Μπορείς πραγματικά να χάσεις 5 κιλά σε 4 ημέρες;

Μπορείς πραγματικά να χάσεις 5 κιλά σε 4 ημέρες;

MAN OF STATUS TEAM
ΓΡΑΦΕΙ Η MAN OF STATUS TEAM

Οι ερευνητές βρήκανε ένα πρόγραμμα δίαιτας και άσκησης που αποδίδει πολύ γρήγορα αποτελέσματα. Απλά είναι λίγο...βάναυσο

Όντας υπέρβαρος ή παχύσαρκος μπορεί να αυξήσεις τον κίνδυνο για καρδιαγγειακές παθήσεις, διαβήτη και καρκίνο. Πολλοί παράγοντες συμβάλλουν στο να είναι κανείς υπέρβαρος ή παχύσαρκος, όμως ένα είναι το μονοπάτι για απώλεια βάρους: Να πηγαίνεις για ύπνο με αρνητικό θερμιδικό ισοζύγιο, που σημαίνει να καις περισσότερες θερμίδες από όσες καταναλώνεις.

Ερευνητές από την Ισπανία και τη Σουηδία έλαβαν αυτή την αρχή στο έπακρο και διεξήγαγαν μια μελέτη στην οποία οι άνθρωποι έτρωγαν πολύ λίγες θερμίδες, ενώ ταυτόχρονα γυμναζόντουσαν για σχεδόν εννέα ώρες κάθε ημέρα για τέσσερις ημέρες. Το αποτέλεσμα: μια μέση απώλεια βάρους 5 κιλών. Δες πώς συνέβη αυτό:

Δεκαπέντε υγιείς αλλά υπέρβαροι άνδρες (ηλικίας 18-55 ετών) χωρίστηκαν σε δύο ομάδες: μία ομάδα κατανάλωνε καθημερινά μόνο 1,5 λίτρο μεταλλικό νερό αναμειγμένο με πρωτεΐνη ορού γάλακτος και η άλλη κατανάλωνε καθημερινά μόνο 1,5 λίτρο μεταλλικού νερού ανάμεικτο με σακχαρόζη. 

Και οι δύο περιπτώσεις παρείχαν 3,2 θερμίδες ανά χιλιόγραμμο σωματικού βάρους. Οι άνδρες μείωσαν τις θερμίδες τους από περίπου 2.000 – 2.250 πριν από το πείραμα, σε περίπου 320 ανά ημέρα για τη διάρκεια τού πειράματος των τεσσάρων ημερών.

Οι άνθρωποι που συμμετείχαν έκαναν 45 λεπτά άσκησης με ένα βραχίονα με μέγιστη ένταση 15%, ενώ στη συνέχεια περπατούσαν για οκτώ ώρες με ταχύτητα 4,5 χιλιομέτρων την ώρα. Κατά τη διάρκεια της άσκησης, οι συμμετέχοντες είχαν τη δυνατότητα να πίνουν ένα ποτό ενυδάτωσης που περιείχε θρεπτικά συστατικά, όπως το νάτριο και το κάλιο. Το έκαναν αυτό για τέσσερις ημέρες και στη συνέχεια έλαβαν την κανονική ημερήσια πρόσληψη ενέργειας για τρεις ημέρες, ώστε να επιτρέψουν την αναπλήρωση του νερού και τη σταθεροποίηση του σωματικού βάρους.

Μετά από τις τέσσερις ημέρες, ο κάθε άνθρωπος είχε χάσει κατά μέσο όρο 5 κιλά, με το μισό περίπου βάρος να είναι λίπος (κυρίως από τον κορμό) και το μισό να είναι μυϊκό. Οι ερευνητές επανεξέτασαν τους συμμετέχοντες τέσσερις εβδομάδες αργότερα και διαπίστωσαν ότι οι άνδρες είχαν χάσει άλλα 2 κιλά, κατά μέσο όρο. Μετά από ένα χρόνο, οι άνδρες κατέγραψαν κατά προσέγγιση απώλεια βάρους 5 κιλά σε σύγκριση με το πού ήταν πριν από τις τέσσερις ημέρες που δεν έτρωγαν σχεδόν τίποτα.

«Ο περιορισμός θερμίδων μπορεί να αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο το σώμα μας εκκρίνει και ανταποκρίνεται στις ορμόνες που ελέγχουν την όρεξη και είναι πιθανό αυτό να προκάλεσε στους άνδρες να αισθάνονται λιγότερο πεινασμένοι καθ' όλη τη διάρκεια της ημέρας» λέει ο Neal Malik, Dr.PH, RD σε αυτή τη μελέτη.

Οι ερευνητές δεν έδωσαν στους συμμετέχοντες κατευθυντήριες γραμμές για τις αλλαγές στον τρόπο ζωής στο έτος μετά τη δοκιμασία, οπότε είναι ασαφές γιατί δεν πήραν, αλλά έχασαν κι άλλο βάρος. Ο Μαλίκ λέει ότι μπορεί να οφείλεται στο γεγονός ότι οι συμμετέχοντες είχαν κίνητρο από τα γρήγορα αποτελέσματα, να συνεχίσουν τις προσπάθειές τους. 

«Αν ένα άτομο αναπαρήγαγε το πρόγραμμα δίαιτας και άσκησης που περιγράφονται σε αυτή τη μελέτη, πιθανότατα θα χάσει αρκετή μυϊκή μάζα, επειδή σε μια τέτοια ακραία κατάσταση ο οργανισμός διασπά τις πρωτεΐνες για ενέργεια», λέει ο Malik. «Τέτοιοι τρόποι διατροφής και άσκησης μπορεί να μεταβάλλουν τα επίπεδα νατρίου, καλίου και ασβεστίου στο αίμα, κάτι το οποίο μπορεί να είναι επικίνδυνο στο μέλλον». «Ο πραγματικός στόχος θα ήταν για κάποιον να χάνει όχι περισσότερο από 1 κιλό την εβδομάδα», λέει ο Malik.

Η ετυμηγορία για την τετραήμερη δίαιτα: Λειτουργεί, αλλά τρώει και τους μυς και αυτό θα μπορούσε να είναι επιβλαβές μακροπρόθεσμα. Όταν πρόκειται για την αντιμετώπιση της πρόκλησης της παχυσαρκίας, οι γρήγορες διορθώσεις είναι απλώς...γρήγορες. Η ανάπτυξη μιας ισορροπημένης διατροφής είναι το κλειδί για την απώλεια βάρους.