Πόσο μετράει τελικά η πρώτη εντύπωση;

Πόσο μετράει τελικά η πρώτη εντύπωση;

Όση αυτοπεποίθηση κι αν έχεις, σίγουρα έχεις και περιθώρια βελτιώσης

Γνωρίζεις μια γυναίκα σε ένα πάρτι και ενώ πιστεύεις ότι είχατε μια πολύ καλή κουβέντα κι ότι το πράγμα θα πήγαινε παρακάτω, όταν την επόμενη ημέρα της στέλνεις μήνυμα, δεν σου απαντά ποτέ. Πήγαινεις σε μία συνέντευξη για δουλειά γεμάτος αυτοπεποίθηση, βγαίνεις από εκεί νιώθοντας ότι θριάμβευσες, αλλά όσο κι αν τσεκάρεις ξανά και ξανά το κινητό σου, κλήση δεν βλέπεις. Γνωρίζεις έναν τύπο στο γυμναστήριο, νιώθεις ότι έχετε πολλά κοινά και ότι θα μπορούσε να γίνει ο καινούριος κολλητός σου φίλος, αλλά όταν έρχεται η ώρα να φύγεις, ούτε που τίθεται θέμα να ανταλλάξετε στοιχεία για να κρατήσετε επαφή.

Με λίγα λόγια, τις περισσότερες φορές που κάνεις μια καινούρια γνωριμία, παρόλο που νιώθεις ότι η αλληλεπίδραση με αυτόν που έχεις απέναντι σου έχει εξελιχθεί αρκετά καλά, εκείνος έχει  τελείως διαφορετική άποψη.  Κι έτσι μπερδεύσαι και απογοητεύεσαι.  Μπορεί επίσης να βρίσκεσαι από την άλλη πλευρά: οι νέες γνωριμίες να σου δημιουργούν πάντα μία ταραχή, να αισθάνεσαι ότι δεν πήγε τίποτα καλά και συνεπώς να μην νιώθεις καμία έκπληξη όταν ο απέναντί σου δεν δείχνουν ιδιαίτερη επιθυμία να σε γνωρίσουν περισσότερο. 

Και οι δύο αυτές δυσάρεστες καταστάσεις  πιθανότατα σχετίζονται με την πρώτη εντύπωση που δίνεις στους άλλους.

Δεν περνάει μέρα που να μην κάνεις έστω μια πρώτη γνωριμία με κάποιον. Μια κοπέλα στο ταμείο, οι γονείς στο σχολείο των παιδιών, ο ντελιβεράς από ένα καινούριο μαγαζί που άνοιξε στη γειτονιά. Συμβαίνει τόσο συχνά που καλά καλά δεν το αντιλαμβάνεσαι. Κι όμως κάθε μία από αυτές τις νέες γνωριμίες είναι πιθανότητα η αρχή μιας νέας φιλίας, συνεργασίας ή ακόμα και ενός μεγάλου έρωτα.

Το αν θα εξελιχθούν σε κάτι τέτοιο εξαρτάται πολύ συχνά, από την πρώτη εντύπωση που δίνεις. Από το κατά πόσο είσαι ικανός να δημιουργήσεις μία πρώτη σύνδεση και να γεννήσεις μέσα τους την επιθυμία να σε γνωρίσουν καλύτερα.

Πόσο μετράει τελικά η πρώτη εντύπωση;

  • «Η ζωή δεν σου δίνει ποτέ δεύτερη ευκαιρία για μία καλή πρώτη εντύπωση». 

Έχεις ακούσει σίγουρα αυτήν τη ρήση και είναι πέρα για πέρα αληθινή. Τη στιγμή που γνωρίζεις έναν καινούριο άνθρωπο, ο εγκέφαλός του δημιουργεί μία εντύπωση για εσένα σε μόλις ένα δέκατο του δευτερολέπτου! Του αρκεί δηλαδή ένα μόνο δευτερόλεπτο για να επεξεργαστεί δέκα χιλιάδες οπτικά, ακουστικά και απτικά ερεθίσματα για το ποιος είσαι, πώς είσαι και αν θα τον/την ενδιέφερε να σε γνωρίσει περισσότερο. Όλα αυτά τα ερεθίσματα σταθμίζονται από το συναισθηματικό κέντρο του εγκεφαλού του το οποίο στιγμιαία προχωρά σε μία ενστικτώδη σχεδόν αξιολόγησή σου για το αν είσαι μία πιθανή απειλή ή ένας πιθανός φίλος.

Οι άνθρωποι δηλαδή, έχουν ήδη αποφασίσει για το τι είσαι πριν ακόμα πεις οτιδήποτε παραπάνω από τα πρώτα λόγια με τα οποία συστήνεσαι
Μάλιστα αυτό που κάνει την πρώτη εντύπωση ακόμα πιο σημαντική είναι ότι διαρκεί και ένα απρόσμενα μεγάλο χρονικό διάστημα, δημιουργώντας ένα ισχυρό φίλτρο μέσα από το οποίο περνούν όλες οι μελλοντικές σκέψεις που κάνουν για σένα. Σύμφωνα με έρευνες μπορεί να χρειαστούν εώς και έξι μήνες συχνότατης επαφής για να μπορέσει κάποιος να ανατρέψει την πρώτη εντύπωση που είχε δημιουργήσει. Και ίσως αυτό να μη γίνει και ποτέ!

  • Κρίνε το βιβλίο από το εξώφυλλο: Ίσως να μοιάζει άδικο το να γίνεται τόσο γρήγορα μια τόσο αυστηρή και στενή αξιολόγηση για κάποιον, σύμφωνα όμως με δεκάδες έρευνες η πρώτη εντύπωση απέχει τελικά ελάχιστα από  τα αληθινά χαρακτηριστικά που προκύπτουν αργότερα.  

