Kevin Systrom: Οι πολλές ιστορίες του mr. Instagram

Kevin Systrom: Οι πολλές ιστορίες του mr. Instagram

Ο πιο ζωηρός CEO της Silicon Valley «καθαρίζει» το internet με αυτοματοποιημένη καλοσύνη

Το Instagram έσβησε τούρτα γενεθλίων με 7 κεράκια και γιόρτασε μαζί με 800 εκατομμύρια χρήστες (2,5 φορές ο πληθυσμό της Αμερικής!)

Τον Οκτώβριο του 2010, ο κύριος Kevin Systrom δούλευε μαζί με το συνιδρυτή του Instagram, Mike Krieger, σε βάρδιες με σκοπό να κρατήσουν ζωντανό το όραμα ενός ακόμη app. 

Η επιτυχία του Instagram ήταν ακαριαία και η ταχύτητα εξάπλωσης του υπερηχητική. Η Apple είχε μόλις λανσάρει το iPhone4, το πρώτο smartphone που είχε κάμερα και μπορούσε να τραβήξει σε instant moment. Η παρουσίαση τού Instagram δεν θα μπορούσε να γίνει σε καλύτερη χρονική στιγμή και ήδη το πρώτο 24ωρο, 25 χιλιάδες άνθρωποι είχαν κατεβάσει τη δωρεάν εφαρμογή.

Μέσα σε 4 μήνες οι χρήστες είχαν φτάσει το ένα εκατομμύριο και μέσα σε 18 μήνες, η εταιρεία που είχε μόλις 13 υπαλλήλους και 0 cent στο ενεργητικό της, πουλήθηκε στο Facebook για 1 δισεκατομμύριο δολάρια. Ο κύριος Kevin Systrom ήταν τότε μόλις 26 ετών και μαζί με 400 εκατομμύρια, κράτησε και τη θέση του CEO. 

Κάποιοι υποστήριξαν πως ο ιδρυτής του Facebook, Mark Zuckerberg, είχε χάσει το μυαλό του, αφού οι φήμες λένε πως διπλασίασε τη προσφορά του Twitter για την εξαγορά. Τελικά φαίνεται πως είχε χτυπήσει διάνα, αφού το Δεκέμβριο του 2014 η Citigroup αξιολόγησε το Instagram στα 35 δισεκατομμύρια δολάρια, ενώ πέρυσι το Forbes εκτίμησε πως η αξία του υπολογίζεται πλέον στα 50 δισεκατομμύρια δολάρια

Kevin Systrom: Οι πολλές ιστορίες του mr. Instagram

O κύριος Kevin Systrom μεγάλωσε σε μία μικρή πόλη 25 μίλια από τη Βοστόνη. Γιος του Douglas και της Diane, αδερφός της μικρότερης Kate. Ταλαντούχος προγραμματιστής και ερασιτέχνης φωτογράφος, γνώρισε τον Mark Zuckerberg στο campus του Stanford, όταν ο τελευταίος προωθούσε το Facebook, το οποίο εκείνη την εποχή ήταν μόνο μια ιστοσελίδα για τα σχολεία του Ivy League. 

O Systrom αρνήθηκε ευγενικά την προσφορά για δουλειά που του έγινε από τον Mark, με options μάλιστα που αργότερα θα άξιζαν εκατομμύρια (κατά το Forbes), αφού τον συμβούλεψαν ότι το Facebook θα εξασθενίσει. Την επόμενη φορά που συνάντησε τον Zuckerberg, ήταν όταν του σέρβιρε καφέ σαν σερβιτόρος

Ο Systrom αποφοίτησε το 2006  και δούλεψε κάποια χρόνια για τη Google και την Odeo, όπου μοιραζόταν το γραφείο του με έναν άλλο engineer, τον κύριο Jack Dorsey (ο οποίο αργότερα συν – ίδρυσε το Twitter). Έγιναν φίλοι, ωστόσο αυτό δεν βοήθησε το Dorsey, όταν προσέφερε 525 εκατομμύρια για το Instagram το 2012. 

