Είμαι ειλικρινής, deal with it

Είμαι ειλικρινής, deal with it

Η ειλικρίνεια και η ευθύτητα του λόγου γενικότερα, μπορεί να αποτελούν βασικά χαρακτηριστικά στοιχεία ενός personal brand

Ο Τάσος, web developer, όταν αναλύσαμε μαζί το  ανώνυμο ερωτηματολόγιο για την αξιολόγηση του personal brand  του, βγήκε πανηγυρικά από τους συναδέλφους και τους συνεργάτες του, «Truth Teller»: είναι αυτός που δε θα μασήσει τα λόγια του, θα πει την αλήθεια όποια κι αν είναι αυτή. Όσοι τον γνωρίζουν αναγνωρίζουν αυτό ως ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά του personal brand του. Γιατί web developers υπάρχουν πολλοί, τόσο ευθείς και ειλικρινείς όμως είναι λίγοι.

Και θα μου πείτε: «Ωραία, πού είναι ακριβώς το πρόβλημα;»

Το πρόβλημα ξεκινά με τον Τάσο, ο οποίος δεν είχε αντιληφθεί ότι αυτό το χαρακτηριστικό του ήταν τόσο έντονο. Γνώριζε φυσικά ότι είναι ευθύς, ότι δε θα ωραιοποιούσε αυτά που θέλει να πει. Αυτό όμως που δε γνώριζε είναι ότι πολλές φορές, η ειλικρίνειά του μπορεί να ξεπεράσει τα όρια. Μπορεί να πληγώσει, να στενοχωρήσει, να συγχύσει, να θυμώσει και πολλά άλλα, όχι ευχάριστα συναισθήματα.

Η πρώτη του αντίδραση ήταν «Πρόβλημά τους. Δε θα αλλάξω εγώ το χαρακτήρα μου».  Καθώς όμως αναλύαμε τις απαντήσεις και καταλάβαινε πώς οι άλλοι αντιμετώπιζαν την ευθύτητά του, κατανόησε ότι το πρόβλημα δεν είναι δικό τους και μόνο. Και συνειδητοποίησε και τελικά παραδέχθηκε ότι η πολλή ειλικρίνεια του ερωτηματολογίου τον ενοχλούσε και τον ίδιο.

Είμαι ειλικρινής, deal with it

Η ειλικρίνεια είναι από τα χαρακτηριστικά που μπορεί να αποδειχθεί δίκοπο μαχαίρι σε κάθε εργασιακό χώρο. Από την καλή μεριά, εκτιμάται και δείχνει άνθρωπο με ήθος και αξίες. Από την άλλη όμως, όπως κάθε μαχαίρι, κόβει. Και αυτός που το χρησιμοποιεί πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικός. Η ειλικρίνεια πολλές φορές μπορεί να φτάσει στην αγένεια. Είναι από τα χαρακτηριστικά που φέρουν μεγάλη ευθύνη.

Αναζήτησε σε κάθε ευκαιρία feedback από τους ανθρώπους με τους οποίους συνεργάζεσαι. Αν τους εκτιμάς και σε εκτιμούν έχεις μόνο να κερδίσεις από αυτό. Έχε υπόψιν σου όμως ότι μπορεί να ακούσεις και πράγματα που δε θέλεις. Αφού ξεπεράσεις το πρώτο σοκ, ευχαρίστησε τους ανθρώπους που σου κάνουν τη χάρη να πουν τη γνώμη τους και δες γιατί λένε αυτό που λένε. Και πάντα, αλλά πάντα να είσαι έτοιμος να πάρεις «a taste of your own medicine» που λένε και οι φίλοι μου οι Αγγλοσάξωνες.