Ο Ανδρέας Γραμμάτης είναι ο ιδρυτής μίας από τις πιο αναγνωρίσιμες startups της Ελλάδας

Ο Ανδρέας Γραμμάτης είναι ο ιδρυτής μίας από τις πιο αναγνωρίσιμες startups της Ελλάδας

Ο 34χρονος enterpreneur παραιτήθηκε από τη δουλειά του, μπήκε στο αμάξι με τον σκύλο του και ταξίδεψε από το Λονδίνο μέχρι την Αθήνα, για να αλλάξει το τοπίο της αγοράς εργασίας

«Ό,τι σπουδαίο έχει παράξει η ανθρωπότητα, έχει παραχθεί στα καφενεία» έλεγε ο σκηνοθέτης Νίκος Παναγιωτόπουλος, και ιδού του λόγου το αληθές: μια καφετέρια ήταν το σκηνικό, μέσα στο οποίο γεννήθηκε μια ιδέα που, λίγα χρόνια μετά, θα άλλαζε το τοπίο στην εργασιακή αγορά της Ελλάδας. Σε μια καφετέρια στην Περικλέους, όπου στις αρχές του 2012, μαζί με άλλους τέσσερις φίλους, ο Ανδρέας Γραμμάτης έψαχνε να βρει μια διέξοδο στη μίρλα της Ελλάδας του δεύτερου μνημονίου.

«Ρε παιδιά, να κάνουμε κάτι δημιουργικό», τους είπε. «Υπάρχουν τόσα startups στο εξωτερικό… Λύνουνε προβλήματα… Ποιο είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα; H ανεργία. ΟΚ. Ας βγάλουμε κάτι που να δημιουργήσει κάτι αισιόδοξο, μια κινητικότητα, και να βρει δουλειά σε μερικούς ανθρώπους ίσως». Περίπου ενάμιση χρόνο μετά, βγήκε στον αέρα ο Douleutaras. Δεν ήταν σαν κάποιος να πάτησε απλώς ένα κουμπί, όμως. Και σίγουρα, η διαδρομή που χρειάστηκε να διανύσει το εμβληματικότερο site εύρεσης επαγγελματιών της Ελλάδας σήμερα για να φτάσει ως εκεί, δεν ήταν όσο ρομαντική την κάνει να φαίνεται η αφετηρία της.

Ήταν μια διαδρομή τουλάχιστον τόσο μεγάλη και απαιτητική, όσο αυτή που χρειάστηκε να διανύσει ο ιδρυτής της, όταν ξύπνησε μια μέρα στο Λονδίνο, και πήρε την απόφασή του. «Πήρα τον σκύλο μου, μπήκαμε στο αμάξι μου, και διέσχισα την Ευρώπη», θυμάται. Στο Λονδίνο δούλευε σε ένα επενδυτικό fund: καλή δουλειά και σίγουρη. «Όταν μπήκα στο αυτοκίνητο τους πήρα τηλέφωνο: “Θέλω μια βδομάδα άδεια” τους είπα, να πάω να δω τι γίνεται”». Είχε εμπειρία με διάφορα startups στο Λονδίνο, κι οι εργοδότες του ήξεραν ότι είχε σκαρώσει κάτι στην Ελλάδα. «Όταν έφτασα στην Αθήνα, τους ξαναπήρα: “Παιδιά, δεν θα γυρίσω”».

 


Φωτογραφίες: Λευτέρης Σιαράπης / Fashion Editor: Βίβιαν Ρουβέλα
Ευχαριστούμε το bar-restaurant Da Vinci (Αγ. Ιωάννου 23, Αγ. Παρασκευή - 2106000102) για τη φιλοξενία

Φωτογραφία εξωφύλου:Σακάκι, πουκάμισο, γραβάτα, pochette και παντελόνι όλα Brooks Brothers Boutique


Ο Ανδρέας Γραμμάτης είναι ο ιδρυτής μίας από τις πιο αναγνωρίσιμες startups της Ελλάδας

Σακάκι και πουκάμισο Vardas

«Υπό μία έννοια πρέπει να κάνεις κάτι που δεν είναι πολύ λογικό, κάτι που ίσως είναι παρανοϊκό»

Η διαδρομή από το Λονδίνο μέχρι την Αθήνα δεν είναι εύκολη υπόθεση. Κοντά 3 χιλιάδες χιλιόμετρα ασφάλτου, που περιλαμβάνουν κανάλια, γέφυρες, γκρεμούς και χιόνια, και βέβαια τη σήραγγα Gotthard: μια από τις μεγαλύτερες λωρίδες δρόμου που έχει κατασκευάσει άνθρωπος κάτω από τη γη, ένα μνημείο αποφασιστικότητας και ευρηματικότητας, το τούνελ που διασχίζει τη βάση των Άλπεων, εκτείνεται στα σπλάχνα της μεγαλύτερης οροσειράς της Ευρώπης σαν μια βαθιά σπηλιά που χάνεται στο σκοτάδι του αγνώστου. Σαν την μεταφορική  σπηλιά μέσα στην οποία κλείστηκε κι ο Γραμμάτης όταν έφτασε στην Ελλάδα, προκειμένου να σκάψει το δρόμο του προς το νέο κεφάλαιο της ζωής του.