Το Instagram βεβαίως είχε ξεκινήσει λάθος, σαν ένα application με την ονομασία Burbn, προτού ο Systrom κάνει πίβοτ (όπως είναι ο όρος που χρησιμοποιείται συχνά στο Silicon Valley) και αποφασίσει να δημιουργήσει ένα app με φίλτρα για sharing φωτογραφιών. Η ιδέα τού ήρθε όταν ήταν διακοπές στο Μεξικό και η τότε κοπέλα του (σύζυγος του σήμερα) Nicole ευχήθηκε να μπορούσε να χρησιμοποιεί κάποιο πρόγραμμα σαν το Photoshop, ώστε να «δυναμώνει» τις μέτριες φωτογραφίες της. 

Αυτό ήταν, ο Systrom πήγε και ξάπλωσε σε μια αιώρα μαζί με το laptop του και μέχρι το τέλος της ημέρας είχε σχεδιάσει το φίλτρο X – Pro II Filter. Το πρώτο post που έγινε μάλιστα στο Instagram, ήταν μια παραθαλάσσια φωτογραφία με το πόδι της Νικόλ μαζί με ένα αδέσποτο σκυλί και ένα taco.

Kevin Systrom: Οι πολλές ιστορίες του mr. Instagram

Τώρα ο κύριος Kevin Systrom είναι στα 33 του και είναι άμεσα αναγνωρίσιμος καθώς μπαίνει στο lobby του Instagram που βρίσκεται στο τεχνολογικό πάρκο Menlo στην καρδιά της Silicon Valley. Είναι πλέον και ο ίδιος δισεκατομμυριούχος, ωστόσο δεν δείχνει να έχει αλλάξει τις συνήθειες του, αφού ακόμη και τώρα κάθεται σε ένα γραφείο ίδιο με των υπολοίπων μελών της ομάδας του. Δίπλα στο Mac του, υπάρχουν μικρά φυτά και αρκετά βιβλία, όπως το: Another Man – Men's Style Stories

Του αρέσει η μόδα, ιδρυτικό άλλωστε μέλος του MR PORTER’s Style Council, ο κύριος Systrom έχει τη φήμη του πιο καλοντυμένου CEO της Silicon Valley. «Χαίρομαι που σας έχω κοροϊδέψει όλους», λέει ο ίδιος αρνούμενος τις φήμες. «Στη Silicon Valley άλλωστε υπάρχει ένα αντί – παραδοσιακό ήθος, αφού κανένας δεν θέλει να βλέπει ανθρώπους να μπαίνουν στα γραφεία φορώντας κοστούμι και γραβάτα»

Παλιότερα ακολουθούσε αρκετούς fashion – bloggers και influencers, ωστόσο δεν το κάνει πια. «Δεν αντέχω πια να κάθομαι στο γραφείο μου προσπαθώντας να βγάλω τη δουλειά που πρέπει και ξαφνικά να βλέπω πως όλοι αυτοί είναι στην Ελλάδα ή στο Capri. Πλέον ακολουθώ περισσότερο λογαριασμούς αρχιτεκτόνων και σχεδιαστών. Μου προκαλούν περισσότερη έμπνευση παρά ζήλια» 

Ακολουθεί στενά τις συμβουλές του κυρίου Jeff Bezos (ιδρυτή και CEO της Amazon) ο οποίος υποστηρίζει πως τα στελέχη θα πρέπει να δίνουν προτεραιότητα στον ύπνο. Κάποιες φορές κοιμάται ακόμα και 9 ώρες, αφού το δίλημμα για εκείνον είναι αν θα πάρει περισσότερες αποφάσεις επειδή είναι ξύπνιος πολλές ώρες, ή αν θα πάρει καλύτερες αποφάσεις επειδή έχει ξεκουραστεί καλά. Σε κάθε περίπτωση οι ώρες ύπνου του θα λιγοστέψουν αφού μαζί με τη Nicole περιμένουν τον Ιανουάριο τη γέννηση της κορούλας τους.

