Χρήσιμα tips για τις μεγάλες αποστάσεις

Χρήσιμα tips για τις μεγάλες αποστάσεις

Τι να κάνεις και τι να αποφύγεις για να φτάσεις στον τερματισμό

Απομένουν λίγες ημέρες πριν τον αγώνα. Οι εξαντλητικές προπονήσεις φτάνουν στο τέλος, η στρατηγική που θα ακολουθήσεις τη μεγάλη ήμερα μπαίνει στην τελική ευθεία και ο σχεδιασμός   για τον προσωπικό χρόνο που θέλεις να πετύχεις ολοκληρώνεται. 

Ως φυσικοθεραπευτής αλλά και ως δρομέας μαραθωνίου, θα σου δώσω μερικές συμβουλές, για το τι θα ήταν καλό να κάνεις και τι να αποφύγεις κατά τις τελευταίες ημέρες πριν τον αγώνα, κατά την διάρκεια αυτού, αλλά και μετά το τέλος του. 

Σαν γενική αρχή, για να ευχαριστηθούμε τον κλασικό μαραθώνιο και να τερματίσουμε με ασφάλεια, είναι απαραίτητο να οριοθετήσουμε αρκετά νωρίς, πριν τον αγώνα, τον προσωπικό στόχο, την κατάλληλη προετοιμασία για την επίτευξή του και τη στρατηγική της ημέρας του αγώνα. 

1) Οριοθέτησε τον στόχο σου
Ειδικοί όπως γυμναστές, δρομείς μεγάλων αποστάσεων και διατροφολόγοι είναι οι κατάλληλοι για να αναφερθούν λεπτομερώς στην κάθε μία από αυτές τις παραμέτρους αλλά η προσωπική μου συμβουλή για όλους τους δρομείς είναι ότι ως βασικός στόχος τους θα πρέπει να παραμένει ο ΤΕΡΜΑΤΙΣΜΟΣ. Ο προσωπικός χρόνος έρχεται δεύτερος και πάντα, μα πάντα σε συνάρτηση με την προετοιμασία που έχει κάνει ο κάθε αθλητής. 

Χρήσιμα tips για τις μεγάλες αποστάσεις

2) Μην υπερβείς στον αγώνα τα όρια που έχεις θέσει στην προπόνηση
Απαγορεύεται διά ροπάλου να προσπαθήσεις να υπερβείς τον εαυτό σου την ημέρα του αγώνα. Είχες όλο τον χρόνο να το κάνεις στην προετοιμασία σου με ασφάλεια. Από την αφετηρία και μετά  είναι απαραίτητο να μείνεις πιστός στην στρατηγική που χάραξες κατά τις προπονήσεις σου. 
Μην στρεσαριστείς την ημέρα του αγώνα για την επίδοσή σου, θα φέρει αντίθετα αποτελέσματα. Αν κάτι δεν πάει καλά με τον χρόνο σου, κράτα στο μυαλό σου ότι θα σου δοθούν κι άλλες ευκαιρίες να τον βελτιώσεις στον μέλλον. 

3) Μην στερέψεις από υγρά και υδατάνθρακες
Είναι πολύ σημαντικό στις προπονήσεις σου, και φυσικά κατά τη διάρκεια του αγώνα, να μην μείνεις πίσω από υγρά και τις απαραίτητες για τον οργανισμό σου θρεπτικές ουσίες. Στον μαραθώνιο σε τακτά διαστήματα συναντάς σταθμούς τροφοδοσίας. Εκμεταλεύσου το! Πίνε έστω και λίγες γουλιές νερού ή κάποιου ισοτονικού υγρού. Πάρε μια μπάρα.  Αν περιμένεις να πιεις ή να φας κάτι αφού νιώσεις ότι διψάς ή ότι σε καταλαμβάνει η αδυναμία θα είναι πλέον αργά. Επειδή όμως υπάρχει η περίπτωση τα προσφερόμενα είδη να μην είναι του γούστου σου, καλό είναι είτε να έχεις μαζί σου τα δικά σου είτε να έχεις πληροφορηθεί ποια προϊόντα θα παρέχονται την ημέρα του αγώνα και να έχεις προπονηθεί χρησιμοποιώντας αυτά.

4) Δώσε σημασία στην προθέρμανση και την αποθεραπεία
Να μην παραλείπεις ποτέ τις διατάσεις σου πριν και μετά τον αγώνα. Και επίσης προσοχή! Οι διατάσεις του κορμού και των χεριών σου είναι τόσο σημαντικές όσο και οι διατάσεις των κάτω άκρων.  

Χρήσιμα tips για τις μεγάλες αποστάσεις

5) Απόλαυσέ το!
Η ημέρα του αγώνα είναι ημέρα χαράς και σηματοδοτεί το τέλος της μεγάλης προσπάθειας που κατέβαλες τους τελευταίους μήνες. Βρίσκεσαι στη γραμμή και είναι όλα έτοιμα να ξεκινήσουν. Να θυμάσαι ότι είσαι ένας ''μικρός Ηρακλής" που πρόκειται να πραγματοποιήσεις τον 13ο άθλο σου. 
Προσπάθησε να ευχαριστηθείς τον αγώνα μένοντας προσηλωμένος στην στρατηγική που χάραξες με τον προπονητή σου ή μόνος σου. Τις επόμενες μέρες μετά τον αγώνα, βγες για λίγα χιλιόμετρα ως αποθεραπεία. Θα βοηθήσεις το μυϊκό σου σύστημα να επανέλθει ομαλά. Μην σταματήσεις απότομα τις προπονήσεις σου. 

Καλό δρόμο!


Ο Δημήτρης Γιαννουλάκης είναι φυσικοθεραπευτής (PT, NDT). Το κείμενο αυτό έχει συμβουλευτικό χαρακτήρα με στόχο την πρόληψη, και σε καμία περίπτωση δεν υποκαθιστά την ιατρική ή φυσικοθεραπευτική αξιολόγηση.