5 τραγούδια για τον γκρινιάρη των γιορτών

5 τραγούδια για τον γκρινιάρη των γιορτών

Μια σπάνια playlist για όσους δεν αντέχουν φωτάκια, κορδέλες κι αγάπες

Ωχ! Ήρθε πάλι αυτή η εποχή.

Οι δρόμοι στολίστηκαν και οι βιτρίνες χιονίστηκαν. Ζευγαράκια ερωτευθήκανε και οικογένειες ενωθήκανε. Ζάχαρη άχνη πασπαλίστηκε πάνω στους κουραμπιέδες και μέλι χύθηκε στα μελομακάρονα. Η ημέρα πλησιάζει. Τα δένδρα φωτίζονται και τα παιδιά αναμένουν με αγωνία το χοντρούλη με τα κόκκινα. Αγάπη, συντροφικότητα και ανιδιοτέλεια πλημμυρίζουν τα σαλόνια μπροστά από το τζάκι. Κι εσύ βρε καημένε, πού να κρυφτείς;

Σε μπαράκια; Όχι μην το κάνεις! Το «Last Christmas» των Wham! παραμονεύει και το ίδιο και η κοπελιά στη διπλανή παρέα, που όχι μόνο θα το τραγουδήσει με πάθος, αλλά θα το συνοδεύσει και με κινήσεις τύπου σαν να ξεριζώνει την καρδιά της.

Μην τυχόν κάνεις ούτε το λάθος να μπεις στο αυτοκίνητο και να βάλεις ράδιο. Το «Χριστούγεννα» της Δέσποινας Βανδή στην έχει φυλαγμένη. Θα σε κοπανήσει ανελέητα με στίχους ευτυχίας και η λέξη «καρδούλα» θα μοιάζει με μαχαίρωμα στη δική σου.

Μία είναι η λύση για εσένα γκρινιάρη φίλε μου. Πάρε ένα ipod, δυνάμωσε την ένταση, κλείσε τα στόρια και μείνε μόνος σου. Η παρακάτω λίστα είναι ακριβώς αυτό που έχεις ανάγκη για να μιζεριάσεις όπως μόνο εσύ ξέρεις.

Sufjan Stevens – That Was the Worst Christmas Ever

Το καταθλιπτικό αυτό άσμα θα σε φτάσει μέχρι και την παραμονή. Οι στίχοι: «Η αθόρυβη νύχτα, η αληθινή νύχτα, η αθόρυβη νύχτα, τίποτα δεν μοιάζει σωστό» συνοψίζουν τέλεια τα συναισθήματα σου για τη γέννηση του μωρού Ιησού, ο οποίος πιθανότατα δεν νοιάζεται καθόλου για το αν στα γενέθλιά του, θα πάρεις δώρο στο παιδί σου ένα Playstation 4.


Gruff Rhys – Slashed Wrists This Christmas

Όπως ίσως μπορείς να μαντέψεις από το χαρούμενο τίτλο του, πρόκειται για τον καταθλιπτικό, αθεϊστικό, αντιχριστιανικό ύμνο που πάντα ευχόσουν να αποτελέσει αιώνιο κομμάτι στη λίστα αναπαραγωγής μίσους των εορτών σου.


Tom Lehrer – A Christmas Carol

Μια ολίγον τι διαφορετική προσέγγιση στο ξακουστό Christmas Carol. Μια προσωπική διαμαρτυρία του Tom για το ότι δεν υπάρχει ούτε ένα Χριστουγεννιάτικο τραγούδι που να εκθειάζει το πραγματικό πνεύμα των εορτών. Την ώρα που όλοι όσοι γνωρίζεις θα βρίσκονται στα πολυκαταστήματα ξοδεύοντας χρήματα σε μικρά και μεγάλα δώρα, εσύ θ’ ακούς ενδιαφέροντα lyrics και θ’ αναγνωρίζεις ότι ίσως και να μην είσαι μόνος σου εκεί έξω.  


Murder City Devils – 364 Days

«364 ημέρες που πέρασες μόνος. Βγάλε τις μπότες σου, χύσε λίγο ποτό. Προσπάθησε να μην κλάψεις, προσπάθησε να μην σκέφτεσαι». Τι περισσότερο από αυτό θα μπορούσε να ζητήσει ένας hater των Χριστουγέννων;


The Pogues & Kirsty MacColl – Fairytale of New York

Μία αξιοζήλευτα καταθλιπτική μελωδία από τους παλιούς Ιρλανδοαμερικανούς αστέρες τού Broadway, που κάπου εκεί γύρω στα Χριστούγεννα, αναρωτιούνται για το αν τα πράγματα θα είναι εντάξει. Τα κάλαντα έρχονται, ξεβίδωσε τα κουδούνια και θυμήσου ότι η εποχή των Χριστουγέννων είναι η εποχή για να μοιράζεσαι ακόμα και την αφόρητη γκρίνια σου.