Γιατί η ζωντανή μουσική είναι απαραίτητη για την ψυχική σου υγεία

Γιατί η ζωντανή μουσική είναι απαραίτητη για την ψυχική σου υγεία

MAN OF STATUS TEAM
ΓΡΑΦΕΙ Η MAN OF STATUS TEAM

Ενώ η μουσική υπόκρουση μπορεί ν’ αλλάξει ελαφρώς τη διάθεσή σου, η ζωντανή μουσική μπορεί να την ανυψώσει για εβδομάδες

Σίγουρα καθώς διανύεις την καθημερινή σου ρουτίνα, «κουβαλάς» συχνά μαζί σου μια μουσική υπόκρουση. Στο αυτοκίνητο, στο γυμναστήριο, ακόμα και στη δουλειά. Αυτή η υπόκρουση μπορεί ν' αλλάζει τη διάθεσή σου ελαφρώς, όμως δεν είναι μετασχηματιστική, καθώς δεν έχεις επιτρέψει στον εαυτό σου ν' ασχοληθεί πλήρως με αυτή.

Η διάθεση σου όμως μπορεί ν' αλλάξει δραστικά όταν βρεθείς για παράδειγμα σε μία βραδιά με ζωντανή μουσική. Αυτό συμβαίνει επειδή όταν βυθίζεσαι σε ένα...ηχητικό λουτρό, έχεις την ευκαιρία να γνωρίζεις τον εαυτό σου με εντελώς διαφορετικό τρόπο. Μπορεί να σε βοηθήσει να ασχοληθείς πιο βαθιά με ένα συναίσθημα ή ακόμη και να σε μεταφέρει σε έναν εντελώς νέο κόσμο. Είτε έτσι είτε αλλιώς, αλλάζεις.

Στο βιβλίο Stealing Fire των Steven Kotler και Jamie Wheal εξετάζεται το πώς η ζωντανή μουσική μπορεί να αναβαθμίσει ριζικά τη ζωή σου. Γράφουν: «Μία από τις πιο δραματικές επιπτώσεις τής δύναμης τής μουσικής, είναι η δημιουργία μιας...κοινότητας. Οι εγκέφαλοι των ανθρώπων συγχρονίζονται τόσο με το ρυθμό όσο και με το μυαλό των γύρω τους»

Αυτό το μήνα λοιπόν, βγες έξω και άκου ζωντανή μουσική. Απόλαυσε το όπως θα έκανες με ένα καλό κρασί και παρατήρησε πως δεν αισθάνεσαι πλέον μόνος σου, αλλά κομμάτι ενός συνόλου. Ήρθε η ώρα να χαθείς στη μουσική μαζί με άλλους και ίσως να βρεθείς και πάλι μόνος, αλλά...με ανανεωμένη αντίληψη.