Πούρα από τη Νικαράγουα: Γιατί είναι της μόδας σε όλο τον κόσμο;

Πούρα από τη Νικαράγουα: Γιατί είναι της μόδας σε όλο τον κόσμο;

O λόγος που τα πούρα από τη μικρή αυτή χώρα της Κεντρικής Αμερικής απολαμβάνουν την εκτίμηση από την πλειοψηφία των cigar aficionados

Όταν η οικογένεια Plasencia κυκλοφόρησε το 2015 την 505 σειρά με πούρα από τη Νικαράγουα με διαφημιστικό σλόγκαν «Are you man enough?», υποδηλώνοντας τη «δύναμη» και την ένταση που είχαν, κανείς δεν περίμενε πως θα χτυπούσαν την Κουβανική αγορά με πούρα. Παρόλα αυτά, η αμερικανική αγορά, απεδείχθη αρκετά «ανδρική» ώστε να υποδεχθεί με κάθε επισημότητα, όχι μόνο την κυκλοφορία της εν λόγω σειράς, αλλά και για να «αγκαλιάσει» ακόμη περισσότερο την παραγωγή των πούρων από τη Νικαράγουα, σταθεροποιώντας τη θέση της χώρας στο νούμερο 2 των χωρών παγκοσμίως, βάσει όγκου παραγωγής. Είναι όμως μόνο αυτός ο λόγος που τα πούρα από τη μικρή αυτή χώρα της Κεντρικής Αμερικής απολαμβάνουν την εκτίμηση από την πλειοψηφία των cigar aficionados;   

Στην ετήσια έρευνα με τις πιο παραγωγικές χώρες πούρων η Νικαράγουα έχει καταφέρει να πλασάρεται δεύτερη, πίσω από τη Δομινικανή Δημοκρατία, ωθώντας την Κούβα στην τρίτη θέση. Και το κάνει διατηρώντας ένα συγκεκριμένο προφίλ γεύσης, αυτό των πούρων με έντονο και δυνατό χαρακτήρα
Η Νικαράγουα μπορεί να επωφελήθηκε από το αμερικανικό εμπάργκο που ξεκίνησε το 1958 και ολοκληρώθηκε το 1962, αλλά μόνο χάρη στην επιμονή των κατοίκων της κατάφερε να διατηρήσει αυτά που με τόσο κόπο δημιούργησε, τουλάχιστον στην παραγωγή καπνού και πούρων, μία από τις σημαντικότερες βιομηχανίες της. 

Κι αυτό διότι η Νικαράγουα, μετά τη μετατόπιση εκεί από την Κούβα μερικών εκ των καλύτερων παραγωγών πούρων μαζί με κουβάνικους σπόρους καπνού, κατάφερε έκτοτε να επιβιώσει εμφυλίους πολέμους, δικτατορίες, ένοπλες επαναστάσεις, εμπορικά εμπάργκο και κάθε λογής πολιτική αναταραχή, μαζί με τις πολύ πρόσφατες κλιματολογικές καταστροφές του 1998, που κατέστρεψαν τις περισσότερες καλλιέργειες. Κάθε φορά, οι κάτοικοι της καθώς και οι μεγαλύτερες οικογένειες καπνοβιομηχανίας και παραγωγής πούρων κατάφερναν να επανέλθουν, χτίζοντας σχεδόν από το μηδέν ό,τι η μοίρα τόσο βάναυσα τους στερούσε. 

Πούρα από τη Νικαράγουα: Γιατί είναι της μόδας σε όλο τον κόσμο;

Η παραγωγή πούρων εντοπίζεται κυρίως στην πόλη Estelí, βόρεια της οποίας βρίσκονται οι κοιλάδες Condega και Jalapa. Εκεί, το υγρό κλίμα σε συνδυασμό με το ηφαιστειογενές υπέδαφος, έπεισε εκείνους που κατάφεραν να δραπετεύσουν από το καθεστώς της Κούβας, σχετικά με την καταλληλότητα της Νικαράγουας, ώστε να μεταφέρουν τις δραστηριότητες τους στη γειτονική χώρα. Εκεί υπήρχε ήδη φυσικά παραγωγή πούρων υπό τη δυναστεία της οικογένειας Somoza, η οποία υποστηρίχθηκε και από τις ΗΠΑ και που τελικά ανετράπη από τους Σαντινίστας το 1979. Ενδιαφέρον μάλιστα παρουσιάζει το γεγονός πως το brand Joya de Nicaragua υπήρξε κάποια στιγμή ο επίσημος προμηθευτής πούρων του Λευκού Οίκου, υπό προεδρίας Νίξον.

