Μήπως αντί για προπόνηση να κάνεις περισσότερο σεξ;

Μήπως αντί για προπόνηση να κάνεις περισσότερο σεξ;

Είσαι ιδρωμένος και λαχανιασμένος. Άρα μήπως τελικά το σεξ θα έπρεπε χαρακτηρίζεται ως προπόνηση;

«Αν το κάνεις σωστά», θα ήταν ίσως μια καλή απάντηση σε αυτό το ερώτημα.

Αλλά ας είμαστε (μέτρια) σοβαροί για λίγο. Μπορεί πράγματι το σεξ να θεωρηθεί ως νόμιμη προπόνηση; Αν ρωτήσεις τους περισσότερους  personal trainers, η απάντηση που θα λάβεις θα είναι ένα ηχηρό και απογοητευτικό «όχι!»

Μια σεξουαλική...συνεδρία, που διαρκεί κατά μέσο όρο 25 λεπτά (συμπεριλαμβανομένης της σεξουαλικής πράξης) καίει κατά μέσο όρο 101 θερμίδες στους άνδρες και 69,1 θερμίδες στις γυναίκες. Αλλά σε σύγκριση με 30 λεπτά μέτριας έντασης, που καίουν 279 θερμίδες στους άνδρες και 213 θερμίδες στις γυναίκες, το σεξ σίγουρα δεν είναι μια εξαντλητική προπόνηση. 

Ο άνδρας καταναλώνει περίπου 3,5 θερμίδες ανά λεπτό κατά τη διάρκεια του σεξ, το οποίο είναι περίπου ισοδύναμο με περπάτημα σε μέτριο ρυθμό. Μια μέση σεξουαλική συνεδρία (μείον τα προκαταρκτικά) διαρκεί ωστόσο μόνο έξι λεπτά, καθιστώντας το σύνολο των καμένων θερμίδων αρκετά αμελητέο.

Εν πρώτης το σεξ δεν μπορεί να θεωρηθεί προπόνηση όσον αφορά τις θερμιδικές δαπάνες και τα μυϊκά οφέλη με την παραδοσιακή έννοια, ωστόσο 4 με 5 καμένες θερμίδες το λεπτό είναι σίγουρα καλύτερες από 0.

Ένας τρόπος για να κάνεις το σεξ να μοιάζει περισσότερο με μια cardio – προπόνηση είναι αυξάνοντας το χρόνο της πράξης. Και αυτό είναι αλήθεια. Οποιαδήποτε στιγμή δαπανάς σε οποιοδήποτε επίπεδο φυσικής δραστηριότητας είναι καλύτερη από το να τη ξοδεύεις στον καναπέ. Ως πρόσθετο πλεονέκτημα, το σεξ έχει άλλα σημαντικά οφέλη για την υγεία. Το σεξ για τουλάχιστον 10 λεπτά συμβάλλει στην καρδιοπνευμονική σου υγεία, στα αυξημένα επίπεδα σεροτονίνης (ορμόνη της ευτυχίας) και τέλος στο βελτιωμένο ύπνο.

Το σεξ μπορεί να ανακουφίσει τα πάντα, από το άγχος και την κατάθλιψη έως την υψηλή αρτηριακή πίεση. Όταν εμείς οι άνδρες έχουμε οργασμό, το σώμα μας απελευθερώνει σεροτονίνη, ωκυτοκίνη και προλακτίνη. Όλες αυτές οι ορμόνες συνδέονται με την καλύτερη διάθεση, τη χαλάρωση και το μειωμένο άγχος. Υπάρχουν επίσης δεσμοί του sex με μειωμένο κίνδυνο για καρδιοπάθειες και καρκίνο του προστάτη, καθώς επίσης και για ένα ισχυρότερο συνολικά ανοσοποιητικό σύστημα.

Ένας λόγος για τον οποίο το σεξ δεν ταξινομείται ως προπόνηση, οφείλεται στη μέση διάρκειά του: 3 με 13 λεπτά. Είπαμε ήδη λοιπόν πως ένας τρόπος για να κάνεις το σεξ να μοιάζει περισσότερο με μια cardio – προπόνηση είναι αυξάνοντας το χρόνο της πράξης. Επιπλέον, προσθέτοντας περισσότερη σεξουαλική επαφή στο σεξουαλικό σου ρεπερτόριο, θα «αναγκαστείς» να δώσις ώθηση στην αντοχή σου.

Ένας τρόπος για να αυξήσεις το χρόνο σου στο κρεβάτι και να βελτιώσεις τα πιθανά οφέλη του σεξ, είναι να ενεργοποιήσεις τους μυς του πυελικού πυθμένα. Ο πυελικός πυθμένας είναι το βαθύτερο μέρος των μυών του πυρήνα και η εκμάθηση της ενεργοποίησης αυτής της περιοχής οδηγεί σε αυξημένη ροή αίματος προς τα γεννητικά όργανα, πιο παρατεταμένους και έντονους οργασμούς και αποτρέπει την πρόωρη εκσπερμάτωση. Μάλλον έχεις ακούσει τις «ασκήσεις kegel» και το πόσο ωφέλιμες είναι για τις γυναίκες, όμως είναι εξίσου καλές για τους άνδρες, βοηθώντας με τα πάντα, από την υγεία του προστάτη έως την αυξημένη σεξουαλική αντοχή. 

Συμπερασματικά, όχι, δυστυχώς όχι, το σεξ δεν είναι υποκατάστατο της άσκησης (εκτός αν έχεις επικές διάρκειες δύο ωρών – τέσσερις φορές την εβδομάδα). Η σεξουαλική επαφή ωστόσο έχει συχνά άλλα οφέλη για το μυαλό και το σώμα σου, έτσι υπάρχουν πολλοί λόγοι για να δραστηριοποιηθείς σε αυτόν τον τομέα. Ελπίζω λοιπόν να σε έπεισα να κάνεις πιο πολύ sex από εδώ και πέρα.