Ξύγαλο Σητείας-Κουβαράκη: Ένα τυρί με ιστορία πολλών αιώνων

Ξύγαλο Σητείας-Κουβαράκη: Ένα τυρί με ιστορία πολλών αιώνων

FNL GUIDE
ΓΡΑΦΕΙ Ο FNL GUIDE
  • facebook
  • instagram

Η Άρτεμις Χάλαρη μας συστήνει σε ένα τυρί με ιστορία και όνομα που διατηρούνται σχεδόν αναλλοίωτα απο την αρχαιότητα

Το Ξύγαλο Σητείας  είναι προϊόν Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (Π.Ο.Π), το οποίο διατηρεί σχεδόν αναλλοίωτο το αρχαίο του όνομα, οξύγαλα, που περιγράφει τον τρόπο παρασκευής του (με φυσική οξύνιση του γάλακτος), μέθοδος που ήταν γνωστή από την αρχαιότητα. Πρόκειται για ένα τυρί αλοιφώδους υφής, που παράγεται από κατσικίσιο ή πρόβειο γάλα ή και από μείγμα τους.

Έχει λευκό χρώμα, δροσερή, υπόξινη κι ελαφρώς αλμυρή γεύση και ευχάριστο, χαρακτηριστικό άρωμα. Αυτό που πραγματικά ξαφνιάζει με το ξύγαλο είναι ότι μοιάζει βουτυράτο τυρί, λόγω της πυκνότητας του, παρότι η περιεκτικότητά του σε λιπαρά δεν είναι ιδιαίτερα υψηλή.

Ξύγαλο Σητείας-Κουβαράκη: Ένα τυρί με ιστορία πολλών αιώνων

Συνήθως σερβίρεται σκέτο σαν ορεκτικό, αλλά συνοδεύει εξαιρετικά τα λαδερά και πολλά άλλα φαγητά, όπως ντολμαδάκια, γεμιστά, πατάτες τηγανητές και φυσικά τον κρητικό ντάκο.  Αν θελήσετε να του δώσετε μια πιο υδαρή υφή, για να το χρησιμοποιήσετε ως συνοδευτική σος, για τα ντολμαδάκια παραδείγματος χάρη, δεν έχετε παρά να το αραιώσετε με λίγο από το ζουμί της κατσαρόλας, προσθέτοντας του ίσως λίγο άνηθο και τρίμα λεμονιού. Με την προσθήκη πορτοκαλιού και σκόρδου θα αναδείκνυε μια παντζαροσαλάτα. Συνδυάζεται επίσης με καπνιστά ψάρια. Αλειμμένο σε φρυγανισμένο ψωμί, ταιριάζει ωραία με μαρμελάδες εσπεριδοειδών.

Το βρίσκετε στο Παντοπωλείο Μεσογειακής Διατροφής, στα γαλακτο-παντοπωλεία της οικογένειας Γαϊτανίδη και σε επιλεγμένα σούπερ μάρκετ.


Αναδημοσίευση: FNL GUIDE