Κριτικές Κρασιών: Κτήμα Αργυρού, Ασύρτικο 2016

Κριτικές Κρασιών: Κτήμα Αργυρού, Ασύρτικο 2016

FNL GUIDE
ΓΡΑΦΕΙ Ο FNL GUIDE
  • facebook
  • instagram

Ο Σίμος Γεωργόπουλος μας ξεναγεί στο εμβληματικό οινοποιείο της Σαντορίνης, που τροχίζει το μέταλλο ενός μοναδικού terroir και γεμίζει με ατσάλι και φωτιά το ποτήρι

Η Σαντορίνη είναι ένα από τα σπουδαιότερα terroir του κόσμου και το αποτύπωμά της μένει έντονο στο ποτήρι ανεξαρτήτως παραγωγού η τρόπου οινοποίησης. Αν όμως κάποιος  προσφέρει την πιο σκληροπυρηνική και αυστηρή έκφρασή του, αυτός είναι δίχως αμφιβολία το Κτήμα Αργυρού. Βασισμένο στον ιδιόκτητο αμπελώνα των 300 και πλέον στρεμμάτων στην Έξω Γωνιά, το ιστορικό οινοποιείο προσφέρει 3 ΠΟΠ εκδοχές, με το Ασύρτικο να προέρχεται από αμπέλια άνω των 50 ετών και να μην απολαμβάνει διόλου την φιλοξενία της δρυός.

Έτσι το υποκίτρινο χρώμα ντύνεται από τις έντονα πράσινες ανταύγειες της φρεσκάδας προετοιμάζοντας για μια κλειστή, γεμάτη εσωστρέφεια μύτη, όμως το Ασύρτικο Αργυρού αρτύζει με εντυπωσιακή εκφραστικότητα την συμπύκνωση που χαρίζουν τα παλαιά φυτά. Φυσικά τα ορυκτά αρώματα έχουν την τιμητική τους, ωστόσο παράλληλα βαδίζουν φλούδες λεμονιού και μπισκότα σιταριού, με αποτέλεσμα ένα μπουκέτο που παραπέμπει ευθέως σε μια φίνα Σαμπάνια.

Κριτικές Κρασιών: Κτήμα Αργυρού, Ασύρτικο 2016

Μια γουλιά αποκαλύπτει όλο το τυπικό μέταλλο του νησιού που πατά σε τρομακτική οξύτητα και χαμηλότατο Ph. Όμως αυτή η κατάξηρη αίσθηση ισορροπείται από την υπέροχη αίσθηση του φρούτου που εκρήγνυται στο στόμα αφήνοντας ένα επίμονο, εντυπωσιακό flavor, το οποίο βάζει λίγη ρευστή κόλα πλάι στα αρώματα της μύτης. Επιπρόσθετα, οι παραδοσιακές τανίνες του Σαντορινιού μικροπεριβάλλοντος προσδίδουν δύναμη συνεισφέροντας  έτσι στο δυναμικό παλαίωσης που  θα αγγίξει την δεκαετία.

Μην φανταστείτε βέβαια ότι το Ασύρτικο είναι ένα εξημερωμένο κατοικίδιο που θα τριφτεί στα πόδια σας. Αντίθετα πρόκειται για ένα ατίθασο αγρίμι που απαιτεί τα ανοιχτά χείλια του Riedel Vinum Riesling και μια θερμοκρασία 10-11° C προκειμένου να ρίξει λίγη γλύκα στο στόμα.

Φυσικά εκτός από το χρόνο και το σερβίρισμα την επιθετικότητα θα περιορίσει και το κατάλληλο φαγητό που μπορεί να περιλαμβάνει ωμά όστρακα, cheviche ψαριού, τηγανιτές φλογέρες και ντοματοκεφτέδες, καθώς επίσης και αλμυρά τυριά η ωριμασμένα αλλαντικά σαν το προσούτο.

Το Ασύρτικο του κτήματος Αργυρού δίχως αμφιβολία αποτελεί μια εξαιρετική έκφραση ενός ξεχωριστού αμπελώνα, συνιστώντας παράλληλα έναν τεράστιο μεγεθυντικό φακό που σου επιτρέπει να ρίξεις φως σε κάθε σκοτεινή γωνιά του. Φυσικά η τιμή των 18-19 € δεν είναι σε καμία περίπτωση αμελητέα για ένα λευκό κρασί δεξαμενής και σίγουρα σε βάζει στον πειρασμό να σπαταλήσεις 2-3 ακόμα προκειμένου να απολαύσεις μια πιο ιδιαίτερη ετικέτα από τον ανταγωνισμό, περιλαμβανομένου και του ομόσταβλου Κτήματος Αργυρού.

Όμως τα παραπάνω λίγο έως πολύ ισχύουν για κάθε Σαντορίνη και αντικατοπτρίζουν το μεγαλείο αλλά και το δυσβάστακτο κόστος ενός σπουδαίου terroir, το οποίο το οινοποιείο της Έξω Γωνιάς υπηρετεί με σεβασμό και αφοσίωση.

Βαθμολογία: 8,5/10


Αναδημοσίευση: FNL GUIDE