Πώς να σηκώνετε βάρη: 7 συμβουλές για αρχάριους

Πώς να σηκώνετε βάρη: 7 συμβουλές για αρχάριους

MAN OF STATUS TEAM
ΓΡΑΦΕΙ Η MAN OF STATUS TEAM

Μεταμόρφωσε τον εαυτό σου από fitness rookie σε gym pro με αυτές τις βήμα – βήμα κινήσεις

Η πρώτη φορά σε ένα γυμναστήριο μπορεί να είναι λίγο αποθαρρυντική. Υπάρχει μία τουλάχιστον ντουζίνα από τύπους που μοιάζουν με τον Vin Diesel, σηκώνοντας περισσότερα βάρη από όσα πίστευες ότι υπήρχαν γενικά. Ακόμα όμως κι αν είσαι αρχάριος, μόνο το γεγονός ότι βρίσκεσαι στο γυμναστήριο, σημαίνει πως έχεις αποφασίσεις να μετατοπίσεις μερικά πράγματα στη ζωή σου και να αφιερώσεις λίγο περισσότερο χρόνο στο σώμα και στην υγεία σου. 

Βρίσκεσαι τώρα λοιπόν στο δρόμο για ισχυρότερα οστά, μεγαλύτερους μυς και αυξημένη δύναμη. Αν όμως σηκώσεις τα βάρη με λάθος τρόπο ή περισσότερο από όσο χρειάζεται, μπορεί να τραυματιστείς. Για να αποφύγεις τους τραυματισμούς, πρέπει να καταλάβεις ότι ο τρόπος και η ένταση είναι απαραίτητα. Μην ανησυχείς όμως, είμαστε εδώ για να καθοδηγήσουμε την τέλεια τεχνική, τον αποτελεσματικό προγραμματισμό και την καθαρή διατροφή ώστε να σε βοηθήσουμε στη προσπάθεια που κάνεις. Και μπράβο σου!

Πώς να σηκώνετε βάρη: 7 συμβουλές για αρχάριους

Πριν αρχίσεις να σκέφτεσαι το προγραμματισμό, φρόντισε να κάνεις αυτά τα 7 πράγματα σε κάθε σου προπόνηση από εδώ και πέρα.

1. Μείωση της θερμοκρασίας σου: Οι μύες μας είναι 75% νερό. Ζύγισε τον εαυτό σου σε ψηφιακή ζυγαριά πριν και μετά την προπόνηση σου. Στη συνέχεια, πιες τη διαφορά σε ουγγιές νερού.

2. Να έχεις μαζί σου 2 πετσέτες: Μία για το ντους σου μετά την προπόνηση και μία για τα μηχανήματα στο γυμναστήριο που σίγουρα κάποιος πριν από εσένα θα έχει γεμίσει με ιδρώτες.

3. Μην φοβάσαι να ρωτήσεις: Ως αρχάριος, μην φοβάσαι να ρωτήσεις ένα γυμναστή για το τι ακριβώς πρέπει να κάνεις.

4. Ανέβα στο μονόζυγο: Δεν θα χρειαστείς κάποιον να σου πει τι να κάνεις, σπάνια θα πρέπει να περιμένεις σε σειρά και το καλύτερο απ' όλα...οι μύες σου θα δουλέψουν πιο σκληρά και αποτελεσματικά απ' ότι στα μηχανήματα ή στο πάγκο με τα βάρη.

5. Έλεγχος του βάρους: Ως αρχάριος, μην χρησιμοποιείς ποτέ ένα βαράκι που είναι τόσο βαρύ που χρειάζεσαι ορμή για να το σηκώσεις. Ένας απλός τρόπος να ξέρεις πότε το βαράκι που κρατάς είναι το κατάλληλο για εσένα: Θα πρέπει να μπορείς να σταματήσεις για τουλάχιστον ένα δευτερόλεπτο προτού το σηκώσεις. Μπορεί να μοιάζει δελεαστικό να πάρεις το μεγαλύτερο αλτήρα και να φανταστείς ότι είσαι και εσύ ένας Vin Diesel, αλλά πρόσεχε μην καταλήξεις αυτός που οι Vin Diesel κοροϊδεύουν.

6. Αργά, σταθερά και βήμα βήμα: Η πραγματοποίηση μικρών τροποποιήσεων στην καθημερινή σου ρουτίνα θα σε βοηθήσει να καλλιεργήσεις θετικές συνήθειες. Μόλις παρατηρήσεις την αλλαγή, τότε θα είσαι πιο πρόθυμος να συνεχίσεις και να κάνεις περισσότερες και πιο γρήγορες αλλαγές χωρίς να σου φανεί ποτέ αποθαρρυντικό.

7. Έλεγξε τη στάση σου: Θέλεις έναν εύκολο τρόπο να διαπιστώσεις εάν εκτελείς σωστά τις ασκήσεις σου; Η σωστή θέση εκκίνησης για τις περισσότερες ασκήσεις είναι: ώμοι πίσω, στήθος έξω, σφιχτοί κοιλιακοί. Καλή στάση, καλή γυμναστική.