Ανέπνευσε καλά, είναι το μυστικό της ζωής

Ανέπνευσε καλά, είναι το μυστικό της ζωής

Ασκήσεις αναπνοής για πιο καθαρό μυαλό

Γέμισε τους πνεύμονές σου με οξυγόνο και άδειασε το μυαλό σου. Οι τεχνικές βαθιάς αναπνοής θα σε βοηθήσουν να κρατήσεις ένα ανάλαφρο κεφάλι και ένα οξύ νου. 

Η αναπνοή μοιάζει με κάτι που κάνουμε ασυνείδητα, χωρίς να το σκεφτόμαστε. Ωστόσο με τα χρόνια, τα περισσότερα από τα ανώτερα στελέχη μεγάλων εταιρειών υποστηρίζουν ότι η εκμάθηση για το πώς να αναπνέουν σωστά, έχει αλλάξει ριζικά τη ζωή τους. 

Πρόσφατη έρευνα δείχνει το θετικό αντίκτυπο που έχει η βαθιά αναπνοή στην ικανότητά μας να αντιμετωπίζουμε το άγχος. Η εκμάθηση για το πώς να διαχειρίζεσαι τα συναισθήματά σου και να παραμένεις ήρεμος υπό πίεση, επηρεάζει την παραγωγικότητα και τη δημιουργικότητά σου. 

Η υπηρεσία συναισθηματικής νοημοσύνης TalentSmart διεξήγαγε έρευνα με περισσότερους από ένα εκατομμύριο ανθρώπους και διαπίστωσε ότι το 90% από όσους είχαν υψηλή βαθμολογία, ήταν ειδικευμένοι στο να παραμένουν ήρεμοι όταν βρίσκονται κάτω από πίεση.

Ευτυχώς για εμάς, μπορούμε όλοι να μάθουμε να αναπνέουμε καλύτερα και να διατηρούμε το άγχος υπό έλεγχο. Τις περισσότερες φορές χρησιμοποιούμε το 1/3 τρίτο των πνευμόνων μας, ειδικά όταν αγχωνόμαστε, αγνοώντας τα υπόλοιπα 2/3 της αναπνευστικής μας ικανότητας. Ως αποτέλεσμα, οι γνωστικές ικανότητές μας είναι χαλαρές, έχουμε πρόβλημα να παραμείνουμε σε επαγρύπνηση και συχνά απλά διασκεδάζουμε λιγότερο.

Υπάρχουν πολλοί τρόποι να αναπνέεις πιο βαθιά, αλλά η προσέγγιση που σου προτείνουμε είναι η μέθοδος των πέντε – έξι – επτά:

  • Είσπνευσε μέσα από τη μύτη σου για πέντε μετρήσεις και μέχρι να αισθανθείς την κοιλιά σου να επεκτείνεται
  • Κράτησε αυτή την αναπνοή μετρώντας μέχρι το έξι
  • Φύσηξε μέσα από το στόμα σου και καταμέτρησε αργά ως το επτά
  • Επανέλαβε μέχρι να νιώσεις ήρεμος

Ανάπνευσε καλά, είναι το μυστικό της ζωής.


Cover Photo: Mariano Di Vaio