Ο Απόστολος Αποστολάκης είναι ο guru των ελληνικών startups

Ο Απόστολος Αποστολάκης είναι ο guru των ελληνικών startups

Ιδρυτής του e-shop, του e-food και του DoctorAnytime, αλλά και βασικός επενδυτής σε best sellers όπως το Taxibeat κι ο Douleutaras, ο επικεφαλής του VentureFriends Fund μας εξηγεί τι χρειάζεται για να τα καταφέρουμε στη νέα ελληνική οικονομία

Ο Απόστολος Αποστολάκης είναι ακριβώς αυτό που περιμένεις να συναντήσεις, όταν περιμένεις να συναντήσεις την ηγετική φυσιογνωμία της νέας επιχειρηματικής εποχής της Ελλάδας: χαμογελαστός, άνετος, χαλαρός και προσβάσιμος, αλλά την ίδια ώρα συγκροτημένος και ακριβής, ο Απόστολος Αποστολάκης δεν είναι απλώς ο γκουρού της νεοφυούς επιχειρηματικότητας της χώρας. Είναι, χωρίς υπερβολή, μια ανάσα συνειδητοποιημένης αισιοδοξίας.

Ιδρυτής διαδικτυακών σημείων αναφοράς όπως το e-shop, το e-food, και το DoctorAnytime, αλλά και βασικός επενδυτής σε best sellers όπως το Taxibeat, o Douleutaras, το e-table, η Nannuka, το SpotAWheel το FunkMartini και άλλα, ο επικεφαλής του Venture Friends δεν απλώς ένας εξαιρετικός σύμβουλος να έχει κανείς πλάι του στο μακρύ κι επίπονο ταξίδι των ελληνικών startups: πλέον, το όνομά του στη λίστα των backers ενός project, λειτουργεί ως μια από τις πιο λαμπρές σφραγίδες που μπορεί να έχει ως εχέγγυο για την επιτυχία της μία startup εταιρεία.


Φωτογραφίες: Λευτέρης Σιαράπης / Fashion Editor: Βίβιαν Ρουβέλα
Φωτογραφία εξωφύλλου: 
Σακάκι Vardas, πουκάμισο και τζιν Brooks Brothers (Brooks Brothers Boutique), παπούτσια Perla Pura (Perla Pura Boutique)
Βασική φωτογραφία: Σακάκι, ζιβάγκο,pochette και παντελόνι όλα Brooks Brothers (Brooks Brothers Boutique), παπούτσια Migato


Ο Απόστολος Αποστολάκης είναι ο guru των ελληνικών startups

Σακάκι Vardas, πουκάμισο και τζιν Brooks Brothers (Brooks Brothers Boutique), παπούτσια Perla Pura (Perla Pura Boutique)

 «Το VentureFriends είναι αυτό που βάζει τη στάμπα αξιοπιστίας», σπεύδει να επισημάνει, όταν τον συναντά το Man of Status για να τον ρωτήσει πώς είναι να φέρει ένα όνομα που αποτελεί από μόνο του τη χρυσή ούγια ενός project. «Είμαστε μια ομάδα τριών ατόμων που λειτουργούν συμπληρωματικά: ο Γιώργος Δημόπουλος, που ήταν στη Merrill Lynch, έχει το finance υπόβαθρο, ο Στέφανος Κατσίμπας έχει το background στο Digital Marketing, κι εγώ μια εμπειρία από startups», σημειώνει. 

Το να λέει απλώς ότι έχει μια εμπειρία από startups, βέβαια, είναι ο ορισμός του understatement: «έχουμε εξετάσει μερικές εκαντοντάδες business plans» παραδέχεται, εκ των οποίων γύρω στις 50 έχουν κεντρίσει το ενδιαφέρον του αρκετά ώστε να επενδύσει χρόνο, και 21 απ’ αυτές τόσο, ώστε να επενδύσει και χρήματα. Χρήματα που φέρνουν κι άλλα χρήματα, αλλά όχι μόνο: «Όταν ένα venture fund όπως το δικό μας επενδύσει σε μια startup, αυτό δείχνει ότι κάποιοι άνθρωποι έχουν εμπιστευτεί το project. Αν αυτούς τους ανθρώπους τους εμπιστεύεται και η αγορά για την κρίση τους, η startup αυτή θα προσελκύσει επενδυτικό ενδιαφέρον αφ’ ενός, αλλά και ταλαντούχους ανθρώπους που θα ενταχθούν στην προσπάθεια αυτή αφ’ ετέρου», εξηγεί ο Αποστολάκης.

