Χάρης Ντάβλας: Ο connaisseur του ανδρικού στιλ μιλάει στο MAN of STATUS

Χάρης Ντάβλας: Ο connaisseur του ανδρικού στιλ μιλάει στο MAN of STATUS

ΒΙΒΙΑΝ ΡΟΥΒΕΛΑ
ΓΡΑΦΕΙ Η ΒΙΒΙΑΝ ΡΟΥΒΕΛΑ

Συνέντευξη και style tips αποκλειστικά για το MAN of STATUS

Ο Χάρης Ντάβλας, PR Manager της Davlas & Partners και ιθύνων νους του iniconswetrust.com,  μιλάει στο MAN of STATUS για αυτά που αγαπά περισσότερο και παραθέτει το know-how του σύγχρονου άνδρα μέσα από τη μοναδική αισθητική του. Η Βίβιαν Ρουβέλα και ο Γιάννης Διαμαντής τον ανακρίνουν και η Μαρία Παπαγρηγορίου αναλύει το στυλ του δίνοντάς σου τα πιο χρήσιμα tips.

Πώς σου γεννήθηκε η ιδέα του site σου;

Έγινε τελείως τυχαία. Είχα δηλώσει συμμετοχή σε έναν παγκόσμιο διαγωνισμό του γνωστού site mr. Porter, για το Instagram, Global style λεγόταν, στον οποίο κέρδιζε η φωτογραφία που θα συγκέντρωνε τα περισσότερα likes. Αν και δεν κέρδισα, λίγο καιρό μετά μου έστειλαν ένα mail, στο οποίο μου ανέφεραν ότι τους άρεσα πολύ και ότι θα ήθελαν να είμαι στο αφιέρωμα που θα έκανε το mr. porter με τους πέντε πιο stylish συμμετέχοντες. 

Δηλαδή μέχρι τότε με το στυλ δεν είχες καμία σχέση επαγγελματικά;

Καμία. Καταρχάς τα τελευταία μόνο δέκα χρόνια προσέχω το ντύσιμό μου. Πριν δεν με ενδιέφερε καθόλου.

Tο ιδανικό για μένα είναι να μπορείς να δεις στο site μια εικόνα, ένα συνολικό στυλ και να πεις «Ωχ! Έτσι θέλω να ντυθώ»

Τι συνέβη και άρχισες να ενδιαφέρεσαι;

Όταν γύρισα από το Λονδίνο, ήμουν 8 χρόνια εκεί, και ξεκίνησα να δουλεύω και άρχισα να βγάζω λεφτά, άρχισα και να ταξιδεύω περισσότερο. Όταν ταξιδεύεις και βλέπεις μουσεία, εκθέσεις και διαφορετικό κόσμο, αρχίζουν να αλλάζουν και οι εικόνες σου. Μπορούσα πια να βλέπω πώς ντύνονται οι άνδρες στην Ιταλία, στη Νέα Υόρκη. Έτσι έγινε και άρχισα να ασχολούμαι πολύ με τα κοστούμια. Το σήμα κατατεθέν μου είναι τα κοστούμια. Έφυγα και πήγα ένα ταξίδι για Χριστούγεννα στο Los Angeles, άνοιξα από εκεί έναν λογαριασμό στο Instagram, μέχρι τότε δεν είχα, και άρχισα να ανεβάζω  φωτογραφίες πολύ δειλά και να γράφω για τα outfit. Πήγαινα καλά και αφού είχα πολύ χρόνο και το σκέφτηκα αποφάσισα να κάνω ένα site. Γύρισα στην Ελλάδα και άρχισα να μιλάω για το τι ήθελα και τι δεν ήθελα να κάνω.

Χάρης Ντάβλας: Ο connaisseur του ανδρικού στιλ μιλάει στο MAN of STATUS

Το καμηλό παλτό:
Ένα αξεπέραστο classic που πάντα θα δείχνει σωστό, είτε με κοστούμι είτε με ένα casual look όπως αυτό του Χάρη - ο οποίος εδώ το συνδυάζει με πουλόβερ σε παρεμφερή τόνο. Και πολύ καλά κάνει, αφού ενδείκνυται για ton-sur-ton παιχνίδια.

