Το Personal Brand είναι για τους δυνατούς

Το Personal Brand είναι για τους δυνατούς

Το personal brand είναι εμπειρία. Αλλά, πώς να σου το πω... Δεν μας ενδιαφέρει η δική σου εμπειρία, αλλά τι βιώνουν αυτοί που συνεργάζονται μαζί σου.

Μπορεί να νομίζεις ότι είσαι ξύπνιος, δημιουργικός, φιλόδοξος, θετικός άνθρωπος, γεμάτος χιούμορ και φοβερός ηγέτης. Και είμαι σίγουρη ότι είσαι όλα αυτά σ’ ένα βαθμό, ένα 50%. Αλλά αυτή είναι η δική σου οπτική. Για ρώτα και τους άλλους γύρω σου για το υπόλοιπο 50%. Τους συνεργάτες σου, τη βοηθό σου, την ομάδα σου, τους πελάτες σου. Αυτοί, βάζω στοίχημα, θυμούνται ένα και μοναδικό πράγμα για σένα. Και ξαναβάζω στοίχημα, οι περισσότεροι θυμούνται το ίδιο. Αυτό το ένα και μοναδικό χαρακτηριστικό που σε συνδέει στη συνείδηση των περισσότερων ανθρώπων, αυτό ακριβώς είναι το personal brand σου. 

Κι επειδή δεν παίζω για να χάνω, σου λέω ότι στην περίπτωση που οι περισσότεροι δε θυμούνται ένα, αλλά πολλά, τότε “Χιούστον, έχουμε πρόβλημα”: το personal brand σου έχει πάρει νερό.

«To personal brand είναι αυτό που λένε για σένα οι άλλοι όταν βγεις από το δωμάτιο»

Το personal brand είναι εμπειρία. Αλλά -πώς να στο πω;- , δε μας ενδιαφέρει η δική σου εμπειρία. Μας ενδιαφέρει τι βιώνουν αυτοί που συνεργάζονται μαζί σου. Είναι feeling. O Jeff Bezos της Αmazon το έχει πει πολύ καλύτερα: «To personal brand είναι αυτό που λένε για σένα οι άλλοι όταν βγεις από το δωμάτιο».  Μάθε τι λένε και ψήλωσε 5 πόντους. Ή, αν κοντύνεις 5 πόντους, φρόντισε να μην το ξαναπούν. Σε κάθε περίπτωση, καλύτερα να ξέρεις.

Το personal brand είναι αυθεντικό. You cannot fake it. Και είναι πολύ πιθανό να είναι κάτι που δεν το συνειδητοποιείς καν. Γιατί το αυθεντικό βγαίνει αβίαστα. Έχεις σκεφτεί για παράδειγμα, ότι αυτό που προσέχουν οι άλλοι πάνω σου είναι η ικανότητα σου να πείθεις; Ή ότι σκέφτεσαι μεν αναλυτικά, μερικές φορές όμως υπερβολικά, σε σημείο εξάντλησης; Ή ίσως ότι μπορείς να κάνεις τα εύκολα δύσκολα; Ή και το ανάποδο… 

Το personal brand, επίσης, είναι για τους δυνατούς. Γιατί μόνο οι δυνατοί θα δεχθούν και θα παραδεχθούν. Το θέμα με το personal brand είναι ότι δεν είσαι επιχείρηση, ούτε και προϊόν. Είσαι άνθρωπος. Και το personal brand σου δεν το χτίζεις την στιγμή που αποφασίζεις να πεις «ανοίξαμε και σας περιμένουμε». Αντίθετα, χτίζεται σιγά – σιγά κι ερήμην σου, από μικρή ηλικία. Κι αυτό δεν είναι ούτε καλό, ούτε κακό. Είναι απλά γεγονός. 

Γι’ αυτό, το πρώτο βήμα είναι be aware. Be personal brand aware.
 
Η Μαρίνα Βογοπούλου είναι ο 'Γιατρός της Καριέρας'. 
Σπούδασε Επικοινωνία στο Πάντειο, έκανε 2 μεταπτυχιακά σε θέματα εργασίας στην Αγγλία (Συμβουλευτική Καριέρας και Διαχείριση Ανθρώπινου Δυναμικού), κι ύστερα ανακάλυψε το Personal Branding στην Αμερική, και εισήγαγε πρώτη τη μεθοδολογία του στην Ελλάδα. Ο λόγος πίσω από όλα αυτά είναι απλός: όλοι αξίζουμε μια υγιή καριέρα, ώστε να  αντλούμε ικανοποίηση από τη δουλειά μας και να προσφέρουμε στο σύνολο.
Το μότο της:  Tα “όχι” μας είναι πιο σημαντικά από τα “ναι”.