Μήπως οι «micro – επαύλεις» είναι το επόμενο trend;

Μήπως οι «micro – επαύλεις» είναι το επόμενο trend;

Ο Frank McKinney, κτηματομεσίτης και υπεύθυνος ανάπτυξης ακινήτων στη Φλόριντα, στοιχηματίζει ότι τα λίγα τετραγωνικά που θα έχουν τις ανέσεις μια έπαυλης, θα είναι η επόμενη τάση στα ακίνητα

Καταρχήν υπήρχαν τα «μικροδιαμερίσματα», μονάδες με λειτουργικές κουζίνες και μπάνια, που προορίζονταν για πολλές οικογένειες και ορίζονταν από το Urban Land Institute ως 400 τ.μ. ή λιγότερο (ανάλογα με την αγορά). Στη συνέχεια ήρθαν τα επονομαζόμενα «μικροσκοπικά σπίτια» - μια τάση τόσο δημοφιλής που έδωσε τροφή σε τουλάχιστον 4 reality τηλεοπτικές εκπομπές.

Τώρα, ο Frank McKinney, ένας κτηματομεσίτης και υπεύθυνος ανάπτυξης ακινήτων που εδρεύει στο Delray Beach της Φλόριντα, στοιχηματίζει ότι οι εξαιρετικά πλούσιοι αγοραστές κατοικιών, ενδιαφέρονται να αγοράσουν αυτό που ονομάζεται μίκρο – έπαυλη: ένα πολυτελές σπίτι 4.042 τ.μ. που βρίσκεται στο Ocean Ridge, μια παράκτια κοινότητα, 30 περίπου λεπτά Νότια του Palm Beach.

Μήπως οι «micro – επαύλεις» είναι το επόμενο trend;

Το target group του McKinney είναι αρκετά σαφές: Άτομα της υψηλής κοινωνίας, που ναι μεν μπορούν ν' αντέξουν οικονομικά ένα σπίτι αξίας 10 εκατομμυρίων δολαρίων, ωστόσο προτιμούν την πολυτέλεια και την ιδιωτικότητά τους σε ένα μικρότερο και πιο διαχειρίσιμο χώρο.

«Πλέον πολλοί αγοραστές δίνουν 2 ή 3 χιλιάδες δολάρια το ένα τ.μ. για condos στο Μαϊάμι», δηλώνει ο McKinney, ο οποίος είναι γνωστός για την κατασκευή παραθαλάσσιων αρχοντικών με αξία πολλών εκατομμυρίων δολαρίων. «Θα πλήρωναν για κάτι αντίστοιχο στο Palm Beach County, όμως εδώ δεν υπάρχει τίποτα τέτοιο. Βασίζομαι στο γεγονός ότι θα εκτιμήσουν ένα μικρότερο σπίτι»

Μήπως οι «micro – επαύλεις» είναι το επόμενο trend;

Αυτή η «μικρότερη» κατοικία, έχει τρία υπνοδωμάτια, τέσσερα λουτρά, ένα υπερσύγχρονο design και μοναδικές ανέσεις, όπως ηλιοθεραπεία ανάμεσα σε δύο πισίνες, παλιά ξύλινα δάπεδα από μια βυθισμένη ισπανική γαλέρα του 16ου αιώνα, κουζίνες με θαλάσσια γυαλιά και μια κύρια κρεβατοκάμαρα με υπαίθριο ντους στο δεύτερο όροφο, που μέσα έχει ακόμη και δέντρα να μεγαλώνουν. Για το κερασάκι, η micro – έπαυλη βρίσκεται σ' έναν παράδρομο μόλις 345 μέτρα από τον ωκεανό.

«Η κύρια κρεβατοκάμαρα είναι τεράστια σε σχέση με το υπόλοιπο σπίτι και η κουζίνα είναι απίστευτη», δηλώνει ο McKinney. «Αλλά όλα γενικά είναι μικρά. Έχω χτίσει υπνοδωμάτια μεγαλύτερα απ' αυτό το σπίτι»

Μήπως οι «micro – επαύλεις» είναι το επόμενο trend;

Ο McKinney, ο οποίος αγόρασε το στρέμμα για τη micro – έπαυλη του, για $ 350.000, δεν έχει ακόμη καθορίσει τιμή για το τελικό σπίτι. Είπε μόνο ότι θα κυμαίνεται μεταξύ 4 και 10 εκατομμυρίων δολαρίων.