«Ήταν σαν είχα μπει σε μια σπηλιά, απ’ την οποία δεν θα έβγαινα μέχρι να κλείσει ο πρώτος γύρος του project», θυμάται χαρακτηριστικά. «Ο πρώην πρόεδρος της Intel, ο Andy Grove, έχει γράψει ένα βιβλίο που λέγεται Only the Paranoids Survive», συνεχίζει ο Γραμμάτης, ανακαλώντας εκείνες τις πρώτες μέρες, που μάκραιναν και γίνονταν μήνες μέχρι να σταθεί στα πόδια του το project. «Υπό μία έννοια πρέπει να κάνεις κάτι που δεν είναι πολύ λογικό, κάτι που ίσως είναι παρανοϊκό: θυσιάζεις πάρα πολλά πράγματα σε πάρα πολλά επίπεδα. Οικονομικά πολλές φορές, προσωπικά σίγουρα, και κοινωνικά, γιατί χάνεσαι από τον κόσμο».

Φεύγοντας από το Λονδίνο, βέβαια, ο Γραμμάτης δεν θυσίασε απλώς μια καλή δουλειά. Όταν αφήνεις κάτι τόσο ξαφνικά, είναι σαν να κρεμάς πάνω απ’ την άβυσσο ένα ολόκληρο μέλλον. Μια ολόκληρη εναλλακτική ζωή. «Το οικονομικό θα μπορούσα να το καλύψω επιστρέφοντας στο Λονδίνο», λέει ο ίδιος. «Άφησα την κοπέλα μου στο Λονδίνο, άφησα μια επαγγελματική πορεία που θα ήταν δύσκολο να ξαναχτίσω, και το σημαντικότερο, ρίσκαρα την υστεροφημία μου» σημειώνει, παραπέμποντας στην ιστορία του Ben Horowitz, του venture capitalist που στο βιβλίο του The Hard Thing About Hard Things περιγράφει το πόσο εύκολα οποιοδήποτε από τα απανωτά του φλερτ με την αποτυχία, θα μπορούσε να τον έχει μπραντάρει ως αποτυχημένο, αντί για έναν από τους σημαντικότερους επενδυτές και επιχειρηματίες σήμερα.

Είτε το συνειδητοποιούσε είτε όχι, όσο ταξίδευε προς την Ελλάδα, ο Ανδρέας Γραμμάτης έκανε την ακριβώς αντίθετη διαδρομή απ’ αυτήν που έκανε η πλειονότητα των συνομήλικών του. Την ώρα που ο κόσμος έφευγε, αυτός επέστρεφε. Κι αν αυτό από μόνο του είναι μια όχι εύκολη απόφαση να πάρει κανείς, τίποτα δεν τον προετοίμαζε για τη δυσκολία που θα συναντούσε όταν θα έφτανε εδώ.


Ο Ανδρέας Γραμμάτης είναι ο ιδρυτής μίας από τις πιο αναγνωρίσιμες startups της Ελλάδας

Κοστούμι Boss (Boss Stores), πουκάμισο Ted Baker (Attica The Department Store), γραβάτα Hugo (Boss Stores), pochette Brooks Brothers (Brooks Brothers Boutique), παπούτσια Perla Pura (Perla Pura Boutique)

«Eκείνα τα βράδια που μ’ έπιανε o πανικός, μόνο έτσι μπορούσα να κοιμηθώ: έλεγα στον εαυτό μου “Είσαι σίγουρος ότι δεν μπορεί το κάνει κανείς;”»

«Οι χειρότερες στιγμές για μένα ήταν στην αρχή, εκεί που είχα επενδύσει προσωπικά μου κεφάλαια, γιατί ξεκινήσαμε Φεβρουάριο και η πρώτη χρηματοδότηση ήρθε Ιούλιο του 2015. Εκεί, όπου είχα πάρει το μεγάλο ρίσκο, οικονομικό, επαγγελματικό, προσωπικό, κι είχα την οικογένειά μου να μου λέει “τι βλακεία έχεις κάνει”, τους φίλους μου να λένε “μα το σκέφτηκες καλά;”, τα χρήματα να μην έρχονται, τα πράγματα να μην πηγαίνουν όσο καλά τα περίμενα… Εκεί ήταν η πραγματική απελπισία, το πραγματικό σκοτάδι», θυμάται, και το βάρος που νιώθει μεταφέρεται στο βλέμμα του. Ήταν αρκετά τυχερός όμως, ώστε να βρει τους ανθρώπους που θα του έδιναν το κουράγιο που χρειαζόταν, με τον τρόπο που έπρεπε.

