5 gin που απολαύσαμε τη χρονιά που πέρασε

5 gin που απολαύσαμε τη χρονιά που πέρασε

Συντάξαμε μια μίνι λίστα με όλα αυτά που προτείνουμε να μην λείπουν από το μπαρ ή τα ράφια του σπιτιού σας

Το τζιν ως κατηγορία διανύει αδιαμφισβήτητα μέρες λαμπρές, μέρες δόξας, και απολαμβάνεται στα μπαρ όλης της χώρας, καταλαμβάνοντας ίσως το μεγαλύτερο μερίδιο κατανάλωσης σε σύγκριση με τα υπόλοιπα αποστάγματα.

Το τζιν έχει εξελιχθεί σε τεράστιο βαθμό, προσφέροντας πλέον ένα ευρύ φάσμα αρωμάτων, γεύσεων και στιλ, μετατρέποντας το από ένα σχετικά μονοδιάστατο αλκοολούχο ποτό, σε γευστικό μπαλαντέρ και ιδανικό πασπαρτού στα χέρια των απανταχού mixologists και bartenders.

Τη χρονιά που πέρασε, απολαύσαμε ουκ ολίγες νέες εμφιαλώσεις αλλά και ήδη υπάρχουσες που έτυχε να πέσουν στα χέρια μας και στη συνέχεια να κυλήσουν στον ουρανίσκο μας. Συντάξαμε λοιπόν μια μίνι λίστα με όλα αυτά που προτείνουμε να μην λείπουν από το μπαρ ή τα ράφια του σπιτιού σας.


Williams Chase Great Britain extra dry gin 40% abv

5 gin που απολαύσαμε τη χρονιά που πέρασε

Η εταιρεία William Chase που παράγει μεταξύ άλλων και αυτό το τζιν, βρίσκεται στο Χερτφορντσάιρ της Αγγλίας και υπερηφανεύεται πως πρόκειται για ένα single – estate αποστακτήριο, αφού αναλαμβάνει όλες τις διαδικασίες παραγωγής, από την καλλιέργεια της πρώτης ύλης (πατάτες και μήλα) μέχρι την εμφιάλωση.

Το τζιν τους αποστάζεται επάνω στην βότκα τους, που παράγεται από μηλίτη μήλων δικής τους βιολογικής καλλιέργειας. Όπως οι ίδιοι οι παραγωγοί υποστηρίζουν, πρόκειται για ένα τζιν ιδανικό για gin & tonic, δηλώνουμε όμως ευθαρσώς πως φτιάχνει και εξαιρετικά Martini!


Bluecoat American dry gin 47% abv

5 gin που απολαύσαμε τη χρονιά που πέρασε

Ένα αμερικάνικο τζιν, που όμως βάσει αρωματικού και γευστικού προφίλ θα μπορούσε κάποιος εύκολα να το μπερδέψει με ένα κλασικό London Dry Gin. Ο άρκευθος, το κύριο συστατικό δηλαδή των τζιν, ξεχωρίζει, δημιουργώντας μια πολύ όμορφη και συμπυκνωμένη παλέτα αρωμάτων, στην οποία διακρίνονται νότες από εσπεριδοειδή και γήινη αρώματα πεύκου και κόλιανδρου.

Στιβαρό σώμα, κυρίως λόγω των υψηλών αλκοολικών βαθμών, διαθέτει ένα ελαφρώς πιο γλυκό προφίλ γεύσης, με μακρά επίγευση και σπουδαία ενσωμάτωση του αλκοόλ και όλα αυτά σε μια εντυπωσιακή μπλε φιάλη!  


Anchor Old Tom gin 45% abv

5 gin που απολαύσαμε τη χρονιά που πέρασε

Το τζιν Anchor Old Tom αποτελεί το τελευταίο δημιούργημα του πρότυπου αποστακτηρίου Anchor Distilling Company, με έδρα το Σαν Φρανσίσκο, προσθέτοντας ένα ακόμη μικρό διαμάντι στο τεράστιο πλέον portfolio της εταιρείας, καλύπτοντας ταυτόχρονα και το κενό του στην κατηγορία των τζιν τύπου Old Tom.

Το τζιν με σήμα έναν πονηρό γάτο έρχεται στην εντελώς «αμερικάνικη» φιάλη των 750 ml και στους 45% αλκοολικούς βαθμούς. Στη μύτη ξεχωρίζει έντονα ο άρκευθος μαζί με μια υπέροχη αίσθηση από βρύα και λειχήνες. Διακριτικός κόλιανδρος, νύξεις από κασσία, υπέροχα ενσωματωμένα αρώματα εσπεριδοειδών (λάιμ) και ανεπαίσθητες εκρήξεις αποξηραμένων μικρών τριαντάφυλλων ολοκληρώνουν το αρωματικό του προφίλ.

Ενδιαφέρον αν θέλετε κάτι πιο γλυκό από τα συνηθισμένα τζιν, ελαφρώς πιπεράτο και γλυκανισούχο στο στόμα, ενώ παρουσιάζεται αρκετά ιδιαίτερο ως προς την τυπικότητα του. Και όλα αυτά, από μια εταιρεία πρωτοπόρο στη ζυθοποίηση και αυτή που δημιούργησε όλη την «επανάσταση» με τις μπίρες στην Αμερική, την Anchor Brewing Company. 


Cream gin 43.8% abv

5 gin που απολαύσαμε τη χρονιά που πέρασε
Το Cream gin αναβιώνει μια συνταγή των βρετανικών παμπ του Βικτωριανού Λονδίνου, όπου αναμειγνύανε τζιν με κρέμα και ζάχαρη, και το προσέφεραν στους διψασμένους για αλκοόλ καλεσμένους τους. Η εταιρεία Fluid Movement επαναποστάζει κλασικό τζιν London Dry με φρέσκια κρέμα σε φυγοκεντρικό αποστακτήρα και το εμφιαλώνει στους 43.8% αλκοολικούς βαθμούς. 

Το αποτέλεσμα είναι ένα λεμονάτο τζιν με πλούσιο σώμα και γλυκιά επίγευση, που όμοιο του δε θα βρείτε πουθενά! Τα λίγα παραπάνω ευρώ που θα χρειαστείτε για να το αποκτήσετε δε θα πάνε χαμένα. Γιατί τι είναι άλλωστε μερικά χρήματα παραπάνω μπροστά σε μοναδικές στιγμές απόλαυσης;


Sipsmith V.J.O.P. 57.7% abv

5 gin που απολαύσαμε τη χρονιά που πέρασε

Ένα υπέροχο τζιν από τον Jared Brown και την παρέα του που πατάει επάνω στην συνταγή του κλασικού Sipsmith, χρησιμοποιώντας όμως διπλάσια ποσότητα άρκευθου και υψηλότερους αλκοολικούς βαθμούς.

Δεν είναι τυχαίο άλλωστε που ο ίδιος ο δημιουργός του έχει περιγράψει την αίσθηση που αφήνει σε αυτόν που το δοκιμάζει ότι είναι σαν να τρέχει «γυμνός σε ένα δάσος με αρκεύθους»! Φτιάξτε Martini με αυτό το τζιν και δε θα απογοητευτείτε…