Ένα άθλημα μπορεί να είναι το μυστικό για τη μακροζωία

Ένα άθλημα μπορεί να είναι το μυστικό για τη μακροζωία

MAN OF STATUS TEAM
ΓΡΑΦΕΙ Η MAN OF STATUS TEAM

Γνώριζες ότι ένας συγκεκριμένος τύπος άσκησης μπορεί να σου δώσει ακόμα περισσότερα χρόνια;

Έως τώρα πιθανότατα γνωρίζεις ότι η ισορροπημένη διατροφή, η συρρίκνωση των «love handles» και η απόρριψη του καπνίσματος μπορούν να βελτιώσουν τη διάρκεια και την ποιότητα της ζωής σου. 

Μακροπρόθεσμα όμως, οι άντρες που παίζουν σπορ – ειδικά σε αθλήματα που απαιτούν κατάρτιση αντοχής – τείνουν να ζουν περισσότερο από ανενεργούς άνδρες, σύμφωνα με μια φινλανδική μελέτη που δημοσιεύτηκε στο British Journal of Sports Medicine.

Στη μελέτη, οι ερευνητές εξέτασαν 900 πρώην ελίτ αθλητές και τους αδελφούς τους (όλοι γεννήθηκαν μεταξύ 1920 και 1965) για να προσδιορίσουν ποιος από τους δύο ζούσε περισσότερο, όντας πιο υγιής και πιο ευτυχισμένος. 

Ένα άθλημα μπορεί να είναι το μυστικό για τη μακροζωία

Τα ευρήματά τους; Κατά μέσο όρο, τα «αθλητικά» αδέλφια έζησαν μεταξύ δύο και τριών ετών περισσότερο από τους μη - αθλητικούς αδελφούς τους, ενώ έτειναν επίσης να είναι πιο υγιείς, να καπνίζουν λιγότερο και να έχουν περισσότερη θετική διάθεση. 

Τα αποτελέσματα έδειξαν επίσης ότι οι αθλητές αντοχής (όπως οι δρομείς ή οι ποδηλάτες) τείνουν να ζουν περισσότερο από τους αθλητές πιο δυναμικών σπορ (όπως βάρη και πιο σκληρά αθλήματα που απαιτούν δύναμη και μυική μάζα).

Ένα άθλημα μπορεί να είναι το μυστικό για τη μακροζωία

«Οι γενετικές διαφορές μεταξύ των αθλητών και των αδελφών τους, η αερόβια άσκηση και ο υγιεινός τρόπος ζωής μπορούν να συμβάλουν στη μείωση της πρόωρης θνησιμότητας», λέει η Titta Kontro, συγγραφέας της μελέτης. «Αυτά τα ευρήματα ενθαρρύνουν τόσο τους αθλητές όσο και τους μη αθλητές να ασχοληθούν με τον αθλητισμό ακόμη και σε μεγαλύτερη ηλικία».

Ένα άθλημα μπορεί να είναι το μυστικό για τη μακροζωία

Αυτή η έρευνα ενισχύει επίσης προηγούμενα συμπεράσματα, όπως το ότι η συμμετοχή σε μια αθλητική ομάδα μπορεί να σε κάνει να αισθάνεσαι ευτυχισμένος και νέος, ενώ θα μπορούσε ακόμα και να σε κάνει πιο έξυπνο. Και αν αυτό δεν είναι ένας λόγος για να ξεκινήσεις ένα παιχνίδι μπάσκετ με τους φίλους σου, ή να ενσωματώσεις μια παρτίδα τένις στην καθημερινή σου ρουτίνα, τότε δεν ξέρουμε τι μπορεί να είναι.