Προφυλάξου από τις παθήσεις του ώμου

Προφυλάξου από τις παθήσεις του ώμου

Η παραμικρή μυϊκή ανισορροπία της περιοχής μπορεί εύκολα να δημιουργήσει ένα ασταθές περιβάλλον ευάλωτο σε σοβαρούς τραυματισμούς

Οι παθήσεις του ώμου είναι συχνές και αφορούν μια μεγάλη κατηγορία ανθρώπων που ασχολούνται με αθλητικές δραστηριότητες όπως το τένις, το μπάσκετ, το βόλεϊ, την κολύμβηση, το ακόντιο, το handball κ.α. 

Εγκυκλοπαιδικά να αναφέρω ότι η άρθρωση του ώμου αποτελείται από 3 οστά: την κλείδα, την ωμοπλάτη και το βραχιόνιον οστούν, ενώ για την πραγματοποίηση όλων των κινήσεων, συνεργούν πάνω από 20 μύες. Οπότε η παραμικρή μυϊκή ανισορροπία  της περιοχής, φαντάζεστε πόσο εύκολο είναι να δημιουργήσει ένα ασταθές περιβάλλον ευάλωτο σε σοβαρούς τραυματισμούς.

Οι κακώσεις του ώμου που οφείλονται σε υπερβολική προπόνηση, σε υπερχρήση  και σε αστάθεια της περιοχής, είναι:  η μερική ή ολική ρήξη του μυοτενόντιου πετάλου, το σύνδρομο υπακρωμιακής προστριβής / πρόσκρουσης , η συμφυτική θυλακίτιδα (frozen shoulder), η ασβεστοποιός τενοντίτιδα, η φλεγμονή του τένοντα της μακράς κεφαλής του δικεφάλου, τενοντίτιδα του πετάλου των στροφέων χωρίς πρόσκρουση, οστεοαρθίτιδα ώμου και  ακρωμιοκλειδικής άρθρωσης, κ.α. 

Επίσης υπάρχουν τραυματισμοί του ώμου που εκτός από συντηρητική θεραπεία, δηλαδή: ακινητοποίηση, αντιφλεγμονώδη χάπια , φυσικοθεραπεία κλπ, ενδεχομένως να χρειάζονται και χειρουργική αντιμετώπιση, όπως το εξάρθρημα ώμου, κάταγμα κεφαλής βραχιονίου οστού, βλάβη Bankart , SLAP ή HAGL lesion ή συνδυασμός όλων αυτών. Σε κάθε περίπτωση, η αξιολόγηση από ορθοπεδικό είναι απαραίτητη.

Προφυλάξου από τις παθήσεις του ώμου

Στις παθήσεις που οφείλονται σε υπερχρήση σίγουρα υπάρχουν μέτρα πρόληψης κατά την διάρκεια των προπονήσεων ή της περιόδου πριν την έναρξη των συμπτωμάτων όπως, ξεκούραση της περιοχής , εξειδικευμένο πρόγραμμα αποθεραπείας μετά την προπόνηση, αλλαγή τεχνικής, παγοθεραπεία, πρόγραμμα ενδυνάμωσης της ωμικής ζώνης. Η σταθεροποίηση της ωμοπλάτης σε συνδυασμό με την βελτίωση τυχόν προβλημάτων του αυχένα, του θωρακικού κλωβού και του αγκώνα είναι η βάση για να θεραπεύσουμε τις κακώσεις του ώμου. Η σωστή αξιολόγηση από έναν εξειδικευμένο φυσικοθεραπευτή είναι το κλειδί για ένα πετυχημένο πρωτόκολλο αποκατάστασης και αποθεραπείας.

Για τις περιπτώσεις κάποιου οξέως τραυματισμού της περιοχής του ώμου που έχει πραγματοποιηθεί χειρουργική αντιμετώπιση της κάκωσης,  η φυσικοθεραπεία είναι αρκετά πολύπλοκη και χρονοβόρα και σίγουρα χρειάζεται καλή συνεργασία με τον ορθοπεδικό χειρουργό ώστε να αποφασιστεί το βέλτιστο πρωτόκολλο αποκατάστασης που είναι πάντα εξατομικευμένο.