5 τρόποι για να ενισχύσεις τη δύναμη του εγκεφάλου σου

5 τρόποι για να ενισχύσεις τη δύναμη του εγκεφάλου σου

MAN OF STATUS TEAM
ΓΡΑΦΕΙ Η MAN OF STATUS TEAM

Απλές συμβουλές για διατηρήσεις τη...νευρολογία σου στο σωστό δρόμο

Βομβαρδίζεσαι καθημερινά με συμβουλές για να ενισχύσεις το καρδιαγγειακό σου σύστημα, να χάσεις βάρος και να αποκτήσεις six pack. Τι συμβαίνει όμως όταν παραμελείς το νευρικό σου σύστημα, το οποίο είναι υπεύθυνο για κάθε ενέργεια σου. Εδώ θα βρεις πέντε απλούς τρόπους να γυμνάσεις το πιο σημαντικό σου όργανο.

1. Γυμνάσου με την καρδιά σου
Η προπόνηση που βασίζεται στον καρδιακό ρυθμό δεν είναι κάτι καινούργιο, αλλά η εκγύμναση με βάση τη μεταβλητότητα του καρδιακού ρυθμού (HRV) είναι - και θα μπορούσε να είναι ο δρόμος προς την απώλεια βάρους και μια πιο ευτυχισμένη ζωή. Το HRV είναι μια μέτρηση του νευρικού συστήματος, ο οποίος ελέγχει την ανάρρωση και την αποκατάσταση και ουσιαστικά μετράει τη μεταβολή του καρδιακού ρυθμού μεταξύ της εκπνοής και της εισπνοής.

Υπάρχουν διάφορα εργαλεία εκγύμνασης HRV στην αγορά, όπως το Omegawave, και εφαρμογές που μετράνε το ημερήσιο HRV, το οποίο μπορεί να «συνταγογραφήσει» την άσκηση της ημέρας σου. Αν το HRV σου είναι υψηλό, αυτό σημαίνει ότι το σώμα σου είναι ασταθές και μπορείς να πιεστείς σκληρά εκείνη την ημέρα. Εάν η ζωή σου έχει ως αποτέλεσμα χαμηλό HRV, αυτό σημαίνει ότι είστε πιο υγιείς.

5 τρόποι για να ενισχύσεις τη δύναμη του εγκεφάλου σου


2. Πιες...καφεΐνη
«Δεν έχουμε δώσει αρκετή προσοχή στον ψυχοβιολογικό λόγο για τον οποίο οι περισσότεροι άνθρωποι δεν ασκούν σωματική δραστηριότητα: Στους ανθρώπους δεν αρέσει να ασκούν προσπάθεια». Με τον διαβήτη τύπου 2 και την παχυσαρκία σε επίπεδα ρεκόρ, τα ψυχοδραστικά φάρμακα όπως η καφεΐνη και η μονταφινίλη αποδεικνύεται ότι μειώνουν την ενόχληση και την αντίληψη της προσπάθειας κατά τη διάρκεια μιας άσκησης. 

Η καφεΐνη επηρεάζει το σύστημα του εγκεφάλου και της σπονδυλικής στήλης που εμπλέκονται στην επεξεργασία του πόνου. Η καφεΐνη λοιπόν θα κάνει την άσκηση πιο εύκολη και δύο φλιτζάνια καφέ είναι αρκετά για το νευρολογικό ερέθισμα που χρειάζεσαι.

5 τρόποι για να ενισχύσεις τη δύναμη του εγκεφάλου σου


3. Διαλογίσου
«Να βρίσκεσαι πάντα ένα βήμα μπροστά από τους ανταγωνιστές σου» είναι μια καλή στρατηγική, εάν αναζητάς κορυφαία απόδοση. Ο Martin Paulus στο Πανεπιστήμιο του Σαν Ντιέγκο εξέτασε τον ρόλο του εγκεφάλου στη λήψη και εκτέλεση μιας απόφασης, κάνοντας ένα τεστ αναπνοής σε πεζοναύτες των ΗΠΑ, αλλά και σε απλούς πολίτες.

