Τα βιβλία του Οκτωβρίου που αξίζουν μια θέση στο ράφι

Τα βιβλία του Οκτωβρίου που αξίζουν μια θέση στο ράφι

Πολιτική βιογραφία, αστυνομική λογοτεχνία και ντόπια πεζογραφία διεκδικούν με αξιώσεις μια θέση στην to-read λίστα μας, με μια άγνωστη πτυχή της πολιτικής ιστορίας του πλανήτη να μας βγαίνει από... αριστερά.

Βιογραφία του selfie man της εποχής μας, λογοτεχνία αστυνομική και μυθιστορηματική, ελληνική και ξένη –αξεπέραστες και συγκλονιστικές και οι δύο-, αλλά και ποίηση από τα σπάργανα του τόπου μας, τα βάθη του 20ου αιώνα, όλες τους επιλογές άξιες του χρόνου μας. Το ψαγμένο του μήνα όμως, μας έρχεται από τ' αριστερά, και ίσως γι' αυτό δεν θα το βρείτε στις προθήκες, ούτε στις ντάνες των μεγάλων βιβλιοπωλείων. Θα πρέπει να τρέξετε λίγο παραπάνω αλλά θα αποζημιωθείτε, όπως γίνεται πάντα από τους μικρούς εκδότες, που όταν πουλάνε μια χιλιάδα αντίτυπα, έχουν και λόγο για να κάνουν πάρτυ.


 

Blockbuster

Επανάσταση - Εμμανουέλ Μακρόν

Το βιβλίο του μήνα, από τον πιο selfie αρχηγό κράτους! Ο Εμανουέλ Μακρόν, ως υποψήφιος ακόμη Πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας, αφηγείται για πρώτη φορά την προσωπική του ιστορία, τις εμπνεύσεις του, το όραμά του για τη Γαλλία και το μέλλον της, σ’ έναν νέο κόσμο που βιώνει μια «μεγάλη μεταμόρφωση», όπως δεν την έχει ξαναζήσει από τα χρόνια της Αναγέννησης και της εφεύρεσης της τυπογραφίας. Ένα βιβλίο δυνατό, που θέτει τα θεμέλια μιας νέας κοινωνίας, όπως την οραματιζόταν ο νυν Πρόεδρος πριν «προσγειωθεί» στη σκληρή πραγματικότητα μιας γιγάντιας χώρας στη βίαιη μετάβαση προς το «δόγμα Σόιμπλε».

Βιογραφία. Σελίδες 256. Εκδόσεις Ψυχογιός.

Επανάσταση - Εμμανουέλ Μακρόν
Πεθαίνοντας την Άνοιξη - Ραλφ Ρότμαν
Critics’ Choice

Πεθαίνοντας την Άνοιξη - Ραλφ Ρότμαν

Ο πατέρας είναι απόμακρος και λιγομίλητος, ένας δύσκολος άνθρωπος. Αλλά ο γιος είναι περίεργος για το παρελθόν του. Αποφασίζει, λοιπόν, να του δωρίσει ένα σημειωματάριο, ώστε να τον ωθήσει να το καταγράψει. Όμως, ο πατέρας πεθαίνει και το μόνο που αφήνει πίσω είναι μια ανολοκλήρωτη ιστορία. Ο γιος καλείται να γεμίσει τα κενά, όπως μπορεί. Είναι η ιστορία δυο φίλων που, τον Φεβρουάριο του 1945, στρατολογούνται «εθελοντικά» και στέλνονται στο Μέτωπο. Ο ένας γίνεται οδηγός στη Μονάδα Ανεφοδιασμού των SS, ο άλλος λιποτακτεί και συλλαμβάνεται. Οι δυο τους θα ξαναβρεθούν, όμως υπό τραγικές συνθήκες.

Αντιπολεμικό δράμα. Σελίδες 208. Εκδόσεις Καστανιώτη.