 

Τι ήταν αυτό που δεν ήθελες; 

Δεν ήθελα να φαίνεται το πρόσωπό μου. Ουσιαστικά ήθελα να επικεντρώνεται ο επισκέπτης στο outfit. Aν πας πολύ πίσω στις αναρτήσεις του site, θα δεις ότι οι φωτογραφίες κόβονταν περίπου στο πηγούνι. Ξεκινήσαμε με την φωτογράφο, Ιωάννα Χατζηανδρέου να κάνουμε τις φωτογραφήσεις στο σπίτι μου. Το είχα μετατρέψει σε στούντιο για τρεις μήνες. Είχα αδειάσει το σαλόνι μου από έπιπλα και πράγματα και είχα μόνιμα στημένο ένα πανί. Παράλληλα στήναμε και το site, με βάση τους τρεις τομείς που με χαρακτηρίζουν: το ρούχο, τα ταξίδια και τους δημιουργικούς φίλους μου, όπως καλλιτέχνες, στυλίστες κ.α. Έτσι το site ξεκίνησε με τρία θέματα: το escape, δηλαδή τα ταξίδια, το creative, που είναι οι συνεντεύξεις από creative ανθρώπους και η μόδα. Δεν υπήρχε τίποτε άλλο. Τώρα έχει αλλάξει. Έχει μπει για παράδειγμα και grooming και ποτό.

Η μεγαλύτερη ικανοποίηση που παίρνω είναι όταν λαμβάνω μηνύματα από ανθρώπους που ζητούν μια extra πληροφορία

Θεωρείται πλέον από τα πιο πετυχημένα site στην κατηγορία του.

Ναι. Η αρχή πάντως ήταν πολύ δύσκολη. Δεν είχα καθόλου άνεση μπροστά στο φακό, δεν ήξερα τι να κάνω, πώς να ποζάρω, ενώ μεγάλο εμπόδιο ήταν ότι δεν μου έδιναν οι εταιρίες ρούχα για τις φωτογραφίσεις. Ήταν όλα δικά μου ρούχα. Αυτό βέβαια από την άλλη με εξέφραζε πολύ περισσότερο. Γι’ αυτό εξάλλου και το όνομα που επέλεξα είναι in icons we trust: το ιδανικό για μένα είναι να μπορείς να δεις στο site μια εικόνα, ένα συνολικό στυλ και να πεις «Ωχ! Έτσι θέλω να ντυθώ». 

Χάρης Ντάβλας: Ο connaisseur του ανδρικού στιλ μιλάει στο MAN of STATUS

Το bomber jacket: 
Κι όμως, το εμβληματικό street ρούχο μπορεί να δείχνει αρκετά dapper. Ο Χάρης το διάλεξε όχι σε σοκολά δέρμα (σωστό, μα κομματάκι κλισέ), αλλά στην απαλή υφή του σουέντ και σε πιο φωτεινή γήινη απόχρωση.

 

Η μεγαλύτερη ικανοποίηση που παίρνω είναι όταν λαμβάνω μηνύματα από ανθρώπους που ζητούν μια extra πληροφορία για να φορέσουν κάτι σε μια πολύ ιδιαίτερη στιγμή τους. Π.χ. «Θέλω να πάρω ένα κοστούμι για τον γάμο μου, αλλά δεν έχω τόσα λεφτά για να πάρω HUGO ή  Zegna. Δεν είχαμε καν λεζάντες με τα credits των ρούχων. Αργότερα μπήκαν όταν άρχισαν να μου δίνουν οι εταιρίες ρούχα. Σιγά σιγά πάντως, το site απέκτησε δύναμη. Επειδή όμως ήταν κάτι πολύ πρωτότυπο και τότε δεν υπήρχαν αντίστοιχα ανδρικά site χρειάστηκε αρκετό χρόνο και πολύ υπομονή. Λίγο μετά έγινε φοβερό buzz.

Η δουλειά σου με την εταιρεία δημοσίων σχέσεων DAVLAS & PaRtners βοήθησε ή ήταν εμπόδιο γι’ αυτό το εγχείρημα;

Στην αρχή όταν το έφτιαχνα ήταν πολύ δύσκολο, έπρεπε να αφιερώσω πολύ χρόνο και έριξα λίγο την άλλη δουλειά μετά όμως λειτούργησε όμως πολύ καλά.

