Πόνος στα πέλματα και αποφυγή των τραυματισμών

Πόνος στα πέλματα και αποφυγή των τραυματισμών

Ο τραυματισμός και οι παθήσεις των πελμάτων αφορούν όλες τις ηλικίες , άνδρες και γυναίκες, αθλητές ή μη. Σημασία έχει η πρόληψη και η έγκαιρη και σωστή διάγνωση.

Οι πιο συχνές παθήσεις που συναντάμε στα πέλματα και καλούμαστε να θεραπεύσουμε είναι η μεταταρσαλγία, η πελματιαία απονευρωσίτιδα, τενοντοπάθεια αχιλλείου τένοντα, το νευρίνωμα Morton, η νόσος του Sever, η πλατυποδία, ο βλαισός δάκτυλος κ.α.
 
Οι παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο για τις παραπάνω παθήσεις είναι η έντονη καταπόνεση και ορθοστασία, η κακή στάση του σώματος, η παχυσαρκία, τα ακατάλληλα υποδήματα, ο ζαχαρώδης  διαβήτης, οι τραυματισμοί και η κακή υγιεινή των πελμάτων.
 
Η έγκαιρη και σωστή διάγνωση παίζει καθοριστικό ρόλο, αφενός για την εξέλιξη κάθε πάθησης του πέλματος, αφετέρου ώστε να προλάβουμε οποιαδήποτε αρνητική μεταβολή στις αρθρώσεις της ποδοκνημικής, των γονάτων, των ισχίων και της λεκάνης ακόμα και της σπονδυλικής στήλης.
 
Η πρόληψη είναι, στις περισσότερες των περιπτώσεων, ταυτόχρονα και θεραπεία . Η αξιολόγηση του πέλματος από έναν ειδικό, ένα πελματογράφημα, η δημιουργία ορθωτικών πελμάτων για την υποστήριξη της ποδικής καμάρας, αν χρειάζεται, όπως επίσης και η εκμάθηση της σωστής στάσης και βάδισης, είναι μια καλή αρχή για την εξισορρόπηση των φορτίων  που δέχονται τα πέλματα. 
 
Να κάνω και μια μικρή παρένθεση ως πρώην δρομέας: Για τους δρομείς μεσαίων και μεγάλων αποστάσεων εκτός από τα παραπάνω, ένα ακόμα εξίσου βασικό μέτρο πρόληψης είναι η συχνή αλλαγή των επιφανειών τρεξίματος όπως για παράδειγμα το γρασίδι, το χώμα, το ταρτάν  και η άσφαλτος.
 
Τα τρία καλύτερα μέρη στην Αθήνα για μια καλή προπόνηση είναι: Το ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, το πάρκο Τρίτση και το Μπαρουτάδικο (Άλσος Αιγάλεω). Σε αυτά τα σημεία  μπορείς να αρχίσεις την προπόνηση περιμετρικά στην άσφαλτο, να περάσεις στο χώμα και στη συνέχεια να τρέξεις και στο στίβο. 
 
Τέλος, να επισημάνω ότι η κάθε περίπτωση είναι ξεχωριστή και η αξιολόγηση από ιατρό και φυσικοθεραπευτή είναι απαραίτητη για την θεραπεία των προβλημάτων του πέλματος.
 

Ο Δημήτρης Γιαννουλάκης είναι φυσικοθεραπευτής (PT, NDT). Το κείμενο αυτό έχει συμβουλευτικό χαρακτήρα με στόχο την πρόληψη, και σε καμία περίπτωση δεν υποκαθιστά την ιατρική ή φυσικοθεραπευτική αξιολόγηση.