Ο ορισμός και η κατάκτηση του afterburn effect

Ο ορισμός και η κατάκτηση του afterburn effect

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΩΡΟΣ
ΓΡΑΦΕΙ Ο ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΩΡΟΣ

Είναι αυτό που θα κρατήσει τον μεταβολισμό σου σε τσίτα, μέχρι και 8 ώρες μετά την προπόνηση

Και όμως, μπορείς να καις θερμίδες ακόμα και ώρες μετά τη προπόνηση σου. Δεν μιλάμε για κάποια νέα ανακάλυψη: είναι, άλλωστε, γνωστό πως, όσο πιο έντονη άσκηση κάνεις, τόσο μεγαλύτερη είναι η ποσότητα οξυγόνου που καταναλώνει το σώμα σου αφού τελειώσεις.

Το afterburn effect δεν είναι τίποτα άλλο από το ΕPOC (exercise / post-exercise oxygen consumption). Για να το πετύχεις, χρειάζεται να δουλέψεις πραγματικά στην κόκκινη ζώνη των παλμών σου, δηλαδή πάνω από το 85% της μέγιστης καρδιακής συχνότητας. Ποιά είναι αυτή; Ο κανόνας είναι απλώς: αφαιρείς την ηλικία σου από τον αριθμό 220, και το αποτέλεσμα είναι ο αριθμός τζιζ. Αν για παράδειγμα είσαι 35 ετών, τότε 220 – 35 = 185 είναι ο αριθμός – κίνδυνος για την καρδιακή σου συχνότητα.

Το κέρδος σου είναι ότι ο μεταβολισμός σου θα παραμείνει σε υψηλό επίπεδο μέχρι και 8 ώρες μετά την προπόνηση, και ενώ εσύ θα ξεκουράζεσαι, αυτός θα συνεχίζει να καίει θερμίδες Φαντάσου δηλαδή ότι έχεις πάρει ένα πολύ μεγάλο δάνειο, και χρειάζεσαι πολύ χρόνο για να το αποπληρώσεις. Αυτό ακριβώς συμβαίνει πιέζοντας τον εαυτό σου στα άκρα. Τον αναγκάζεις να δουλέψει για αρκετές ώρες μετά, ώστε να επιστρέψει στα αρχικά του επίπεδα. Συνεπώς, οι προπονήσεις υψηλής έντασης είναι το κλειδί.

Ο Δημήτρης Μώρος είναι personal trainer και ιδιοκτήτης του www.fitnessart.gr