Το cognac είναι και πάλι στη μόδα! 4 (+ 1) τρόποι για να καταλαβαίνετε την ετικέτα του

Το cognac είναι και πάλι στη μόδα! 4 (+ 1) τρόποι για να καταλαβαίνετε την ετικέτα του

Συντάξαμε μια λίστα με όλα εκείνα που πρέπει να αναζητάτε και να προσέχετε στην ετικέτα του κάθε cognac

Είμαστε σίγουροι πως όλο και κάποια φιάλη cognac θα ανακαλύψετε ψάχνοντας στο κελάρι ή στα ντουλάπια σας. Ο καιρός επιτάσσει να την ξεσκονίσετε και να την ανοίξετε για να την απολαύσετε, αφού το cognac έρχεται ξανά, παγκοσμίως, στη μόδα

Για να είστε σίγουροι όμως για το τι ακριβώς πίνετε ή/και για να μπορείτε να επιλέγετε σε μια οποιαδήποτε κάβα, αυτό ακριβώς που θέλετε, συντάξαμε μια λίστα με όλα εκείνα που πρέπει να αναζητάτε και να προσέχετε στην ετικέτα του κάθε cognac. Άλλωστε το πρώτο βήμα για να εκτιμήσουμε στο έπακρο ένα απόσταγμα, είναι να το κατανοήσουμε πλήρως. 


1. Η έννοια του Appellation d'origine contrôlée

Η γεωγραφική περιοχή παραγωγής των cognac οριοθετήθηκε το 1909, ενώ το 1936 καθορίστηκαν οι τρεις ενδείξεις ταυτοποίησης τους, τις οποίες αν διαβάσετε στην ετικέτα, μπορείτε να είστε βέβαιοι πως το ποτό που αγοράζετε ή που πρόκειται να απολαύσετε διαθέτει όλα εκείνα τα χαρακτηριστικά ποιότητας που ορίζουν το εθνικό ποτό της Γαλλίας

Για να είστε σίγουροι λοιπόν πως η φιάλη που έχετε μπροστά σας είναι cognac, θα πρέπει βάσει νόμου να διαθέτει μία από τις τρεις ονομασίες: «Cognac», «Eau-de-vie de Cognac» ή «Eau-de-vie des Charentes». Θα πρέπει μάλιστα να παρουσιάζεται τόσο στην εμπρός, όσο και στην πίσω ετικέτα και θα πρέπει να γράφεται με τους συγκεκριμένους, λατινικούς χαρακτήρες και όχι σε οποιαδήποτε άλλη γλώσσα, για παράδειγμα «Κονιάκ». 

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το παράρτημα των ποτών του γαλλικού υπουργείου υγείας αλλά και το τμήμα ODG του συμβουλίου BNIC (Bureau National Interprofessionel du Cognac), έχουν φροντίσει ώστε κανένα άλλο απόσταγμα οίνου ή και οποιαδήποτε άλλης πρώτης ύλης, να μη μπορεί να χρησιμοποιεί τις εν λόγω ενδείξεις. 

2. Το όνομα του οίκου εμφιάλωσης ή/και του αντίστοιχου απόσταξης

Στη φιάλη θα βρείτε συνήθως το όνομα του οίκου εμφιάλωσης, ο οποίος τις περισσότερες φορές αναλαμβάνει να αγοράζει αποστάγματα από μικρότερους παραγωγούς, να τα ωριμάζει σε βαρέλια και να τα αναμειγνύει, πριν τα εμφιαλώσει. Παρόλα αυτά, σε σπάνιες περιπτώσεις, ο οίκος που αναλαμβάνει την εμφιάλωση μπορεί να ευθύνεται και για όλες τις φάσεις παραγωγής, από την καλλιέργεια των σταφυλιών, την οινοποίηση, την απόσταξη, την ωρίμαση, μέχρι την ανάμειξη και την εμφιάλωση.

Υπάρχουν βέβαια περιπτώσεις, στις οποίες αναγράφεται και ο οίκος που εμφιαλώνει και πουλά τα cognac αλλά και ο παραγωγός που βρίσκεται πριν από τον πωλητή. Σε κάθε περίπτωση, κάθε φορά που αναφέρεται ένα εμπορικό όνομα, είναι υποχρεωτικό, στην πίσω ετικέτα, να υπάρχουν και τα στοιχεία διεύθυνσης της έδρας τους, καθώς και να διευκρινίζεται ο ρόλος του καθενός στο τελικό προϊόν.

