Ποιoς κλισέ τύπος των Χριστουγέννων είσαι;

Ποιoς κλισέ τύπος των Χριστουγέννων είσαι;

Είτε είσαι ο παραδοσιακός τύπος, είτε σε απασχολεί η καταστροφή του περιβάλλοντός, να γνωρίζεις πως υπάρχει ένα στερεότυπο για όλους μας.

Σε περίπτωση που δεν το παρατήρησες, τα Χριστούγεννα είναι εδώ. Μα ποιόν κοροϊδεύεις; Φυσικά και το παρατήρησες. Όπως και η πρεμιέρα μιας νέας ταινίας Star Wars,  έτσι και τα Χριστούγεννα είναι αδύνατο να τα αποφύγεις

Μια διαφορά όμως των Χριστουγέννων με τις ταινίες Star Wars, είναι πως αποτελούν μία «προσωπική» υπόθεση.  Όλοι μας άλλωστε κάνουμε τα πράγματα με τον δικό μας τρόπο, γεμίζοντας το πρόγραμμα μας με προσωπικές ιδιοτροπίες και οικογενειακές παραδόσεις. Κάποια λοιπόν από τις ακόλουθες έξι εορταστικές φυλές, θα σου μοιάζει οικεία:

 

Ο «Με νοιάζει το περιβάλλον»

Η πιο υπέροχη εποχή του χρόνου δεν χρειάζεται να είναι και η πιο σπατάλη. Και δεν θα είναι, όχι στο δικό σου σπίτι. Το δέντρο; Καλλιεργούνται τοπικά και συλλέγονται επιλεκτικά. Οι διακοσμήσεις; Λιτές και ανακυκλωμένες. Τα φώτα; Τροφοδοτούμενα με ηλιακή ενέργεια. Όσο για τη γαλοπούλα, τι θα μπορούσε να είναι πιο οργανικό από το να το εκθρέψεις μία στον κήπο σου; Όμως θα είναι πολύ λυπηρό να βλέπεις το «φιλαράκο» σου κάτω από το τσεκούρι. Τα παιδιά σου, η Άρτεμις και η Ιόλη έχουν δεθεί μαζί του και φέτος δεν θα φάτε παραδοσιακά. Μανιτάρια και αμύγδαλα θα γεμίσουν λοιπόν το εορταστικό σας τραπέζι και φέτος. Και αντί για δώρα κάτω από το δέντρο, τα μάτια των κοριτσιών σου θα λάμψουν όσο ποτέ άλλοτε, όταν μάθουν πως έχεις σπονσοράρει για λογαριασμό τους την κατασκευή τριών τουαλετών στην επαρχία τού Ισλαμαμπάντ.  

Ποιoς κλισέ τύπος των Χριστουγέννων είσαι;


Ο «Αγαπώ τα Brands»

Τα Χριστούγεννα δεν ξεκινούν – όχι επίσημα τουλάχιστον – έως ότου η Coca Cola  παρουσιάσει την καινούργια της διαφήμιση και δεν έχει καμία σημασία το ότι η Coca Cola είναι το λιγότερο εορταστικό ποτό που μπορεί να φανταστεί κανείς. Εσύ αγωνίζεσαι να φανταστείς την εορταστική περίοδο χωρίς τη ζεστή και καθησυχαστική παρουσία των αγαπημένων σου brands. Θα ήταν Χριστούγεννα χωρίς το οικογενειακό μέγεθος Lavazza Gold στο τραπέζι τού καφέ, ή χωρίς ένα βουνό Lurpak στο ψυγείο; Για εσένα τίποτα δεν λέει: «ξεκίνησαν οι εορταστικές εκδηλώσεις» όπως οι ξεχωριστά περιτυλιγμένες σοκολάτες και οι πλάκες δανέζικου βουτύρου. Οι φίλοι σου θα σε χλευάζουν γι' αυτό και θα σου λένε πως χάνεις το αληθινό πνεύμα των Χριστουγέννων. Θα σε κατηγορήσουν πως επιτρέπεις στα κυνικά εταιρικά συμφέροντα να εκμεταλλεύονται τη συλλογική αίσθηση νοσταλγίας. Αυτό βέβαια που δεν αναφέρουν, είναι ότι κρυφά ενθουσιάζονται κι οι ίδιοι στη θέα των χιονισμένων βιτρινών, ακριβώς όπως κι εσείς. Όλοι μαζί τώρα: «Οι διακοπές έρχονται! Οι διακοπές έρχονται! Οι διακοπές έρχονται!»