Ποια είναι όμως τα βασικά στοιχεία που κάνουν έναν επενδυτή να ενδιαφερθεί για μία startup; Υπάρχουν άραγε κάποια χαρακτηριστικά εγγενή στα startups που προορίζονται να ξεχωρίσουν απ’ τα υπόλοιπα; Όπως για όλους τους ανθρώπους που δραστηριοποιούνται στη νεοφυή επιχειρηματικότητα, έτσι και για τον Αποστολάκη η λέξη-κλειδί είναι μία: «Αυτό που κάνει ένα project να ξεχωρίσει, είναι πάντα η ομάδα», λέει. «Άλλωστε, αυτό έχουμε κι εμείς μπροστά μας όταν κοιτάμε μια startup: την ομάδα και μια ιδέα - άντε κι έναν προϊόν που έχει μόλις ξεκινήσει. Ως Venture Friends έχουμε κάνει πάνω από 20 επενδύσεις, και σε όλες τις περιπτώσεις αυτό στο οποίο επενδύσαμε ήταν μια ομάδα η οποία είχε το πάθος, την ικανότητα και την επιμονή να καταφέρει κάτι το εξαιρετικό».


Ο Απόστολος Αποστολάκης είναι ο guru των ελληνικών startups

Κοστούμι Maison Margiela (Luisa), πουκάμισο Vardas

«Για χρόνια καλλιεργήθηκε μια νοοτροπία αδράνειας, μιας αλλεργίας προς το ρίσκο στην κοινωνία μας. Επικράτησε η λογική των εύκολων λύσεων: του διορισμού»

Έχοντας υπάρξει κομμάτι ή ηγέτης τέτοιων ομάδων αρκετές φορές, ο Αποστολάκης είχε φάει μπόλικα χαστούκια στο παρελθόν, προσπαθώντας να κάνει το πρώτο βασικό βήμα στην εξέλιξη μιας ελπιδοφόρας startup: να βρει τη χρηματοδότηση. Αυτό ήταν το βασικό του κίνητρο να ιδρύσει την Venture Friends, μια εταιρεία επενδυτών που σε σημαντικό βαθμό ήταν το βήμα που χρειαζόταν ώστε να στραφούν κι άλλες πηγές χρηματοδότησης προς την Ελλάδα. «Φτιάξαμε ένα fund που μάζεψε 20 εκατομμύρια από ιδιωτικά κεφάλαια», σημειώνει, και «τώρα με το Equity Fund θα μπουν κι άλλα funds που θα καλύψουν πλήρως το κενό της χρηματοδότησης στη χώρα», καταλήγει.

Ποια είναι όμως τώρα τα προβλήματα που συναντούν οι startups; «Στις ομάδες των founders θεωρώ ότι δεν υπολειπόμαστε σε κάτι», λέει. «Έχουμε δουλέψει πολύ, έχουμε διαβάσει πολύ, έχουμε την ίδια, αν όχι μεγαλύτερη επιμονή να πετύχουμε, γιατί ερχόμαστε και από αντίξοες συνθήκες», σημειώνει, σ’ αυτές τις αντιξοότητες όμως, δεν προσμετρά απαραίτητα την τοξικότητα των κρατικών αγκυλώσεων. Η αλλεργική αντίδραση του κράτους στην αξιοκρατία είναι σίγουρα ένας παράγοντας, όμως «το άλλο θέμα είναι η αποφασιστικότητα», διευκρινίζει. «Πολύς κόσμος δεν έχει το drive να πιεστεί λίγο και να κάνει πράγματα».