Μήπως οι «micro – επαύλεις» είναι το επόμενο trend;

Υπήρξε μεγάλη αύξηση του ενδιαφέροντος για μικρά διαμερίσματα και σπίτια, ιδίως στις μεγάλες πόλεις όπου τα αναπτυξιακά κόστη και τα ενοίκια αυξήθηκαν έντονα τα τελευταία χρόνια, σύμφωνα με τον Stockton Williams, εκτελεστικό διευθυντή του ULI Terwilliger Center for Housing.

Ο Williams είναι σκεπτικός για το αν ένα σπίτι 4.000 τ.μ. μπορεί να θεωρηθεί μικρό. «Όλος ο όρος:  micro - mansion είναι απλά μάρκετινγκ», λέει. «Για τους περισσότερους ανθρώπους, τα 4.000 τ.μ. δεν θα αποτελούσαν μικρή κατοικία Ας το ονομάσουμε λοιπόν ένα μεγάλο πολυτελές σπίτι μιας οικογένειας, γιατί αυτό είναι πραγματικά»

Ο Williams λέει επίσης ότι κάποιοι εύποροι αγοραστές είναι πρόθυμοι να «ανταλλάξουν χώρο για τόπο» και ότι θα είναι ενδιαφέρον να δούμε αν τελικά υπάρχει ένα τμήμα των homebuyers πολυτελείας, που δεν θέλει σπίτι 10.000 τ.μ. και είναι πρόθυμοι να επενδύσουν σε μικρότερο ακίνητο.

Μήπως οι «micro – επαύλεις» είναι το επόμενο trend;

Η Laura Urness, κτηματομεσίτης της Lang Realty στο Manalapan της Φλόριντα, έχει συνεργαστεί με αγοραστές που επιδιώκουν να μειώσουν το μέγεθος τους. «Υπάρχει σίγουρα μια αγορά για αυτό», λέει. «Δεν νομίζω ότι υπάρχουν πολλά νέα σπίτια των 4.000 τ.μ. σε αυτό το εύρος τιμών. Συνήθως είναι είτε μεγαλύτερα είτε παλιότερα»

Υπάρχει σίγουρα ένα υψηλό επίπεδο ικανότητας παρουσίασης στην ανακοίνωση του McKinney. «Στον Frank αρέσει να υπερηφανεύεται ότι είναι διαμορφωτής αγοράς, κάτι σαν τον Steve Jobs των ακινήτων», δηλώνει ο Jack McCabe, αναλυτής της βιομηχανίας κατοικιών στο Deerfield Beach της Φλόριντα. «Είναι πολύ υπερήφανος και κοιτάζει ένα σπίτι όχι μόνο ως τόπο ζωής, αλλά και ως έργο τέχνης».

Μήπως οι «micro – επαύλεις» είναι το επόμενο trend;

Το 2015, η Knight Frank Global Cities Survey ταξινόμησε το Μαϊάμι ως την έκτη πιο σημαντική πόλη στον κόσμο για άτομα εξαιρετικά υψηλής ατομικής αξίας, κατατάσσοντας το δεύτερο στις Ηνωμένες Πολιτείες, πίσω μόνο από τη Νέα Υόρκη. Μεταξύ των εγχώριων και των ξένων αγοραστών το Miami παραμένει ως σήμερα ένας δημοφιλής προορισμός για...πολυτελείς δαπάνες.

«Προσπαθεί να φτάσει σε μια αγορά που δεν εξυπηρετείται ακόμη», δήλωσε ο McCabe για τον Frank McKinney. «Το μόνο που χρειάζεται βέβαια, είναι ένας αγοραστής που θ' αποφασίσει ότι αυτός ακριβώς είναι ο τρόπος ζωής που θέλει»

Μήπως οι «micro – επαύλεις» είναι το επόμενο trend;


Δείτε τη micro - έπαυλη: 


Πηγή: Mansion Global 
All Photos courtesy of  Frank McKinney