Ποιoς κλισέ τύπος των Χριστουγέννων είσαι;


Ο «Επιδειξίας»

Είναι η στιγμή να δώσεις και να λάβεις. Ώρα για αγάπη, γέλιο, συντροφικότητα και κούτσουρα στη φωτιά. Πάνω απ 'όλα όμως, είναι καιρός να πάρεις το πάνω χέρι απ' τους γείτονες. Γι 'αυτό και κάθε Δεκέμβριο, ο κήπος σου φιλοξενεί μια έκθεση φωτισμού τόσο υπερβολική, που πρακτικά απαιτεί δικό της ηλεκτρικό υποσταθμό. Το ίδιο απολύτως συμβαίνει και στο εσωτερικό του σπιτιού σου, αφού τις τελευταίες τρεις ημέρες τις έχεις περάσει μετατρέποντας το σαλόνι σου σ' ένα ζωντανό πευκοδάσος, στο κέντρο τού οποίου βρίσκεται το «στολίδι» σου. Μια ελάτη 10 μέτρων., την οποία οι καλεσμένοι σου θα αναφέρουν ως «Installation».

Ποιoς κλισέ τύπος των Χριστουγέννων είσαι;


Ο «Αντιρρησίας»

Τα Χριστούγεννα για εσένα γίνονται όλο και πιο δύσκολο να αποφευχθούν, ωστόσο αυτός δεν είναι λόγος για να σταματήσεις να δοκιμάζεις. Είσαι αντιμέτωπος με την αναπόφευκτη φύση τής εορταστικής περιόδου και όπως έχει πει ο αείμνηστος Christopher Hitchens: «Τα Χριστούγεννα παρέχουν στους πολίτες των δυτικών δημοκρατιών, μια ετήσια δοκιμασία ενός μηνός για το πως πρέπει να νιώθει κάποιος που ζει στη Βόρεια Κορέα». Οπουδήποτε κι αν πας, είσαι εκτεθειμένος στην επίσημη προπαγάνδα του Άγιου Βασίλη, του οποίου το ευγενικό, γενειοφόρο πρόσωπο σε βλέπει από διαφημιστικές πινακίδες, βιτρίνες και φορτηγά αναψυκτικών, την ώρα που σε κάθε ραδιοφωνικό σταθμό ακούγεται το ίδιο, κρατικά εγκεκριμένο σύνολο εορταστικών τραγουδιών. Οι τυφλά υπάκουες μάζες μάλιστα, έχουν το θράσος να σε αποκαλούν Scrooge, επειδή δεν εμφανίζεις επαρκή επίπεδα εορτασμού. Δεν είσαι Scrooge! Είσαι ένας αντιφρονούντας που πολεμά τις απειλητικές δυνάμεις ενός ολοκληρωτικού καθεστώτος!

Ποιoς κλισέ τύπος των Χριστουγέννων είσαι;


Ο «Παραδοσιακός»

Όλοι έχουμε τις παραδόσεις μας. Τα μικρά πράγματα, που χωρίς αυτά δεν θα ήταν Χριστούγεννα. Έχεις ήδη έτοιμη μια στρατιωτική επιχείρηση που θα τα ταιριάξει όλα. Το οικογενειακό παιχνίδι Scrabble την παραμονή των Χριστουγέννων, η πίτα κιμά και το ποτήρι μπράντι, τα δώρα, το πρώτο ποτήρι σαμπάνιας στην κουζίνα. όσο η οικογένεια ασχολείται με την προετοιμασία λαχανικών. Κάλαντα σε Cd ακολουθούμενα από τις μεγαλύτερες επιτυχίες των Abba. Είναι μια θαυμάσια ζωή στις 11.00 π.μ., Σρεκ στις 1.00 μ.μ. Η απρογραμμάτιστη επίσκεψη από τη τρελή θεία Κατερίνα που αποσυντονίζει το τέλεια προγραμματισμένο χρονοδιάγραμμα σου. Η γεμισμένη γαλοπούλα, οι ψημένες πατάτες, η μονοιασμένη οικογένεια και η παγωμένη σιωπή ενώ κάθεστε μπροστά στην τηλεόραση για το υπόλοιπο της ημέρας. Και για το τέλος, ξάπλα στην ευτυχισμένη απελευθέρωση του ύπνου. Ανυπομονείς να έρθουν τα Χριστούγεννα όλο το χρόνο. 

Ποιoς κλισέ τύπος των Χριστουγέννων είσαι;


Το «Κιτς πνεύμα των Χριστουγέννων»

Για ένα συγκεκριμένο υποτομέα του πληθυσμού, η έναρξη της εορταστικής περιόδου συμπίπτει με την πλήρη εγκατάλειψη κάθε γούστου. Φοράς το ξεφτισμένο Χριστουγεννιάτικο πουλόβερ,  διακοσμείς το σπίτι σου με ότι αηδία λάμπει, στέλνεις αδέξιες οικογενειακές ευχετήριες κάρτες. Δεν υπάρχει τίποτα κακό με αυτό το είδος συμπεριφοράς, τουλάχιστον όχι κατ 'αρχήν. Τα Χριστούγεννα είναι πολλά πράγματα και «καλαίσθητη εορτή», δεν είναι ένα απ' αυτά. Παρόλα αυτά, βοηθά να έχεις κατά νου, ότι ακόμη και η άγνοια έχει τα όρια της. 

Ποιoς κλισέ τύπος των Χριστουγέννων είσαι;