αμερικανών white trash, για να συνεννοούμεθα) και τους Casuals (οι καλοντυμένοι Άγγλοι χούλιγκαν, μεγάλο κεφάλαιο από μόνοι τους αυτοί). 

Τα Burberry καρό είναι πάλι στη μόδα – ή και όχι

Σήμερα, λίγο πριν ο Bailey φύγει από τον Burberry, καθώς έχει ανακοινώσει ότι θα αποχωρήσει από τη θέση του προέδρου και Chief Creative Officer μέχρι το τέλος Μαρτίου, καλεί τον Gosha Rubchinskiy να κάνει μια συλλογή μαζί με τον βρετανικό οίκο... για την οποία ο Ρώσος σχεδιαστής και σούπερ cool kid της μόδας, αναφέρει ως πηγή έμπνευσης  τους ποδοσφαιρόφιλους Casuals. Εξάλλου, η αισθητική του Rubchinskiy δανείζεται πολλά στοιχεία από τους gopniks, που δεν είναι άλλοι από το ρώσικο αντίστοιχο των chavs.

Ειρωνικό; Εντελώς. Ένα από τα πιο επιτυχημένα μέτρα που είχε εφαρμόσει ο Bailey για την «εκκαθάριση» του βρετανικού brand από τους δεσμούς με τους Casuals και τους chavs, ήταν η κατάργηση του δημοφιλέστατου καρό cap και ο περιορισμός των καρό ειδών, μόλις στο 5% των συλλογών.

Τα Burberry καρό είναι πάλι στη μόδα – ή και όχι

Και τώρα, ο Rubchinskiy «πατά» κυρίως πάνω στο καρό εκείνο και στους κάποτε ανεπιθύμητους συνειρμούς του, για να κάνει τον βρετανικό οίκο και πάλι relevant – διότι είναι γνωστό τοις πάσι ότι τελευταία δεν τα πηγαίνει και τόσο καλά οικονομικά. Και σ’ αυτό ακριβώς το παράδοξο πατάνε οι επικριτές για να αποκαλέσουν τη συλλογή ακόμη και «υποκριτική». Από την άλλη, η μόδα πάντα έχει την τάση να θαυμάζει εκεί που μέχρι πριν λίγο «έκραζε», κάνοντας τους γνωστούς κύκλους της. Μένει να δούμε αν το hip άγγιγμα του Gosha αρκεί για να ξαναπάρει τα πάνω του ο οίκος.

Τα Burberry καρό είναι πάλι στη μόδα – ή και όχι

Πάντως, οι φαν του ρώσου σχεδιαστή, που ήδη άρχισαν να καταφτάνουν στο Dover Street Market του Λονδίνου για να αποκτήσουν κάτι από τη συλλογή, είναι κυρίως teenagers – άρα πολύ νέοι ώστε να επηρεαστούν από την παλιά «κακή φήμη» των Burberry καρό. Εσύ, πάλι, τι λες; Θα τα (ξανα)φορούσες;