3. Οι κατηγορίες των cognac με βάση την ηλικία

Τρεις είναι οι κατηγορίες των cognac με βάση την ηλικία, μία εκ των οποίων θα πρέπει να αναγράφεται προαιρετικά στην ετικέτα:

1. *** (3-star) ή VS (Very Special): Το νεαρότερο απόσταγμα του μείγματος που έχει εμφιαλωθεί ως cognac έχει ωριμάσει για τουλάχιστον δύο χρόνια. Προσοχή: αν το cognac δεν έχει ένδειξη ηλικίας, τότε είμαστε σίγουροι πως το νεαρότερο απόσταγμα έχει ωριμάσει για τουλάχιστον δύο χρόνια και πάλι, αφού cognac με μικρότερες ηλικίες αποσταγμάτων δεν δύναται να εμφιαλωθεί.
2. VSOP (Very Superior Old Pale) ή Reserve: Το νεαρότερο απόσταγμα του μείγματος που έχει εμφιαλωθεί ως cognac έχει ωριμάσει για τουλάχιστον τέσσερα χρόνια. 
3. Napoléon, X.O. (Extra Old) ή Hors d’ âge: Το νεαρότερο απόσταγμα του μείγματος που έχει εμφιαλωθεί ως cognac έχει ωριμάσει για τουλάχιστον έξι χρόνια. Από φέτος, η ελάχιστη ηλικία αυτής της κατηγορίας, αλλάζει σε δέκα χρόνια!

4. Η ένδειξη των cru 

Η γεωγραφικά καθορισμένη επιτρεπόμενη περιοχή παραγωγής, χωρίζεται σε έξι υποπεριοχές, σε έξι cru, όπως αποκαλούνται. Για την παραγωγή του cognac χρησιμοποιούνται αποστάγματα που έχουν παραχθεί από σταφύλια αυτών των περιοχών. 

Όταν ένα cognac έχει χρησιμοποιήσει αποστάγματα που έχουν παραχθεί από σταφύλια ενός και μόνο cru, τότε και μόνο μπορεί να χρησιμοποιήσει το όνομα του cru στην ετικέτα του. Αν για παράδειγμα δείτε μια ετικέτα με την ένδειξη «Grande Champagne» ή «Borderies», τότε αυτό σημαίνει πως τα αποστάγματα που διαθέτει το συγκεκριμένο cognac στο μείγμα του έχουν προέλθει μόνο από σταφύλια των αντίστοιχων cru. Τα καθορισμένα cru είναι τα εξής: «Grande Champagne», «Petite Champagne», «Borderies», «Fins Bois», «Bons Bois», «Bois Ordinaires».  

Επίσης, η ένδειξη «Fine Champagne» πιστοποιεί πως τα αποστάγματα που έχουν χρησιμοποιηθεί στο συγκεκριμένο cognac έχουν παραχθεί από καλλιέργειες στην «Grande Champagne» και στην «Petite Champagne», με την πρώτη να κατέχει τουλάχιστον το 50% του όγκου των αποσταγμάτων.  

Το cognac είναι και πάλι στη μόδα! 4 (+ 1) τρόποι για να καταλαβαίνετε την ετικέτα του

Τα χρονολογημένα cognac (vintage)

Σε σπάνιες περιπτώσεις, ένα απόσταγμα που ωριμάζει και θεωρείται εξαιρετικό, δεν αναμειγνύεται με άλλα και εμφιαλώνεται μόλις θεωρηθεί πως έφθασε στο απόγειο του. Αυτά τα cognac ονομάζονται vintage (χρονολογημένα) και στην ετικέτα αναγράφεται το έτος του τρύγου των σταφυλιών που χρησιμοποιήθηκαν την παραγωγή του

Έτσι για παράδειγμα, αν δείτε μία φιάλη με τη χρονολογία 1980 στην ετικέτα, αυτό σημαίνει πως περιέχει αποστάγματα από τον τρύγο του 1980. Συνήθως, αυτά τα αποστάγματα αναφέρουν και ημερομηνία εμφιάλωσης, οπότε αμέσως έχετε και την ηλικία τους. Υπενθυμίζουμε, πως άπαξ και εμφιαλωθεί ένα απόσταγμα ή ένα μείγμα αποσταγμάτων, η ωρίμαση του σταματά.