Ο περονόσπορος

Ο περονόσπορος

Ο Χρήστος Ζαμπούνης διηγείται ιστορίες του σύγχρονου savoir vivre

Φυλλομετρώ τον κατάλογο διευθύνσεων εντός ή εκτός Ελλάδος, που παρέθετα στο βιβλίο μου «Τα πούρα Αβάνας» για όσους aficionados, για παράδειγμα, ταξίδευαν στην Λάρισα ή στην Γενεύη και ήθελαν να προμηθευτούν το αγαπημένο τους καπνικό είδος. 

Ήταν το σωτήριον έτος 2000 και τα σημεία πωλήσεως πούρων ανά την επικράτεια, των περιπτέρων συμπεριλαμβανομένων, συναγωνίζοντο τα πρακτορεία ΠΡΟ-ΠΟ, όπως θα ενθυμούνται όσοι έχουν ηλικία άνω των τριάντα ετών. Η πουρομανία είχε λάβει διαστάσεις πλημμυρίδος, με την απαραίτητη εσάνς της εθνικής υπερβολής. Έβλεπες, για παράδειγμα, παχύσαρκους κατά τεκμήριον κυρίους να κρατούν επιδεικτικώς το πούρο τους έξω από το décapotable, κατά κανόνα, αυτοκίνητό τους, με τον αγκώνα καρφωμένο στο παράθυρο, αδιαφορώντας εάν θα πάρει ο αέρας την στάκτη και την σκορπίσει στα μάτια μοτοσυκλετιστών, ποδηλατιστών ή ακόμη και πεζών. Παρατηρούσες wannabe κυρίες να φυσούν με αναίδεια τον καπνό στο πρόσωπο του συνομιλητή τους, ακόμη και σκιέρ αποθαύμαζα, πού αλλού, στην Αράχωβα, με ένα Cohiba ανά χείρας.

Ο «εκδημοκρατισμός» των λαχταριστών κυλίνδρων της Κούβας υπήρξε το δίχως άλλο ένα από τα πολλά συμπτώματα της φούσκας που ζήσαμε εκεί προς τα τέλη της προηγούμενης χιλιετίας. Δεν θα ξεχάσω την ανώτατη τιμή, του «Hombre del Año», του «Άνδρα της Χρονιάς», που απένειμε ο ίδιος ο Φιντέλ Κάστρο στην Ελληνίδα εισαγωγέα Μαίρη Μπαλλή, εν έτει 2002, όχι φαντάζομαι λόγω ιδεολογικής συγγένειας, αλλά για την αστρονομική αύξηση των πωλήσεων.

Το πάρτυ τελείωσε, με τους όψιμους πουρολάτρες να εγκαταλείπουν το πλοίο, όπως οι ποντικοί πριν από το ναυάγιο. Μαζί τους παρέσυραν και ό,τι συνεδέετο με το «σύμβολο της πλουτοκρατίας», όπως χαρακτηρίσθηκε ήδη από τον 19ο αιώνα το πούρο. Καταστήματα έκλεισαν, αξεσουάρ έμειναν στα αζήτητα, κατασκευαστές υγραντήρων μετανάστευσαν στο εξωτερικό, ακόμη και οι εξειδικευμένες στήλες στα περιοδικά εξαφανίσθηκαν, δίνοντας την θέση τους σε πιο προσιτές απολαύσεις, όπως οι συνταγές μαγειρικής.

Οι τελευταίοι των Μοϊκάνων, είτε τα καπνίζουν κρυφά, καλή ώρα ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, είτε σε προστατευόμενους χώρους, για παράδειγμα στο Alexander Bar της Μεγάλης Βρετανίας. Ο περονόσπορος καταπώς φαίνεται δεν προσβάλλει μόνον την άμπελο. 

Ο περονόσπορος

Το βιβλίο του Χρήστου Ζαμπούνη Τα πούρα της Αβάνας κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Φερενίκη