Ομάδα ερευνητών αναπτύσσει τη θεωρία ότι τα γονίδιά μας ίσως έχoυν εξελιχθεί ώστε να προβάλλουν την προσωπικότητά μας μέσα από το πρόσωπό μας. Οι διαθέσεις μας και στοιχεία του χαρακτήρα μας αποτυπώνονται όχι μόνο σε αυτό, αλλά εκφράζονται μέσα από ολόκληρη τη γλώσσα του σώματος μας. Το πώς στεκόμαστε, πώς περπατάμε, ποιές χειρονομίες επιλέγουμε και γενικώς το πώς υπάρχουμε στον χώρο λέει πολλά για το ποιοι και τι είμαστε.

  • Η πρώτη εντύπωση ξεκινά από μέσα μας: Ποιά είναι όμως τα χαρακτηριστικά που «κερδίζουν» την πρώτη εντύπωση; Οι άλλοι θέλουν ανθρώπους που είναι ζεστοί, έχουν αυτοπεποίθηση, εμπνέουν εμπιστοσύνη, είναι ευγενικοί και ελκυστικοί και που κάνουν τους ίδιους να αισθάνονται άνετα, να αισθάνονται ότι είναι ενδιαφέροντες και ότι χαίρουν εκτίμησης.

Κατά βάση, οι άνθρωποι θέλουν ανθρώπους που φαίνονται ότι θα αποτελέσουν για αυτούς ένα κοινωνικό όφελος και όχι βάρος. Έλκονται από εκείνους που έχουν κάτι να προσφέρουν – όχι μόνο οικονομικό όφελος αλλά κάθε είδους προσφορά. Θέλουν να συναναστρέφονται με εκείνους που θα τους περιβάλλουν με κατανόηση και που θα τους βοηθήσούν να αποκτήσουν νέες ιδέες, νέες προοπτικές και νέα πληροφόρηση. Με λίγα λόγια αυτό που αναμένουν από μία νέα γνωριμία είναι να νιώσουν καλύτερα με τον εαυτό τους και να δουν τη ζωή τους να γίνεται καλύτερη. Δικαιολογημένα λοιπόν προσπαθούν να αποφεύγουν όσους μοιάζουν να είναι βαρετοί, κενοί, υπερβολικά εσωστρεφείς και ανασφαλείς. Όσους δηλαδή πιστεύουν ότι θα τους προκαλέσουν κάποιο κόστος και θα χρειαστούν περισσότερη ενέργεια από όση αυτοί προσφέρουν. 

Ακούγεται σκληρό, αλλά εσύ ποιόν θα επέλεγες; Αυτόν που θα πρόσφερε κάτι στη ζωή σου και θα σε βοηθούσε να επιτυχείς τους προσωπικούς και επαγγελματικούς σου στόχους ή κάποιον που θα ήταν εμπόδιο σε όλα αυτά; Μην προσπαθήσεις πάντως να προσποιηθείς ότι έχεις κάποια από τα προαναφερθέντα χαρακτηριστικά, δεν θα πετύχει. Ακόμα κι αν κάποιοι το καταφέρνουν, το καταφέρνουν προσωρινά. Αργά ή γρήγορα ξεγυμνώνονται και ό,τι είχαν χτίσει, σε αυτήν τη νέα σχέση, γκρεμίζεται μονομιάς. 

Πόσο μετράει τελικά η πρώτη εντύπωση;

Αν θες πραγματικά να βελτιώσεις την εντύπωση που δημιουργείς, πρέπει πρώτα να βελτιώσεις  αυτό που πραγματικά είσαι. Δούλεψε με τον χαρακτήρα σου.  Προσπάθησε να μειώσεις την ένταση των ελατωμάτων που έχεις. Όσο κι αν προσπαθήσεις να τα αρνηθείς, όταν σου τα αναφέρει η γυναίκα σου, το αφεντικό σου ή οι φίλοι σου, ξέρεις πολύ καλά ποια είναι και τι πρέπει να κάνεις για να τα αμβλύνεις. Αν σου φαίνεται βουνό ξεκίνα από το παλιό και δοκιμασμένο: «Μην κάνεις στους άλλους ό,τι δεν θέλεις να σου κάνουν». 

Άνοιξε τους ορίζοντές σου. Ζήτα από τους φίλους σου να σου πρτείνουν μια ενδιαφέρουσα ταινία, μια νέα σειρά ή ένα βιβλίο που μπορεί να μην έπεσε στην αντιλήψη σου. Μίλα με ενδιαφέροντες ανθρώπους. Σίγουρα υπάρχουν μέσα στον κύκλο σου. Μπορεί να μην τους έχεις δώσει την απαραίτητη προσοχή. Μπορεί αυτός ο σιωπηλός τυπάκος που έρχεται συχνά στις συγκεντρώσεις της παρέας σου, να έχει να σου πει πολλά περισσότερα πράγματα από ό,τι φαντάζεσαι.

Κάνοντας απλά πράγματα μπορείς πολύ γρήγορα να αρχίσεις να προσθέτεις νέα και να αποκαλύπτεις ήδη υπάρχοντα ενδιαφέροντα στοιχεία του χαρακτηρά σου, και να είσαι σίγουρος ότι αυτόματα θα προστεθούν και στο κάδρο της πρώτης εικόνας σου, της πρώτης εντύπωσης που δημιουργείς σε κάποιον τρίτο. Να θυμάσαι, το να ενδιαφέρεσαι για την πρώτη εντύπωση που δίνεις σημαίνει ότι ενδιαφέρεσαι για αυτό που πραγματικά είσαι