«Για χρόνια καλλιεργήθηκε μια νοοτροπία αδράνειας, μιας αλλεργίας προς το ρίσκο στην κοινωνία μας», συνεχίζει ο Αποστολάκης, μιλώντας για τη γένεση του Greek Dream, και της ιδέας ότι το Δημόσιο είναι εδώ για να θρέψει όλη την Ελλάδα. «από το ‘81 και μετά, που ήταν και οι μαύρες χρονιές της Ελλάδας κατά τη γνώμη μου, μπήκαμε σε μια διαδικασία μεγέθυνσης του δημόσιου τομέα, με αυτό το αλισβερίσι πολιτών με το Δημόσιο, που χάλασε τη νοοτροπία των νέων στην Ελλάδα κι έκαμψε τη διάθεση για επιχειρηματικότητα, για ρίσκο, για μεγαλύτερη προσπάθεια. Ήταν λίγοι οι άνθρωποι οι οποίοι επιχειρούσαν, κι επικράτησε η λογική των εύκολων λύσεων: του διορισμού. Οι παλιότερες νέες γενιές γαλουχήθηκαν με την άποψη ότι υπάρχει μια δυνατότητα, χωρίς να πιεστείς πολύ, να πετύχεις και να έχεις μια χαλαρή ζωή».

Ο Απόστολος Αποστολάκης είναι ο guru των ελληνικών startups

Σακάκι, ζιβάγκο,pochette και παντελόνι όλα Brooks Brothers (Brooks Brothers Boutique), παπούτσια Migato

«Έχουμε μεγάλο ποσοστό ταλέντου προγραμματιστών και μηχανικών οι οποίοι μπορεί να δημιουργήσουν ένα πολύ καλό προϊόν που να πουληθεί σε όλον τον κόσμο»

Ένα από τα καλά που άφησε πίσω της η κρίση της τελευταίας πενταετίας, είναι η σταδιακή αλλαγή της εθνικής νοοτροπίας, σημειώνει ο επιχειρηματίας. Κι όλα όσα αποτελούν κανονικότητα σε χώρες ευρωπαϊκότερες της δικής μας, αρχίζουν να εμφανίζονται και εδώ. «Όλα αυτά που κατηγορούμε τους ξένους ότι μας τα επιβάλλουν θα έπρεπε εμείς να τα έχουμε κάνει: να μειώσουμε τον δημόσιο τομέα, να κάνουμε πιο ανταγωνιστικό τον ιδιωτικό τομέα, να βοηθήσουμε τον ιδιωτικό τομέα να έχει υγιή ανάπτυξη, να έχει επενδύσεις. Μ’ αυτήν την έννοια, είναι σημαντικό να βοηθάμε ανθρώπους οι οποίοι θέλουν να κάνουν το κάτι παραπάνω, να δημιουργήσουν, και μέσω της επιχειρηματικότητας να βελτιώσουν την ανταγωνιστικότητα της χώρας. Γιατί αν δεν μπορέσουμε να γίνουμε ανταγωνιστικοί σε παγκόσμιο επίπεδο, αν δεν βρούμε κάτι να στο οποίο να είμαστε καλοί, το εμπορικό ισοζύγιό μας θα είναι πάντα αρνητικό», καταλήγει.

Ποιοι είναι λοιπόν οι τομείς στους οποίους μπορεί να επικεντρωθεί η νεοφυής επιχειρηματικότητα, βρίσκοντας κενά να καλύψει; «Το fin-tech είναι ένας χώρος στον οποίο θα υπάρξει εξέλιξη διεθνώς, αν και δεν ξέρω αν μπορούμε να δούμε στην Ελλάδα ανάπτυξη σ’ αυτό --είναι κάποιοι παράγοντες που λείπουν από την αγορά μας. Αυτή τη στιγμή το πιο εύκολο για εμάς είναι το software as a service, γιατί έχουμε μεγάλο ποσοστό ταλέντου προγραμματιστών και μηχανικών οι οποίοι μπορεί να δημιουργήσουν ένα πολύ καλό προϊόν που να πουληθεί σε όλον τον κόσμο». 

