6 τρόποι για να καταπολεμήσεις την κόπωση της οθόνης

6 τρόποι για να καταπολεμήσεις την κόπωση της οθόνης

Κατ’ αρχάς άσε κάτω το κινητό σου (Αφού βέβαια διαβάσεις αυτό το άρθρο)

Το σίγουρο είναι πως αυτή τη στιγμή κοιτάζεις μια φωτεινή οθόνη, ενώ το άλλο σίγουρο είναι πως αυτό είναι το πρώτο σου βήμα προς την κόπωση. 
Κάτι που επίσης σίγουρο είναι πως αφού διαβάσεις αυτό το άρθρο, στην ίδια συσκευή είτε αυτή είναι η οθόνη ενός υπολογιστή, ενός κινητού τηλεφώνου ή ενός tablet, μάλλον θα ελέγξεις τα mail σου, θα στείλεις μερικά μηνύματα, θα κάνεις κι ένα δυο like στο facebook, ίσως να τσεκάρεις τον καιρό και μπορεί και να δουλέψεις και λίγο. 

Το βράδυ, καθώς θα ετοιμάζεσαι να πέσεις στο κρεβάτι, μάλλον θα επαναλάβεις όλα τα παραπάνω, αφού πρώτα θα έχεις δει κι ένα ματσάκι ή μια σειρά. Σαν όλους τους ανθρώπους του σύγχρονου πολιτισμού, μοιάζεις κι εσύ με το παιδάκι απ' τη διάσημη σκηνή του The Poltergeist που κοιτάζει στα βάθη μιας φωτεινής οθόνης, μαγεμένο και παγιδευμένο.  

6 τρόποι για να καταπολεμήσεις την κόπωση της οθόνης

Η καταπόνηση που προκαλείς στα μάτια σου καθημερινά, συμπεριλαμβάνει ξηρότητα, θολή όραση και ερεθισμό, ενώ αν ανήκεις στις πιο βαριές περιπτώσεις, μπορεί έχεις αϋπνίες ή να έχεις απορυθμίσει παντελώς το βιολογικό σου ρολόι.

Μην απελπίζεσαι, υπάρχουν κάποιοι αρκετά εύκολοι τρόποι για να περιορίσεις την κόπωση, αν και το απλούστερο θα ήταν να μην κοιτάζεις τόσο πολύ την οθόνη. Ξέρω ξέρω, αυτό είναι κάτι αδύνατο να φανταστείς, οπότε ακολούθησε μία ή και όλες από τις παρακάτω λύσεις: 

1. Που και που, κοίτα μακριά από την οθόνη: Πιο συγκεκριμένα, ακολούθησε τον «οφθαλμολογικό» κανόνα του 20 – 20 – 20, δηλαδή κάθε 20 λεπτά, προσπάθησε να εστιάσεις για για 20 δευτερόλεπτα σ' ένα αντικείμενο που βρίσκεται 20 μέτρα μακριά σου. Με αυτό τον τρόπο θα βοηθήσεις τους μύες του ματιού σου να χαλαρώσουν κι έτσι θα προλάβεις τα ανεπιθύμητα συμπτώματα.

2. Μεγάλωσε το γράμματα: Μα πώς και δεν το είχες ήδη σκεφτεί; Αύξησε την ανάλυση στο κείμενο που έχεις μπροστά σου και θα δεις ότι τα μάτια σου δεν θα κουράζονται τόσο προσπαθώντας να διαβάσουν τις μικρές γραμματοσειρές. 

3. Ανοιγόκλεισε τα βλέφαρα σου:  Και μην γελάς, βάλε ένα post – it πάνω στην οθόνη για να στο θυμίζει. Αυτή η καθημερινή κίνηση των βλεφάρων, λειτουργεί ως λιπαντικό για τα μάτια σου και ενώ τα βλέφαρα σου θα έπρεπε σε μια κανονική συνθήκη να ανοιγοκλείνουν 15 με 20 φορές το λεπτό, αυτό συμβαίνει μόνο στο μισό όταν κοιτάζεις μια οθόνη. Αν τα μάτια σου συνεχίζουν να είναι ξηρά, υπάρχει πάντα και η λύση να τα υγραίνεις με τεχνητά δάκρυα.  

6 τρόποι για να καταπολεμήσεις την κόπωση της οθόνης

4. Χαμήλωσε τη φωτεινότητα της οθόνης: Ειδικά τη νύχτα αυτό θεώρησε το απαραίτητο, αφού η φωτεινότητα της οθόνης είναι ότι πιο επιθετικό για τα μάτια σου. Μια εξαιρετική λύση που κάνει ακριβώς αυτό, είναι τα ειδικά «μπλε» γυαλιά που φιλτράρουν τις επιβλαβείς ακτίνες και μειώνουν κατά πολύ την έκθεση σου σε αυτές.

5. Άλλαξε τους φακούς σου: Αν φοράς φακούς επαφής και δεν τους αλλάζεις συχνά, μπορεί να προκαλείς ακόμα μεγαλύτερη βλάβη.  

6. Επικαιροποίησε τη συνταγή του οφθαλμιάτρου: Αν πέρυσι τέτοια εποχή είχες διαγνωσθεί με κάποιου είδους πάθηση, αυτό δεν σημαίνει πως ένα χρόνο μετά το πρόβλημα έχει παραμείνει ίδιο, συνεπώς καλύτερα να ελέγξεις τι ακριβώς συμβαίνει. Έχεις μάλιστα η δυνατότητα να προσαρμόσεις τη συνταγή που έχεις ήδη, ειδικά για τη χρησιμοποίηση οθόνης και να είσαι σίγουρος πως θα δεις μεγάλη αλλαγή στο τρόπο που επηρεάζονται τα μάτια σου.