Επανερχόμενοι στα του σήμερα, και αν θέλουμε να μιλήσουμε για την ουσία πίσω από τη δημοφιλία των πούρων από τη Νικαράγουα, σαφέστατα θα πρέπει να αναφερθούμε και σε μερικές τεχνικές λεπτομέρειες παραγωγής. Για παράδειγμα, αρκετοί παραγωγοί από τη Νικαράγουα πλέον, θέλοντας να ενισχύσουν τα αρώματα και τη γεύση των πούρων τους, ξεφυλλίζουν τα καπνά τους, αφήνοντας μόλις 12 φύλλα στο φυτό (σε αντίθεση με τα 16-18 που συνηθίζεται), συγκεντρώνοντας έτσι όλες τις ουσίες του. Επιπροσθέτως, κάποιες φορές χρησιμοποιούν και φύλλα που έχουν ζυμωθεί ημιτελώς, προκαλώντας έτσι αυτή την χαρακτηριστική και ισχυρή γεύση που κάποτε θεωρούνταν σφάλμα στην παραγωγή των πούρων. 

Εκτός αυτών όμως, στη Νικαράγουα βρήκαν τις τελευταίες δεκαετίες το «σπίτι» τους και αρκετοί entrepreneur όπως και μεγάλες εταιρείες από το χώρο των πούρων, οι οποίοι είχαν την ευκαιρία να πειραματιστούν στις φάρμες της χώρας δημιουργώντας μερικά διαμαντάκια. Η ευελιξία άλλωστε των παραγωγών της Νικαράγουας, τους επιτρέπουν κάθε χρόνο να παρασκευάζουν ακόμα και παρτίδες πούρων κατά παραγγελία, για μεγάλους εμπόρους της Ευρώπης και των ΗΠΑ. 

Πούρα από τη Νικαράγουα: Γιατί είναι της μόδας σε όλο τον κόσμο;

Και ενώ μέχρι πολύ πρόσφατα, τα πούρα από το σύνολο της Κεντρικής Αμερικής, εκτός από αυτά της Κούβας, ήταν γνωστά για τη χρήση φύλλων καπνού από διαφορετικές χώρες, πλέον το terroir της Νικαράγουας και η ποιοτική δουλειά που συντελείται στις φάρμες της, άνοιξε το δρόμο, με μερικά εξαιρετικά stick (χαρακτηριστικό παράδειγμα το Nicaraguan Puro της Davidoff), για παραγωγή stick στα οποία, όλα τα φύλλα που το συνθέτουν να προέρχονται από την ίδια χώρα.

Και μπορεί ίσως ακόμα τα πούρα από τη Νικαράγουα να μην φθάνουν σε πολυπλοκότητα αυτά από την Κούβα, αλλά έχουν καταφέρει, πατώντας επάνω στην έλλειψη των κουβανικών και στη βοήθεια από τη μεγάλη αγορά των ΗΠΑ, να εξελίξουν το κάποτε μονοδιάστατο προφίλ γεύσης τους, να δουλέψουν την παρουσίαση, το γέμισμα και το ρολάρισμα τους, διατηρώντας σταθερό τον πιπεράτο χαρακτήρα τους και τη πλούσια αίσθηση στο στόμα. 

Οι πιουρίστες φαν των κουβανικών μπορεί να διαφωνούν, αλλά πλέον τα πούρα από τη Νικαράγουα βρίσκουν ολοένα και περισσότερους οπαδούς στις νεαρότερες ηλικίες που τα τελευταία χρόνια εισέρχονται στον μαγικό κόσμο του καπνίσματος πούρου, δείχνοντας, αν δεν αλλάξει κάτι στην αγορά της Κούβας, πως εκεί βρίσκεται το μέλλον.