Στα 16 πήγα στην Τυνησία λέγοντας στους γονείς μου ότι είμαι στην Κέρκυρα με την κολλητή μου

Όταν άνοιξες το site πόσα χρόνια είχες κλείσει με την εταιρεία δημοσίων σχέσεων;  

Εννέα χρόνια. Θα μπορούσε δηλαδή να πει κάποιος ότι στα εννέα χρόνια γάμου, σου προέκυψε ένας νέος έρωτας… Σίγουρα. Γιατί το site είναι δικό μου, ενώ η εταιρεία είναι οικογενειακή. Στο site μπορώ να κάνω ό,τι θέλω. Να ξυπνήσω ένα πρωί και να κάνω όποια παραγωγή θέλω. Στην άλλη δουλειά οι αποφάσεις παίρνονται πάντα από κοινού με τον αδερφό μου. Εδώ κάνω ό, τι θέλω. Στην DAVLAS & PaRtners πάντως έχουμε βρει την ισορροπία μας. Προσπαθώ και καταφέρνω να μην φέρνω δουλειά του site στο γραφείο της εταιρείας. Ουσιαστικά το δουλεύω από το σπίτι, τα βράδια και τα σαββατοκύριακα.

Χάρης Ντάβλας: Ο connaisseur του ανδρικού στιλ μιλάει στο MAN of STATUS

Loafers μέσα στον χειμώνα: Το σύγχρονο debonair αρσενικό πρέπει να είναι και κομματάκι σκληραγωγημένο - ήτοι, να μη φοβάται να αποκαλύψει λίγο αστράγαλο ή και λίγο κουντεπιέ, αψηφώντας το κρύο για να φορέσει τα tassel loafers του χωρίς κάλτσες. 

 

Θέλω να μιλήσουμε και για την τόσο ιδιαίτερη σχέση σου που έχεις με τα ταξίδια. Πότε έκανες το πρώτο σου;

Στα 16 πήγα στην Τυνησία λέγοντας στους γονείς μου ότι είμαι στην Κέρκυρα με την κολλητή μου. Όλο το κομμάτι της Βορείου Αφρικής το έκανα τότε, σε μικρή ηλικία. Μετά είχα κόλλημα με την Ασία, μετά πέρασα τη φάση της Λατινικής Αμερικής και  τώρα έχω κόλλημα με τις ΗΠΑ. Ζουν εκεί και οι πιο στενοί μου φίλοι..

Αν σου ζητούσα έναν outsider προορισμό στη Βόρειο Αμερική ποιον θα μου ανέφερες;

Προσωπικά πηγαίνω πάρα πολύ συχνά στο Rhode Island στο Νewport, έξω από τη Βοστόνη. Είναι ένα μέρος που μου αρέσει πάρα πολύ.

Χάρης Ντάβλας: Ο connaisseur του ανδρικού στιλ μιλάει στο MAN of STATUS

Το κοστούμι sur mesure:
Μια από τις πιο basic πολυτέλειες που ένας άνδρας αξίζει να κάνει διαθέσιμη στον εαυτό του. Το κοστούμι του Χάρη είναι Bespoke Athens.

 

Χάρης Ντάβλας: Ο connaisseur του ανδρικού στιλ μιλάει στο MAN of STATUS

The Sciamat Overcoat:
Φίνο tailoring και εκτίμηση προς το διαχρονικά αυθεντικό γούστο είναι τα δύο χαρακτηριστικά του ιταλικού brand Sciamat, των Ιταλών αδερφών Valentino και Nicola Ricci. Κι εδώ τα βλέπουμε σε πλήρη αρμονία πάνω στο overcoat που ο Χάρης επέλεξε ως ένα από τα basics του για φέτος.

 

Πώς το ανακάλυψες;

Τυχαία. Με τη Bόρεια Αμερική, όπως σου είπα, έχω μεγάλο θέμα. Και το σπίτι μου το έχω διακοσμήσει σε στυλ New England. Το Newpor το γνώρισα λόγω της συνεργασίας που είχα παλιά με τα Grace Hotels. Είχαν αγοράσει μία σειρά από μικρά ξενοδοχεία στην Αμερική και ένα από αυτά, μια πολυτελής κατοικία, ήταν στο New Port. Ταξίδεψα και το είδα από κοντά και από τότε κόλλησα. Είναι ένα πολύ ωραίο ταξίδι, που πρέπει να κάνει κανείς. Παίρνεις το τρένο από τη Νέα Υόρκη και διασχίζεις όλο αυτό το εξαιρετικό κομμάτι με τις λίμνες και τις πανέμορφες κατοικίες. Στο Newport είναι όλα μαγικά.

Χάρης Ντάβλας: Ο connaisseur του ανδρικού στιλ μιλάει στο MAN of STATUS

Το preppy look:
Tailoring που ακολουθεί χαλαρά τη γραμμή του σώματος (χωρίς πολύ περιττό ύφασμα αλλά και χωρίς υπερβολικά slim γραμμές) είναι η χρυσή τομή για να φορεθεί σωστά φέτος αυτό το all-American αλλά και all-time classic στυλ.