Μέχρι τότε, ο Kevin προσέχει το πρώτο του παιδί, το Instagram και τη νέα λειτουργία του, το stories. Σύμφωνα με τα στατιστικά του Instagram, χρήστες κάτω των 25 ετών περνούν 32 λεπτά καθημερινά στο Instagram, ενώ οι άνω των 25 ξοδεύουν 24 λεπτά. Τον κατηγορούν ότι έχει κάνει το Instagram πολύ εθιστικό για να προσελκύει τους διαφημιστές, ωστόσο εκείνος απαντάει πως:  «Όλα θέλουν το μέτρο τους γιατί όλα έχουν τα όρια τους. Το πολύ φαγητό είναι ανθυγιεινό, η πολύ άσκηση είναι επίσης ανθυγιεινή»

Ο ίδιος φημίζεται για τη μανία του με την άσκηση και την υγιεινή ζωή, αφού κάθε μέρα από τις 7μιση ως τις 8μιση το πρωί, καβαλάει ένα virtual ποδήλατο και τρέχει εναντίον άλλων χρηστών σε έναν τρισδιάστατο κόσμο, καίγοντας 1500 θερμίδες κάθε μέρα. 

Περισσότερο δε από την καθημερινή άσκηση, φαίνεται να είναι παθιασμένος με τον καφέ, αφού άνοιξε μάλιστα παρακλάδι του αγαπημένου του Bay Area Coffeeshop στο ισόγειο των κτιρίων που στεγάζεται το Instagram. Επιπλέον είναι παθιασμένος με τις μηχανές espresso και κάνει αρκετή πρακτική στο σπίτι για να τελειοποιήσει τις τεχνικές του ως barista. «Έχω τους ειδικούς κόκκους μου τους οποίους παίρνω από το Blue Bottle, οι οποίοι ψήνονται σε μια συγκεκριμένη ημερομηνία, αφού για να βγάλω τον τέλειο καφέ θα πρέπει να τους χρησιμοποιήσω το αργότερο 4 ημέρες μετά από αυτή την ημερομηνία»  Αξίζει να αναφερθεί πως ο Kevin είναι μέτοχος στη Blue Bottle, η οποία μόλις τον περασμένο μήνα πούλησε το 68% του κεφαλαίου της στη Nestle για 500 εκατομμύρια δολάρια. 

Kevin Systrom: Οι πολλές ιστορίες του mr. Instagram

Η company culture του Instagram είναι στα πρότυπα της Silicon Valley, ωστόσο όπως ο ίδιος εξομολογείται,  η συνένωση με το Facebook ίσως να τους έκανε λίγο πιο γρήγορους, ενώ με τη σειρά τους μάλλον έδωσαν λίγο από τη φαντασία τους στη μητρική εταιρεία.

Τα εβδομαδιαία meeting του Systrom με τον Zuckerburg είναι δεδομένα και η συνεργασία τους προχωράει εξαιρετικά, αφού οι αριθμοί επιβεβαιώνουν την επιτυχία. To Instagram άλλωστε ανακοίνωσε πρόσφατα ότι έχει 2 εκατομμύρια διαφημιστές. 

Ο ίδιος ο Systrom κάνει focus σε αυτό που αποκαλεί «The big rocks», τις μεγάλες δηλαδή αποφάσεις που καθορίζουν το μέλλον του Instagram. Και ο στόχος του δεν είναι άλλος από το να κάνει το Internet πιο ασφαλές για το χρήστη. Αν η Kim Kardashian προσπαθεί να «σπάσει» το διαδίκτυο, ο Kevin Systrom προσπαθεί να το φτιάξει.

Με περίσσια μάλιστα ευγένεια, αφού το Instagram διαθέτει πλέον μια αυτοματοποιημένη τεχνολογία με την ονομασία «Technology for Kindness», η οποία εντοπίζει και διαγράφει τα προσβλητικά σχόλια. «Αυτό που συνειδητοποιήσαμε είναι πως αυτή τη στιγμή διαθέτουμε ένα μέρος τόσο μοναδικό και μεγάλο μέσα στον κόσμο, όπου μπορούμε να επικεντρωθούμε στην ευγένεια»

Μια newtopia λοιπόν, στην οποία είναι ο απόλυτος άρχοντας. Το Wired magazine τον αποκάλεσε μάλιστα «Ένα καλοπροαίρετο δικτάτορα». 
«Δεν θεωρώ πως υπάρχει κάποια λογοκρισία, όταν απλά σβήνουμε το χεριότερο 1%. Αυτό είναι σαν να καθαρίζεις τα σκουπίδια που βρίσκονται στην άκρη του δρόμου. Το μόνο που επιθυμούμε να πετύχουμε, είναι να κρατήσουμε την ευγένεια στον κόσμο μας»


Πηγή: Mr. Porter