Τέτοια παραδείγματα που ήδη λειτουργούν είναι το Blendo, το Viral Loops, το FlashChat και το Contact Pigeon, σημειώνει, ενώ υπάρχουν και λαμπρά παραδείγματα ώριμων και διεθνώς καταξιωμένων εταιρείων SaaS όπως είναι το Workable, το Marinetraffic, το Pollfish και η Avocarrot. «Κάτι που ταιριάζει στην αγορά μας, όμως, είναι και το πεδίο του Real Estate», σημειώνει ο Αποστολάκης, το λεγόμενο prop-tech δηλαδή. «Βλέπω μοντέλα στην Αμερική που βοηθάνε να νοικιάσεις καλύτερα ένα σπίτι, να αγοράσεις σπίτι… Αυτό είναι κάτι που δεν υπάρχει ακόμα στην Ελλάδα».


Ο Απόστολος Αποστολάκης είναι ο guru των ελληνικών startups

Κοστούμι Maison Margiela (Luisa), πουκάμισο και pochette Vardas, παπούτσια Perla Pura (Perla Pura Boutique)

 «Θα είναι τόσες οι δυσκολίες, τόσα τα χαστούκια που θα τρώει κάθε λίγο και λιγάκι, που θα πρέπει να του αρέσει πάρα πολύ αυτό που κάνει για να συνεχίσει»

Βέβαια, όσο ελκυστική κι αν μοιάζει ως εικόνα το να ξυπνήσει κανείς ένα πρωί με μια ιδέα που θα αλλάξει το πρόσωπο του real estate, κι εκτός από εθνικό πρότυπο θα τον κάνει και τον πιο ανερχόμενο enterpreneur στο Fortune 500, η εδραίωση στο τοπίο των startups μόνο εύκολη υπόθεση δεν είναι. «Το πιο συχνό φαινόμενο που συναντάμε σε φιλόδοξους startupers είναι να μην έχουν κάνει την προεργασία τους», σημειώνει ο Αποστολάκης. 

«Κατ’ αρχήν, για να δραστηριοποιηθείς στα startups πρέπει να το θέλεις πραγματικά. Η επιχειρηματικότητα γενικά, και η νεοφυής ειδικότερα, όπου η τεχνολογία αλλάζει πάρα πολύ γρήγορα, θέλει συνέχεια εγρήγορση και πολύ έντονους ρυθμούς δουλειάς. Πρέπει, επομένως να καταλάβει κανείς ότι αυτό απαιτεί μια συστηματική και σοβαρή ενασχόληση τουλάχιστον μιας πενταετίας, με συνεχή προσπάθεια και πίεση και πολλά ups and downs».

Ακόμη κι αν κάποιος είναι διατεθειμένος  να πάρει την απόφαση να αφιερώνει 390 μέρες το χρόνο για την επόμενη πενταετία στο να κάνει το όνειρό του πραγματικότητα, «πρέπει προηγουμένως να κάνει σημαντική προεργασία και να διαβάσει πολύ» επισημαίνει ο άνθρωπος πίσω από τις μεγαλύτερες επιτυχίες της διαδικτυακής επιχειρηματικότητας. «Πρέπει να κάτσει και να απαντήσει σε μερικά πολύ βασικά ερωτήματα: αν το πρόβλημα υφίσταται, πόσο μεγάλο είναι το πρόβλημα, και βέβαια εάν το πρόβλημα αυτό έχει λυθεί αλλού, να κοιτάξει τις δυσκολίες εφαρμογής, τις συγκεκριμένες συνθήκες, και ποιος είναι ο ανταγωνισμός που υπάρχει η μπορεί να υπάρξει στο μέλλον».

Και το κυριότερο; «Αν αποφασίσει να το κάνει, εν γνώσει των απαιτήσεων που έχει, πρέπει για αυτό που θα κάνει να τον τραβάει το πάθος. Γιατί θα είναι τόσες οι δυσκολίες, τόσα τα χαστούκια που θα τρώει κάθε λίγο και λιγάκι, που θα πρέπει να του αρέσει πάρα πολύ αυτό που κάνει για να συνεχίσει. Δεν είναι ευθύς ο δρόμος…».