Κριτικές Κρασιών: Θηβαϊκή Γη, Τρύπιο Λιθάρι 2012

Κριτικές Κρασιών: Θηβαϊκή Γη, Τρύπιο Λιθάρι 2012

FNL GUIDE
ΓΡΑΦΕΙ Ο FNL GUIDE
  • facebook
  • instagram

O Σίμος Γεωργόπουλος μας εξηγεί πως οι έννοιες της ισορροπίας και της αρμονίας τείνουν να ξεχαστούν προς όφελος του εντυπωσιασμού και πως το Τρύπιο Λιθάρι είναι εδώ για να μας θυμίσει την σπουδαιότητά τους!

Εδώ και μιάμιση δεκαετία η Θηβαϊκή Γη δραστηριοποιείται στο χωριό Βάγια, βασισμένη σε έναν αμπελώνα 120 στρεμμάτων που βρίσκεται στον τόπο στον οποίο σύμφωνα με μια μυθολογική εκδοχή γεννήθηκε ο Διόνυσος.

Από εκεί προέρχεται και η μαζεμένη σε αριθμό γκάμα των κρασιών της, από την οποία ξεχωρίζω εδώ και χρόνια το ερυθρό Τρύπιο Λιθάρι, ένα ισόποσο blend των Μπορντολέζικων ποικιλιών Merlot και Cabernet Franc.

Αν και το οινοποιείο παράγει πιο ακριβά κρασιά – όπως το αξιόλογο ερυθρό Στίγματα – το κρασί που παίρνει το όνομά του από τον λαξευμένο βράχο που βρίσκεται στην τοποθεσία Παλαιάμπελο και χρησιμοποιήθηκε στο παρελθόν ως πατητήρι, θεωρώ ότι είναι το πλέον ξεχωριστό.

Μην φανταστείτε πάντως ότι το Τρύπιο Λιθάρι είναι ένα υπέρπυκνο, στιβαρό κρασί. Αυτό άλλωστε αποδεικνύεται τόσο από τον τρόπο που επιτρέπει σε κάποιον να διαβάσει με σχετική άνεση πίσω από το σκούρο ρουμπινί χρώμα του όσο και από το βάθος και την ένταση του αρώματος που απλά κινούνται στον μέσο όρο. Παρόλαυτά, καταφέρνει να αφηγηθεί ιστορίες τόσο όμορφες που μόνο ένα κρασί που περιέχει το ύψιστο Cabernet Franc μπορεί! Ιστορίες γεμάτες με γλυκά βατόμουρα, πικρά βότανα, στάχτη, γραφίτη, μελάνι και μνήμες γαρίφαλου…

Κριτικές Κρασιών: Θηβαϊκή Γη, Τρύπιο Λιθάρι 2012

Οι αφηγήσεις συνεχίζονται εξίσου ενδιαφέρουσες και στο στόμα και μάλιστα ξεκινούν ακριβώς από εκεί που σταματούν στην μύτη, αφού αυτό αποτελεί μια απόλυτα αρμονική συνέχειά της. Μια γλυκιά, ζουμερή συνέχεια που αποκαλύπτει ένα ελαφρύτερο του μετρίου σώμα, μια υπέροχη ισορροπία και ένα μαλακό τελείωμα που αφήνει ανάμνηση παιδικών χρόνων με την επίγευση σοκολάτας γάλακτος.

Η μαλακότητα των τανινών και η μέτρια συμπύκνωση δεν καθιστούν το Στερεοελλαδίτικο αυτό ερυθρό το κρασί που με το οποίο θα γεμίζαμε το κελάρι μας, παρόλο που σίγουρα θα συνεχίσει να είναι απολαυστικό για 2-3 χρόνια. Πάντως μια σχετικά χαμηλή θερμοκρασία 14-15° C και μια μαζεμένη ερυθρή τουλίπα - όπως το Spiegelau Authentis 01 - θα ενισχύσει την δομή του καθιστώντας το ιδανική επιλογή για λαδερά, κοκκινιστό κοτόπουλο, άπαχα κομμάτια μόσχου, παστίτσιο, κρεατόπιτες και πολλά άλλα πιάτα.

Οι χαμηλοί τόνοι των ανθρώπων της Θηβαϊκής Γης στα λόγια εκφράζονται και με χαμηλούς τόνους στο ποτήρι, όμως αυτοί διόλου δεν στερούν από το Μπορντολέζικο blend την αξία του. Και αυτό γιατί τους ρεφάρει με εξαιρετική ισορροπία, παραδειγματική συνέπεια μύτης-στόματος και γλυκόπιοτο χαρακτήρα. Προσθέσετε εδώ και την ικανοποιητική τιμή των  περίπου 11€ και θα συμφωνήσετε ότι με το Τρύπιο Λιθάρι, το οινοποιείο της Βοιωτίας κάθε άλλο παρά έχει κάνει μια τρύπα στο νερό!

Βαθμολογία: 7,5/10


Αναδημοσίευση: FNL GUIDE