«Προσωπικός μου μέντορας είναι ο θείος μου, Αντώνης Γερολέμου, ο οποίος ξεκίνησε τη δική του επιχείρηση στην Αγγλία: από μία μικρή οικογενειακή αποθήκη κατέληξε να έχει τρία μεγάλα εργοστάσια και να προμηθεύει με έτοιμα γεύματα όλα τα σούπερ μάρκετ της Αγγλίας», λέει, και στην εικονογραφία των επιχειρηματικών ηρώων του περιλαμβάνει και τον Λύσανδρο Ιωάννου, φίλο του θείου του, πρώην CEO της Pepsi Europe και νυν CEO της PHC Franchised Restaurants – μιας από τις μεγαλύτερες αλυσίδες εστιατορίων στην Ευρώπη. Αυτός ο δεύτερος ήταν ο ευήκοος ους που άκουγε τα περισσότερα από τα άγχη του στη διάρκεια του στησίματος του Douleutaras.

«Του λέω, εντάξει θα το δοκιμάσω κι ό,τι γίνει», θυμάται ο Γραμμάτης, «και μου λέει “Ανδρέα, άμα πας έτσι, με την πρώτη στραβή θα τα παρατήσεις. Ο μόνος τρόπος να τα καταφέρεις είναι να πεις ότι αν δεν τα καταφέρεις εσύ και τα καταφέρει κάποιος άλλος, δεν θα ξανασχοληθείς με την επιχειρηματικότητα”. Το οποίο είναι σκληρό, αλλά εκείνα τα βράδια που μ’ έπιανε o πανικός, μόνο έτσι μπορούσα να κοιμηθώ: έλεγα στον εαυτό μου “Είσαι σίγουρος ότι δεν μπορεί το κάνει κανείς;”. Κι επειδή η απάντηση εξακολουθούσε να είναι “όχι”, συνέχιζα».


Ο Ανδρέας Γραμμάτης είναι ο ιδρυτής μίας από τις πιο αναγνωρίσιμες startups της Ελλάδας

Σακάκι, πουκάμισο, γραβάτα, pochette και παντελόνι όλα Brooks Brothers Boutique

«Πολλές από τις ιδέες που κάνουν τη διαφορά βρίσκονται στο τελευταίο χιλιόμετρο της διαδρομής. Και πρέπει να αντέξεις μέχρι εκεί, για να φτάσεις, για να το βρεις»

Συνεχίζοντας να συνεχίζει, από το 2012 μέχρι σήμερα ο Ανδρέας Γραμμάτης έχει δει το Douleutaras.gr να αλλάζει, να εξελίσσεται, να βελτιώνεται, και πλέον να κατακτά μια θέση όχι απλώς στην ελληνική αγορά, αλλά και στην ελληνική συνείδηση. Όπως το Google κρύβει τις απαντήσεις σε όλες τις ερωτήσεις μας, έτσι κι ο δουλευταράς κρύβει τους ειδικούς για όλα τα μερεμέτια της καθημερινότητας, και όχι μόνο: spin off σελίδες όπως το Desired.gr εξειδικεύουν τις υπηρεσίες που προσφέρουν πάνω από 3.500 αξιολογημένοι επαγγελματίες σε εκατοντάδες χιλιάδες χρήστες, ενώ πριν από μερικές μόλις εβδομάδες, η εταιρεία μάζεψε 1,8 εκατομμύρια ευρώ στον νέο κύκλο χρηματοδότησής της. Όχι ότι αυτό σημαίνει πως η διαδρομή τελείωσε.

«Για μένα η δικαίωση θα έρθει όταν η εταιρεία δεν χρειάζεται πια νέους κύκλους χρηματοδότησης» λέει με σαφήνεια ο ιδρυτής της. «Ξέρεις, πολλές από τις ιδέες που κάνουν τη διαφορά βρίσκονται στο τελευταίο χιλιόμετρο της διαδρομής. Και πρέπει να αντέξεις μέχρι εκεί, για να φτάσεις να το βρεις», καταλήγει. Όσο για το αν η διαδρομή αυτή είναι για όλους; «Ναι, νομίζω ότι όλοι το έχουμε μέσα μας. Απλά, το θέμα είναι πόσο πολύ το θέλουμε, και τι είμαστε διατεθιμένοι να ρισκάρουμε για να το πετύχουμε. Ο λόγος για τον οποίο εγώ το έκανα όλο αυτό, ήταν επειδή ήθελα όσο τίποτα να δημιουργήσω κάτι δικό μου. Κι όταν είδα ένα μικρό άνοιγμα στην πόρτα, εκεί είπα “μέσα κι ό,τι γίνει”. Και ξέρεις, ακόμα και να μην είχε πετύχει, πάλι πιστεύω ότι δεν θα το είχα μετανιώσει. Αυτό, νομίζω, είναι το σημαντικότερο».