 

Προτιμάς να ταξιδεύεις κάθε φορά και σε κάποιον καινούριο προορισμό ή είσαι των επαναλήψεων;

Είμαι των επαναλήψεων αλλά έως δύο φορές. Όταν πάω κάπου και μου αρέσει πάω ακόμα μία φορά.

Προτιμάς μόνος σου ή με παρέα;

Ταξιδεύω πάρα πολλές φορές μόνος μου. Έχω πάει στη Βιρμανία για 25 ημέρες, στο  Μεξικό για 20 ημέρες, αλλά και στην Ταϋλάνδη επίσης μόνος μου. Όταν ταξιδεύεις μόνος σου έχεις τον χρόνο να τα βρίσκεις με τον εαυτό σου. Κάτι που χρειάζεται να γίνεται κάθε τόσο. Δεν ταξιδεύω όμως παντού μόνος μου.

Χάρης Ντάβλας: Ο connaisseur του ανδρικού στιλ μιλάει στο MAN of STATUS

Το κοστούμι με turtleneck:
Ο συνδυασμός του κοστουμιού με ζιβάγκο (ή "κολ-ρουλέ" ή "turtleneck" - όπως θέλετε πείτε το, αρκεί να το φορέσετε) είναι ένα από τα looks που χαρακτηρίζουν τη φετινή ανδρική μόδα, από το street style μέχρι το catwalk. Εδώ, ο Χάρης συνδυάζει ένα φινετσάτο πλεκτό με ένα (επίσης trendy) κοστούμι με windowpane καρό.

 

Χάρης Ντάβλας: Ο connaisseur του ανδρικού στιλ μιλάει στο MAN of STATUS

The double monk strap: 
Ένα από τα πιο υπέροχα παπούτσια που μπορεί να φορέσει κανείς με κοστούμι. Ή με παντελόνι και μπλέιζερ. Ή με τζιν. Ένα από τα πιο υπέροχα παπούτσια που μπορεί να φορέσει κανείς, γενικότερα.

 

Στη Βιρμανία ήταν πολύ δύσκολο να ταξιδέψεις. Πώς τα κατάφερες;

Τα εισιτήριά μου τα έκλεισα την επόμενη αμέσως ημέρα από το ταξίδι που έκαναν εκεί ο Ομπάμα και η Χίλαρι και επειδή δεν είναι ένα μέρος που μπορείς να πας μόνος σου, έκλεισα να πάω με ένα γκρουπ από την Αυστραλία. Ένα κομμάτι της εκδρομής περιλάμβανε ταξίδι με τρένο σε Α’ θέσεις βαγόνι. Η διπλανή μου συμπαθέστατη ντόπια κυρία, πάντως, είχε μαζί της και τα κοκόρια της.

 

Χάρης Ντάβλας: Ο connaisseur του ανδρικού στιλ μιλάει στο MAN of STATUS

Χωρίς κάλτσες μέσα στο χειμώνα:
Το νέο μήκος του παντελονιού βρίσκεται σε απόλυτη άνεση με αυτό το trend, που κάνει θραύση σε style influencers όπως ο Χάρης.

 

Χάρης Ντάβλας: Ο connaisseur του ανδρικού στιλ μιλάει στο MAN of STATUS

Αξεσουάρ για το κοστούμι:
Ποσέτ και γραβάτες σε ζεστά χρώματα και μοτίβα, που ταιριάζουν χωρίς να δείχνουν απόλυτα coordinated.

 

Πριν ταξιδέψεις προετοιμάζεσαι ή θες να τα ανακαλύπτεις όλα ψάχνοντας εκεί;

Ρίχνω πολύ διάβασμα. Το ζωόδιό μου είναι Παρθένος. Φτιάχνω ολόκληρο excel.  Έτσι κι αλλιώς τα τελευταία χρόνια έχω πολύ λιγότερο χρόνο να διαθέσω και θέλω να είμαι πλήρως οργανωμένος.

Πόσο επί τοις εκατό μένεις πιστός στο πρόγραμμα αυτό;

99,999999 %

Χάρης Ντάβλας: Ο connaisseur του ανδρικού στιλ μιλάει στο MAN of STATUS

 

"Αυτό είναι το μόνο γκρι κοστούμι που θα χρειαστείτε φέτος τον χειμώνα": 
Έτσι λέει ο Χάρης - και κοιτώντας τον, δεν γίνεται να διαφωνήσουμε. Τόσο basic όσο το γκρίζο του χειμερινού ουρανού.

