Διόρθωση στάσης, βελτίωση ζωής

Διόρθωση στάσης, βελτίωση ζωής

Πώς να κάνουμε τη ζωή μας καλύτερη προσέχοντας την καθημερινότητά μας.

Παρά τη μεγάλη ενημέρωση που υπάρχει τα τελευταία χρόνια, σχετικά με την ορθή ανατομική στάση τους σώματός μας, δεν έχουμε καταφέρει να αποφύγουμε τα καθημερινά λάθη που μας οδηγούν σε χρόνιους πόνους και τραυματισμούς. Αυτό φαίνεται άλλωστε κι από την ολοένα αυξανόμενη προσέλευση όλο και νεότερων ανθρώπων με τέτοια προβλήματα. 

Ο λόγος είναι, βέβαια, το ότι η ενημέρωση εστιάζει κυρίως στην θεραπεία των χρόνιων προβλημάτων, και όχι στην πρόληψή τους. Αν το μεγαλύτερο ποσοστό των ασθενών με αυχενικό σύνδρομο ή προβλήματα μέσης μπορούσε να βελτιώσει τις κακές συνήθειες της καθημερινότητάς του, ίσως να μην χρειαζόταν να φτάσει στο στάδιο της θεραπείας. 

Η σωστή στάση σώζει 

Η βασικότερη εστία λαθών είναι η στάση σώματος που έχουμε κατά τη διάρκεια της εργασίας μας, είτε πρόκειται για δουλειά γραφείου είτε για δουλειά που απαιτεί ορθοστασία: Το να βρίσκεται κανείς καθηλωμένος μπροστά σε μια οθόνη υπολογιστή, ή για παράδειγμα να στέκεται όρθιος και να μαγειρεύει σε μια κουζίνα εστιατορίου, ή να είναι σκυμμένος πάνω από μία οδοντιατρική καρέκλα, είναι από μόνες τους συνθήκες εξαιρετικά επώδυνες για τον αυχένα, τα χέρια, την πλάτη, τη μέση ή τα ισχία -- πόσο μάλλον όταν ο τρόπος που τοποθετείται το σώμα, δεν είναι ο κατάλληλος. Τρόποι να διορθώσουμε τα καθημερινά αυτά λάθη υπάρχουν, αρκεί να είμαστε αποφασισμένοι να εγκαταλείψουμε συνήθειες που έχουμε αναπτύξει για δεκαετίες. 

Εργασία γραφείου

Για αρχή θα πρέπει να τοποθετήσετε την οθόνη του υπολογιστή περίπου στο ύψος των ματιών σας, την καρέκλα σας στο κατάλληλο ύψος ώστε τα χέρια σας (αντιβραχίονες) να σχηματίζουν γωνία 90 περίπου μοιρών όταν ακουμπούν το γραφείο, και αντίστοιχα τα πέλματα να ακουμπούν το πάτωμα με κλίση περίπου 90 μοιρών στα γόνατα.

Να προσέχετε ώστε η βάση της λεκάνης και οι μηροί σας να ακουμπούν αρμονικά στην καρέκλα: Μην αφήνετε τις ωμοπλάτες σας να ολισθαίνουν μπροστά, και κρατήστε ενεργοποιημένη την πλάτης σας. Αν η καρέκλα δεν είναι κατάλληλη για να υποστηρίξει την μέση σας, μπορείτε να τοποθετήσετε ειδικά μαξιλάρια, ώστε να εξασφαλίσετε καλύτερη ευθυγράμμιση της σπονδυλικής στήλης.

Στην αρχή είναι λογικό ότι θα δυσκολευτείτε άλλα όταν συνηθίσετε αυτό το μοντέλο καθίσματος θα δείτε μεγάλη ανακούφιση στους πόνους του αυχένα, της πλάτης ή του χεριών σας. 

Πολύ σημαντικό είναι επίσης να σηκώνεστε απ' την καρέκλα σε τακτά χρονικά διαστήματα, να κάνετε μερικά βήματα, αλλά και να ήπιες διατάσεις για την περιοχή του αυχένα, των ώμων και της άκρας χείρας. Κι ας σας κοιτάζουν οι συνάδελφοι περίεργα.

Εργασία ορθοστασίας

Για όσους έχετε εργασία ορθοστασίας, το σημείο όπου θα πρέπει να δείξετε τη μεγαλύτερη προσοχή είναι ο κορμός του σώματος. Το πόσο δηλαδή ευθυγραμμισμένος και ενεργοποιημένος είναι προκειμένου να υποστηρίξει την αντίστοιχη εργασία. Μεγάλη επίσης σημασία έχουν τα υποδήματα που επιλέγετε να φοράτε και η εργονομία στα αντικείμενα που χρησιμοποιείτε καθημερινά (το βάρος τους, το ύψος και η απόσταση που βρίσκονται από το σώμα σας κλπ.)

Μία πολύ βασική καθημερινή διαδικασία είναι να είμαστε συγκεντρωμένοι στο πώς ακριβώς στεκόμαστε πάνω στα πέλματα μας κατά την διάρκεια της εργασίας μας. Η σωστή θέση είναι να βρούμε το κέντρο του πέλματος δηλαδή ανάμεσα σε τρία σημεία του πρώτου δακτύλου (μεγάλου), του πέμπτου (μικρού) και της πτέρνας, και να προσπαθήσουμε να μεταφέρουμε το κέντρο του βάρους μας προς αυτό το σημείο, έχοντας το πάνω μέρος του κορμού σε ουδέτερη θέση. Θέλει συγκέντρωση, αλλά είναι η βασική οδός για μια σωστή στάση.

Άλλη μια συμβουλή είναι, όταν προσπαθούμε να πιάσουμε αντικείμενα μακρυά απ' το σώμα και πάνω απ' τους ώμους μας, να σφίγγουμε ισομετρικά τους κοιλιακούς μας ώστε να προστατεύουμε τη μέση. Οι γενικές ασκήσεις ραχιαίων, κοιλιακών, γλουτιαίων και τετρακεφάλων, με την βοήθεια γυμναστή, σίγουρα είναι προς την σωστή κατεύθυνση.


Ο Δημήτρης Γιαννουλάκης είναι φυσικοθεραπευτής (PT, NDT). Το κείμενο αυτό έχει συμβουλευτικό χαρακτήρα με στόχο την πρόληψη, και σε καμία περίπτωση δεν υποκαθιστά την ιατρική ή φυσικοθεραπευτική αξιολόγηση.