«Τους ενημερώσαμε ότι η αναπνοή τους θα ανασταλεί για περίπου δέκα δευτερόλεπτα προτού το κάνουμε», εξηγεί ο Paulus. «Παρατήρησα ότι στους πεζοναύτες υπήρχε μεγαλύτερη δραστηριότητα στο τμήμα του εγκεφάλου που είναι γνωστή για την ανθεκτικότητα και τη λήψη αποφάσεων». Ουσιαστικά δηλαδή, αυτοί προετοιμάστηκαν, ενώ οι πολίτες πανικοβλήθηκαν, επηρεάζοντας έτσι τη μεταγενέστερη λήψη αποφάσεων.

5 τρόποι για να ενισχύσεις τη δύναμη του εγκεφάλου σου


4. Τρέξε
Η άσκηση είναι το αποδεδειγμένο φάρμακο της φύσης για να νικάει πολλές παθήσεις. Όμως αυξάνει επίσης την εγκεφαλική δύναμη. «Οι μελέτες έχουν δείξει ότι η άσκηση διεγείρει ένα φαινόμενο γνωστό ως νευρογένεση», εξηγεί η Λάρισα True στο State University της Νέας Υόρκης. «Αυτό ουσιαστικά σημαίνει πως δημιουργούνται νέα εγκεφαλικά κύτταρα». Περαιτέρω, η άσκηση μειώνει και το στρες, το οποίο εμποδίζει την ανάπτυξη κυττάρων εγκεφάλου λόγω της κορτιζόλης.

Πρόσφατη μελέτη από μια ομάδα του Πανεπιστημίου της Φινλανδίας ξεκίνησε να διερευνεί εάν διαφορετικοί τύποι άσκησης αύξαναν τη νευρογένεση σε διαφορετικούς βαθμούς. Μια ομάδα αρουραίων ξεκίνησε άσκηση υψηλής έντασης, ενώ μια άλλη υψηλής αντίστασης και με βάση τα αποτελέσματα του...αγώνα, οι αρουραίοι που έτρεχαν είχαν δύο και τρεις φορές περισσότερη νευρογένεση. Πηγαίνετε στους λόφους λοιπόν, όχι στο γυμναστήριο.

5 τρόποι για να ενισχύσεις τη δύναμη του εγκεφάλου σου


5. Νευρική επούλωση
Εάν σπάσεις ένα άκρο ή έχεις μια μεταβολική διαταραχή, μία από τις λιγότερο γνωστές παρενέργειες είναι η βλάβη στο νευρικό σου σύστημα. Η βλάβη των νεύρων συμβαίνει συχνά όταν η θήκη μυελίνης που καλύπτει και προστατεύει τα νεύρα, όπως και τα περιβλήματα που περιβάλλουν τα ηλεκτρικά καλώδια, επιδεινώνεται.

Εκεί έρχονται οι βιταμίνες Β12. Μελέτες αποκαλύπτουν ότι τα τρόφιμα με B12, συμπεριλαμβανομένου του ήπατος του βοοειδούς, του κρέατος του χοιρινού και του χταποδιού, βοηθούν στην επούλωση της κατεστραμμένης μυελίνης. Σαφώς, όμως, η πρόληψη είναι καλύτερη από τη θεραπεία. Βάλε λοιπόν στη ζωή σου την Ωμέγα – 3. Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Queen Mary τού Λονδίνου, έδειξαν πως τρόφιμα υψηλά σε αυτό το υγιές λίπος – μιλάμε για σολομό, καρύδια και σπόρους λίνου – προστατεύουν τα νεύρα από τραυματισμούς. Εν ολίγοις, πρόσεξε τη διατροφή σου για να διατηρήσεις τη νευρολογία σου στο σωστό δρόμο.

5 τρόποι για να ενισχύσεις τη δύναμη του εγκεφάλου σου