 

Χάρης Ντάβλας: Ο connaisseur του ανδρικού στιλ μιλάει στο MAN of STATUS

The Big Pilot Watch:
Είναι σπορτίφ, αλλά με έναν απίθανα elegant τρόπο. Συνδυάζει huge καντράν και ενδείξεις με τη φινέτσα του vintage δέρματος που χαρακτήριζε τα looks των τολμηρών πρωτοπόρων aviators. Ταιριάζει εξίσου με κοστούμι και πιο casual εμφανίσεις, κατ' επέκταση.  

 

Επόμενο μεγάλο σχέδιο για ταξίδι έχεις;

Θα ήθελα πολύ να πάω στην Αργεντινή. Έχω πάει Κολομβία, Βραζιλία, Χιλή αλλά όχι Αργεντινή.  Αλλά η αλήθεια είναι ότι πλέον δεν έχω ιδιαίτερη όρεξη για adventure.  Για μένα διακοπές σημαίνει ξεκούραση και σίγουρα όχι κρύο. Δεν δίνω λεφτά για να πάω κάπου που έχει κρύο. Βόρεια Ευρώπη για παράδειγμα δεν έχω κανένα λόγο να ταξιδέψω για αναψυχή.

Χάρης Ντάβλας: Ο connaisseur του ανδρικού στιλ μιλάει στο MAN of STATUS

Chinos μέσα στον χειμώνα:
Ένα από τα αγαπημένα looks των fashion influencers. Τολμηρό με τον τρόπο του, αλλά είναι πρόταση. Και αρκετά φινετσάτη πρόταση. 
 
Στην Ελλάδα έχεις ταξιδέψει;

 

Όχι πολύ. Έχω ταξιδέψει σε όλη την Ελλάδα με τους γονείς μου. Τα καλοκαίρια πάντως τα περνάω στην Μύκονο γιατί και ωραία είναι και έχουμε και σπίτι. Έχω κάνει τα τελευταία χρόνια απόπειρες να πάω και σε άλλα νησιά, αλλά είπα ποτέ ξανά. Στην Σέριφο, πριν δύο χρόνια, ήταν πολύ ωραία. Στην Τήνο όμως ήταν χαλιά. Και υπάρχει και αυτό που λέει κι ένας φίλος μου και γελάω πάρα πολύ ότι «Ντρέπονται να πουν ότι δεν τους αρέσει η Τήνος μήπως και θεωρηθούν εκτός μόδας». Η αλήθεια είναι ότι πλέον θέλω οι διακοπές μου να είναι σε ένα πολύ καλό ξενοδοχείο ή σε κάποιο σπίτι. Το χωριό και η ταβέρνα δεν μου λέει κάτι. Όλα μου το καλοκαίρια ως παιδί τα πέρασα στο χωριό μου. Η γιαγιά μου είχε εστιατόριο στην πλατεία. Για τον Γάλλο μπορεί να είναι πολύ εξωτικό αλλά για εμένα όχι πια.

Χάρης Ντάβλας: Ο connaisseur του ανδρικού στιλ μιλάει στο MAN of STATUS

Print on Print: Ξεκινήστε συνδυάζοντας δύο ανόμοια μοτίβα, π.χ. ρίγες και καρό. Έτσι θα είστε σίγουροι ότι "το έχετε", όπως ο Χάρης.
 
 

Χάρης Ντάβλας: Ο connaisseur του ανδρικού στιλ μιλάει στο MAN of STATUS

Μπλε brogues: 
Γιατί όχι; Ταιριάζουν τέλεια με όλα τα χρώματα των κοστουμιών που φοράτε κάθε μέρα και δίνουν μια πιο πρωτότυπη εναλλακτική από το μαύρο (πολύ predictable) ή το μπορντό (έχει "παίξει" πολύ).

 

Χάρης Ντάβλας: Ο connaisseur του ανδρικού στιλ μιλάει στο MAN of STATUS

Γκρι πάνω στο γκρι: 
Μια πιο σύγχρονη εναλλακτική πάνω στο ton-sur-ton θέμα: Αντί να συνδυάσετε παρεμφερείς γήινες αποχρώσεις, παίξτε με τις αποχρώσεις του γκρίζου (που είναι περισσότερες από πενήντα, τσεκαρισμένο).