Τo μέλλον του Bitcoin εκτοξεύεται

Τo μέλλον του Bitcoin εκτοξεύεται

Εν μέσω φρενίτιδας για το ψηφιακό συνάλλαγμα, το Bitcoin κερδίζει όλο και περισσότερο αναλογικό έδαφος

Το ντεμπούτο του bitcoin στα Αμερικανικά Χρηματιστήρια μέχρι στιγμής είναι εξαιρετικό, με την τιμή του στα πρώτα Συμβόλαια Μελλοντικής Εκπλήρωσης -  τα οποία αποτελούν παράγωγα χρηματοοικονομικών προϊόντων – να σκαρφαλώνει σε αποδόσεις της τάξης του 16%.

Χαρακτηριστική ήταν η άνοδος στις συναλλαγές που έγιναν στο Chicago Board Options Exchange, όπου οι επενδυτές είχαν τη δυνατότητα να στοιχηματίσουν στη μελλοντική κατεύθυνση του bitcoin. Η πρώτη συνεδρίαση επιβεβαίωσε τη φρενίτιδα που υπάρχει γύρω από το bitcoin, αφού η κίνηση στην ιστοσελίδα του CBOE ήταν τόσο μεγάλη, όπου δεν ήταν λίγες φορές που το site κυριολεκτικά «κράσαρε».  Το ίδιο μάλιστα συνέβη και σε ακόμη ένα χρηματιστήριο Συμβολαίων Μελλοντικής Εκπλήρωσης, το Chicago Mercantile Exchange.

Τα Συμβόλαια Μελλοντικής Εκπλήρωσης αποτελούν ένα είδος συμβολαίων όπου ο αγοραστής και ο πωλητής συμφωνούν σε μια τιμή για ένα συγκεκριμένο προϊόν σε μια καθορισμένη ημερομηνία στο μέλλον. Αυτού του είδους τα Συμβόλαια είναι μάλιστα διαθέσιμα σχεδόν για κάθε είδους εξασφάλιση, αν και χρησιμοποιούνται κυρίως σε αγαθά, όπως ο χρυσός, το πετρέλαιο, το κακάο και…ο συμπυκνωμένος χυμός από πορτοκάλι. (Ίσως κάποιοι από εσάς να θυμάστε τη περίφημη και προφητική σκηνή από την ταινία «Πολυθρόνα για δυο» με τους Eddie Murphy και Dan Aykroyd, στο μακρινό 1983)

Τo μέλλον του Bitcoin εκτοξεύεται

Τα Συμβόλαια Μελλοντικής Εκπλήρωσης προδιαγράφουν μια μαζικότερη αποδοχή του bitcoin, ενώ παράλληλα ανοίγουν δρόμους για την χρησιμοποίηση του εικονικού συναλλάγματος σε ακόμη μεγαλύτερες αγορές. Ταυτόχρονα επιτρέπουν στους επενδυτές να στοιχηματίσουν στη πτώση της τιμής ενός αγαθού, μια πρακτική που είναι ευρέως γνωστή ως shorting και η οποία μέχρι σήμερα ήταν πολύ δύσκολη να εφαρμοστεί.

Παράλληλα υπάρχουν κι άλλες προσπάθειες ώστε το bitcoin να εισαχθεί σε όλες σχεδόν τις αγορές. Ο Tyler και ο Cameron Winklevoss, δύο δίδυμα αδέρφια τα οποία κατέχουν μεγάλες ποσότητες bitcoin, προσπάθησαν να δημιουργήσουν έναν οργανισμό επενδύσεων βασισμένο σε bitcoin, ωστόσο οι ομοσπονδιακοί ρυθμιστές αρνήθηκαν το αίτημα τους (προς το παρόν).

Το πόσο μεγάλο θα είναι τελικά το ενδιαφέρον των επενδυτών σε αυτά τα Συμβόλαια χρησιμοποιώντας bitcoin είναι ακόμη αβέβαιο. Οι μεγάλοι άλλωστε χρηματιστές της Wall Street, όπως η Goldman Sachs και η JpMorgan Chase, επιτρέπουν την ανταλλαγή bitcoin μόνο σε επιλεγμένους πελάτες τους, ενώ άλλοι διάσημοι χρηματιστές εισάγουν περιορισμούς στην ποσότητα bitcoin που μπορούν να επενδυθούν ή να αποκτηθούν.

Τo μέλλον του Bitcoin εκτοξεύεται

Η κριτική πάντως στο νόμισμα καλά κρατεί, αφού ο Jamie Dimon, CEO στη JpMorgan Chase, αποκάλεσε το bitcoin: «Μια απάτη», ενώ ο Thomas Peterffy, πρόεδρος τού Interacive Brokers Group, εξέφρασε μια βαθιά ανησυχία για τo νόμισμα, λέγοντας πως «δεν υπάρχει καμία πραγματική βάση για την αξιολόγηση του bitcoin και των λοιπών κρυπτό – νομισμάτων, αφού η τιμή τους μπορεί να αλλάζει κατά βούληση από μέρα σε μέρα».

Το Bitcoin αποτελεί το πιο δημοφιλές από τα εικονικά συναλλάγματα και στην ουσία πρόκειται για κώδικες προγραμματισμού που «σημειώνονται» ψηφιακά κάθε φορά που χρησιμοποιούνται. Αυτά τα νομίσματα δεν είναι συνδεδεμένα με καμία τράπεζα και καμία κυβέρνηση και επιτρέπουν στους χρήστες να ανταλλάζουν χρήματα ανώνυμα.

Η διαμάχη πάντως γύρω από τα εικονικά συναλλάγματα είναι ήδη μεγάλη, αφού κάποιοι υποστηρίζουν πως με αυτό τον τρόπο θα ενισχυθεί το ξέπλυμα χρημάτων, ενώ άλλοι θεωρούν πως μπορούν να αποτελέσουν ένα βοηθητικό τρόπο πληρωμών, σε περιόδους κρίσης, όπου τα εθνικά νομίσματα θα έχουν καταρρεύσει.

Σε κάθε περίπτωση, ένα είναι το σίγουρο. Τα εικονικά νομίσματα και το ψηφιακό εμπόριο είναι εδώ. Το μέλλον τους και μαζί και το δικό μας, δεν το γνωρίζει ακόμη κανείς.


Πηγή: Techlife News – December 16, 2017

ΜΕΡΙΚΑ ΑΚΟΜΑ ΘΕΜΑΤΑ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΙΣ

Jaguar E-Pace: Γεννημένος νικητής

Jaguar E-Pace: Γεννημένος νικητής

Ο περονόσπορος

Ο περονόσπορος