Κάθε παραπανίσιο κιλό κοστίζει δυο μήνες ζωής

Κάθε παραπανίσιο κιλό κοστίζει δυο μήνες ζωής

Μήπως να μην πάρεις πάλι ντελίβερι σήμερα;

Είναι μεσημέρι, είναι Παρασκευή, έχεις φάει τη μισή εργάσιμη ολόκληρης της εβδομάδας, θέλεις να φας ό,τι βρεθεί μπροστά σου αυτή τη στιγμή, φλερτάρεις ακόμη και με την ιδέα να δαγκώσεις λίγο απ' το μπουτάκι του διπλανού σου: λογικό είναι το μυαλό σου να είναι τόσο θολωμένο και το στομάχι σου τόσο άδειο, που να μην υπάρχει η παραμικρή περίπτωση να σκεφτείς να καταναλώσεις οτιδήποτε άλλο πέρα απ' αυτό το ζουμερό κατασκεύασμα με το αφράτο ψωμί, το λαχταριστό κρέας και την παραδεισένια σως, που σε φλερτάρει επίμονα απ' το φυλλάδιο που χάσει στην κορυφή του πάκου με τα ντελιβερομενού.

Όμως, στάσου: κάνει κάτι καλό για την εαυτό σου, και διάβασε το πιο τρομακτικό εύρημα επιστημονικής έρευνας που έχει δημοσιευτεί απ' την εποχή που ανακαλύφθηκε το delivery κι εδώθε.

Οι άνθρωποι που είναι υπέρβαροι, μειώνουν το προσδόκιμο ζωής τους κατά δύο μήνες ανά κάθε παραπανίσιο κιλό βάρους τους, λέει μια νέα βρετανική επιστημονική έρευνα, και τα πλήθη παραληρούν.

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Εδιμβούργου, που διεξήγαγαν την έρευνα με επικεφαλής τον καθηγητή Jim Wilson, και δημοσίευσαν τα ευρήματά της στο περιοδικό Nature Communications, ανέλυσαν γενετικές πληροφορίες για πάνω από 600.000 άτομα, συσχετίζοντας αυτά τα δεδομένα με στοιχεία για τη διάρκεια της ζωής ενός ανθρώπου. 

Πέρα από τα ευρήματα σχετικά με το υπερβολικό βάρος, οι ερευνητές διαπίστωσαν επίσης ότι το κάπνισμα ενός πακέτου τσιγάρων τη μέρα εφ’ όρου ζωής, αφαιρεί κατά μέσο όρο γύρω στα επτά χρόνια από το προσδόκιμο ζωής, όμως αν κανείς κόψει έγκαιρα το τσιγάρο, τελικά μπορεί να ελπίζει ότι θα αναπληρώσει τα χαμένα χρόνια.

Απ' τη θετική πλευρά των πραγμάτων, η μόρφωση προσθέτει σχεδόν ένα έτος στο προσδόκιμο ζωής για κάθε πρόσθετο χρόνο εκπαίδευσης, ενώ οι άνθρωποι που κόβουν το κάπνισμα, μορφώνονται περισσότερο, και ταυτόχρονα είναι ανοικτοί σε νέες εμπειρίες, δρέπουν τα θετικά όλων των σωστών τους επιλογών, αυξάνοντας ακόμη περισσότερο το προσδόκιμο ζωής τους.

Τι σημαίνουν όλα αυτά; Πως αν σταματήσεις να διαβάζεις τα μενού των ντελιβεράδικων, κι αντιθέτως πιάσεις κάποιο από τα βιβλία που προτείνει ο Νέστορας Πουλάκος, κι επιπλεόν δοκιμάσεις μερικά από τα fitness tips του Δημήτρη Μόρου, τότε θα έχεις κάνει τη μισή δουλειά για μια μακρότερη, καλύτερη ζωή. Το άλλο μισό είναι να κόψεις το κάπνισμα, αλλά μην τα περιμένεις όλα πια από αυτό το άρθρο!