Crossfit: Αυξημένος κίνδυνος ή αυξημένη δύναμη;

Crossfit: Αυξημένος κίνδυνος ή αυξημένη δύναμη;

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΩΡΟΣ
ΓΡΑΦΕΙ Ο ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΩΡΟΣ

Είναι ίσως η πιο δημοφιλής τάση στο fitness την τελευταία δεκαετία, είναι όμως για καλό;

Το Crossfit είναι ίσως η πιο δημοφιλής και με το πιο φανατικό κοινό τάση στο fitness την τελευταία δεκαετία. Το κοινό του είναι τεράστιο και υπάρχουν χιλιάδες Crossfit boxes σε όλο τον πλανήτη. Από πολλούς είναι ένας παρεξηγημένος τρόπος προπόνησης, καθώς μιλάνε για συχνούς και επικίνδυνους τραυματισμούς και σκληροπυρηνικές προπονήσεις χωρίς ουσία και προπονητική βάση. Η αλήθεια όμως δεν είναι αυτή.

 

Διάλειμμα, για όποιον γύρισε μόλις από τον Άρη: το Crossfit αποτελείται από μικρής διάρκειας, υψηλής έντασης και μεγάλης ποικιλίας λειτουργικές κινήσεις. Η πρωτοτυπία του crossfit, και η ιδιοφυής σύλληψη του δημιουργού του κατ' επέκταση, έγκειται στο ότι κάθε πρόγραμμα είναι μετρήσιμο με τρόπο τέτοιο, ώστε να μπορεί ο καθένας να μετρήσει την επίδοση του στο συγκεκριμένο workout και να ανταγωνιστεί άλλους. Με τον τρόπο αυτό, ουσιαστικά σκάρωσε ένα καινούργιο σπορ.

 

Έξυπνο, καθώς εισήγαγε έτσι το στοιχείο του ανταγωνισμού, που αναμφισβήτητα δίνει κίνητρο στο να προσπαθήσεις περισσότερο κατά τη διάρκεια των ασκήσεων, στην βελτίωση της τεχνικής, και στην συστηματικότητα. Είναι κυρίως προπονήσεις υψηλής έντασης με πολυαρθρικές ασκήσεις (ασκήσεις δηλαδή στις οποίες χρησιμοποιούμε πάνω από μια άρθρωση και μυική ομάδα) πλήρως δασκαλοκεντρικές και μικρής διάρκειας, που πραγματικά φέρνουν γρήγορα και ουσιαστικά αποτελέσματα.

 

Όμως, μαζί με τα πλεονεκτήματα υπάρχουν και τα μειονεκτήματα, καθώς η υπερπροσπάθεια και η υπέρβαση εαυτού, οδηγούν σε λάθη στην τεχνική των ασκήσεων, σε σύνδρομα υπερπροπόνησης ή υπερχρήσης, και συνεπώς σε αυξημένο κίνδυνο τραυματισμού.

 

Κι ύστερα, σε κάθε είδους μαζικό αθλητισμό το μεγαλύτερο ποσοστό των ασκουμένων δεν έχει ούτε την κατάλληλη εκπαίδευση, ούτε την κατάλληλη καθοδήγηση από τους γυμναστές- προπονητές του. Δυστυχώς, στην πλειονότητα των περιπτώσεων, ούτε το Crossfit αποτελεί εξαίρεση. Το κάθε γυμναστήριο Crossfit λειτουργεί με τον δικό του τρόπο, καθώς η διδασκαλία , ο προγραμματισμός και η προσέγγιση στον ασκούμενο, βασίζονται καθαρά στις γνώσεις του κάθε προπονητή.

 

Για το λόγο αυτό, πριν ξεκινήσει κανείς Crossfit, και πριν επιλέξει το μέρος όπου θα το κάνει, είναι εξαιρετικής σημασίας να κάνει τα εξής βήματα:

 

1. Να ερευνήσει το background αυτών που θα τον προπονήσουν και μην αρκεστεί στο να έχουν απλά κάποια πιστοποίηση. Oι πιστοποιήσεις στην πραγματικότητα δεν αποδεικνύουν πως κάποιος προπονητής ειδικεύεται στο συγκεκριμένο τρόπο εκγύμνασης. Πρόκειται για workshops ή σεμινάρια που γίνονται μέσα σε λίγες ημέρες και απλά δίνουν μια ιδέα, ενώ δεν σε κάνουν σε καμία περίπτωση προπονητή!

 

2. Να βρει σωστά εξοπλισμένο χώρο, που να διδάσκει πραγματικές τάξεις Crossfit.

 

3. Να ζητήσει από τον προπονητή του να τον αξιολογήσει. Όλοι έχουμε διαφορετικές ανάγκες, κάποιοι θέλουμε ενδυνάμωση, κάποιοι ευλυγισία ή αντοχή, άλλοι έχουμε κάποιο ορθοπεδικό ή παθολογικό πρόβλημα, κλπ. Αυτά είναι όλα στοιχεία που πρέπει να  δει ο προπονητής σας και να σας κατευθύνει ώστε να καλύψετε τα κενά σας, να είστε πιο λειτουργικοί και να γυμναστείτε σωστά και με ασφάλεια.

 

4. Οι προπονήσεις υψηλής έντασης δεν πρέπει να είναι πάνω από τρεις την εβδομάδα. Αυτό ισχύει σε όλες τις μορφές τους, όχι μόνο στο Crossfit. Άρα αν θέλετε να προπονήστε καθημερινά, θα πρέπει να κάνετε προπονήσεις δύναμης, ελαστικότητας, ή αερόβιες, που χρησιμοποιούν διαφορετικούς μηχανισμούς ενέργειας.

 

5. Πρέπει πάντα να θυμάστε γιατί ξεκινήσατε και ποιος είναι ο στόχος σας: αν είναι το wellness ή ο πρωταθλητισμός. Πρόκειται για δυο εντελώς διαφορετικά πράγματα. Αν επιλέξετε το δρόμο του πρωταθλητισμού ή συμμετέχετε σε αγωνιστικές διοργανώσεις, τότε οι απαιτήσεις στον προγραμματισμό και στον όγκο προπόνησης αλλάζουν, και φυσικά και το ενδεχόμενο τραυματισμού είναι μεγάλο.

 

Πιστεύω ακράδαντα ότι η γυμναστική είναι ανάγκη. Για να είναι όμως αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητας σου, θα πρέπει να σε εκφράζει. Αν το Crossfit σε εκφράζει, τότε μην διστάσεις να το κάνεις, αρκεί να γυμνάζεσαι σωστά και με ασφάλεια. Βρες τον κατάλληλο χώρο και προπονητή, και πάντα να θυμάσαι να σέβεσαι και να ακούς το σώμα σου και τα όρια του.

 
Ο Δημήτρης Μώρος είναι personal trainer και ιδιοκτήτης του www.fitnessart.gr