Ώρα για απεριτίβο

Ώρα για απεριτίβο

Οι γευστικές νότες τους συνοδεύονται από τη μακρά ιστορία τους

Δεν γνωρίζω αν «πήραμε» από τους γείτονες μας, οι Ιταλοί πάντως μπορείς να πεις πως αποτελούν τον ορισμό των ευζωιστών και των καλοφαγάδων και το αποδεικνύουν κάθε μέρα, μεταξύ άλλων και με την αγάπη και φροντίδα που δείχνουν στα τοπικά προϊόντα γαστρονομίας αλλά και τις συνήθειες που έχουν ενσωματώσει στο καθημερινό τους πρόγραμμα. Αυτές οι συνήθειες μάλιστα δεν αποτελούν κάποιο νέο τους χούι, κάτι που κόπιαραν από κάπου αλλού, αλλά βρίσκονται βαθειά ριζωμένες στη γαστρονομική τους κουλτούρα εδώ και αιώνες.

Αυτό αποδεικνύεται περίτρανα με την «ώρα για απεριτίβο», η οποία μπορεί να ξεκίνησε από τις ανέκαθεν «πλούσιες» περιοχές του Τορίνο και του Μιλάνο αλλά απέκτησε αμέσως αστικό αλλά και πιο «λαϊκό» χαρακτήρα, απευθυνόμενη στις ιταλικές μάζες και γνωρίζοντας επιτυχία αντίστοιχη με τη θρησκεία και τη μπάλα! Λέγεται πως το 1786 ο Antonio Benedetto Carpano δημιούργησε ένα από τα πρώτα βερμούτ στο Τορίνο, για το οποίο αρωμάτισε τοπικό λευκό οίνο με συγκεκριμένα βότανα και μπαχαρικά τα οποία θα διέγειραν την όρεξη αυτού που το έπινε. Η συνταγή του λέγεται πως αναβίωσε μερικά χρόνια πριν με το σπουδαίο και «βανιλένιο» Carpano Antica Formula. Κάτι παρόμοιο έκανε κι ο Gaspare Campari όταν αρωμάτισε ουδέτερο αλκοόλ με πιο πικρά βότανα και ρίζες και παρουσίασε τη «δική του» συνταγή για ένα από τα πρώτα απεριτίβο.

Το τέλος του 19ου αιώνα και η αρχή του 20ου βρήκε τους Ιταλούς μπαρτέντερ να πειραματίζονται αναμειγνύοντας βερμούτ, αμάρο, λικέρ, γκράπες και αφρώδη κρασιά, εμπλουτίζοντας το «ρεπερτόριο» των απεριτίβο ποτών τους. Έτσι γεννήθηκε το «Μιλάνο-Τορίνο» ή ‘’Americano’’, όπως έγινε αργότερα γνωστό, το φοβερό και τρομερό Negroni, που όρισε την έννοια «κλασικό κοκτέιλ».

Μερικά από τα πιο αγαπημένα μου απεριτίφ ποτά είναι αυτά της σειράς του Giulio Cocchi, τα οποία επανάφεραν την ονομασία προέλευσης Vermouth di Torino. Τελευταία, μια από τις πρώτες εταιρείες που ασχολήθηκαν με απεριτίφ ποτά, η Martini, λάνσαρε μια σειρά από υπέροχα βερμούτ και πικρά λικέρ, προσομοίωση των πρώτων συνταγών της.

Τα απεριτίβο γεννήθηκαν με τη δημιουργία των πρώτων αρτιζάνικων Ιταλικών ποτών, ανδρώθηκαν με την ακμή του ιταλικού Φουτουρισμού του Μαρινέτι και έφθασαν να κατακτήσουν τον κόσμο τη δεκαετία που γράφονται ετούτες οι αράδες. Ο σκοπός παρόλα αυτά πάντα υπήρξε ο ίδιος: να διεγείρουν την όρεξη (από το ιταλικό aperire=ανοίγω), μετά τη δουλειά (after office) ή μετά το θέατρο (Dopo Teatro) και πριν το δείπνο. Δημιούργησαν δε, εκατοντάδες συνταγές για μεζέδες, από απλά αλλαντικά και τυριά, κομμένα επάνω σε πλατό ή πιατάκια, μέχρι γκουρμέ τάπας, πιτσούλες, μπρουσκέτες και ό,τι άλλο μπορεί να συνοδεύσει τα απεριτίβο σε αυτή τη σύντομη(;) γιορτή γεύσεων και κοινωνικοποίησης.

  1. Το Carpano Antica Formula το οποίο προτιμώ συνήθως με τόνικ, κάποιο με έντονη φυσαλίδα, όπως αυτό της Three Cents.

  2. Το διάσημο Negroni αλλά και τα αγαπημένα Spritz έχουν γίνει πλεόν συνώνυμα της κουλτούρας που χαρακτηρίζει τα 'ψαγμένα' bar του κέντρου της Αθήνας

  3. Δοκίμασε σίγουρα το εμβληματικό βερμούτ Cocchi Vermouth di Torino, αλλά και το Cocchi Americano, αν θες κάτι λιγότερο μπαχαρένιο και πιο ελαφρύ γευστικά.

  4. Τέλος, άπλωσε τα χέρια σου στο Martini Riserva Speciale Rubino και θα με θυμηθείς.