New England Society Book Award, 2016

Σε Κάποιους Αξίζει ο Θάνατος - Πίτερ Σουόνσον

Ο τρόπος να διαπράξεις φόνο και να μη σε πιάσουν είναι να κρύψεις το πτώμα τόσο καλά, ώστε να μη βρεθεί ποτέ· χωρίς πτώμα, δεν υπάρχει φόνος, ούτε δολοφόνος… Είχε τα μαλλιά του πιασμένα ψηλά, κάτω από τον ίδιο σκούρο σκούφο που φορούσε εκείνη τη νύχτα που όπλισε τη σκανδάλη. Αναρωτήθηκε, για πολλοστή φορά, τι θα γινόταν αν τα πράγματα είχαν εξελιχθεί σύμφωνα με το σχέδιο. Αρχίζοντας το παιχνίδι αλήθειας, του αποκάλυψε ότι η γυναίκα του τον απατούσε και αστειεύτηκε λέγοντας ότι θα τη σκότωνε γι’ αυτό που έκανε. Στο κάτω κάτω, σε κάποιους ανθρώπους αξίζει ο θάνατος. 

Αστυνομικό θρίλερ. Σελίδες 432. Εκδόσεις Διόπτρα.

Σε Κάποιους Αξίζει ο Θάνατος - Πίτερ Σουόνσον
Ποιήματα και Πεζά – Γ.Κ. Καρυωτάκη

Ποιήματα και Πεζά – Γ.Κ. Καρυωτάκη

Ο καθηγητής Δημήτρης Δημηρούλης συγκεντρώνει σε έναν τόμο τα ποιήματα – όπως τα πρωτοδημοσίευσε ο ίδιος ο Καρυωτάκης– τα πεζά, τις μεταφράσεις, τις επιστολές του και πλήθος πληροφορίες για τη ζωή, το έργο του και τον τρόπο πρόσληψής του. Φωτίζει το καρυωτακικό σύμπαν. Αντιτίθεται στις συνήθεις κοινοτοπίες, στην παραφιλολογία και στις λογοτεχνικές σαπουνόπερες περί Καρυωτάκη. Ξαναθέτει τους όρους ανάγνωσης του ποιητή που, όπως γράφει ο Άγρας, ξεπέρασε όλους τους άλλους «αμέσως και εξακολουθητικά». Ίσως πρόκειται για την πλέον αντιπροσωπευτική συγκεντρωτική έκδοση των έργων του, εν Ελλάδι, «καταραμένου» ποιητή, ο οποίος πέρα από την αποδεδειγμένη λογοτεχνική του αξία παραμένει ο αγαπημένος στις καρδιές όλων των εφήβων.

Συγκεντρωτική Έκδοση. Σελ. 758. Εκδόσεις Gutenberg.

Ίσως την Επόμενη Φορά - Κων/νος Τζαμιώτης

Ο Πέτρος κι η Βασιλική συναντιούνται, θαμπώνονται, ερωτεύονται, κάνουν σχέδια... Κι ύστερα, όλα πηγαίνουν στραβά. «Επιτέλους, ας βάλει κάποιος τα πράγματα σε μια σειρά» αναφωνούν. Αξίζει να τιμωρηθεί όποιος τολμά να ζητήσει λίγη αποδοχή χωρίς να κινδυνεύει να χάσει τον εαυτό του; Και με την αγάπη; Τι γίνεται με την αγάπη; Όχι πως τη χρειάζονται όλοι, η ζωή παραμένει ζωή και χωρίς αυτή. Ένα σωρό κόσμος τη βγάζει μια χαρά και χωρίς αυτόν τον μπελά. Μια σύγχρονη ερωτική ιστορία για την ερωτική επιθυμία που φτωχαίνει, γιατί προσκρούει στην ολοένα μειούμενη ικανότητα του ανθρώπου να συνυπάρξει με κάποιον άλλον, απ’ τον φόβο να χάσει την ταυτότητά του.

Ερωτικό δράμα. Σελ. 240. Εκδόσεις Μεταίχμιο.

Ίσως την Επόμενη Φορά - Κων/νος Τζαμιώτης
Η Ιστορία του Πουγκατσόφ - Α.Σ. Πούσκιν
Editor’s Pick

Η Ιστορία του Πουγκατσόφ - Α.Σ. Πούσκιν

Στο δεύτερο μισό του 18ου αιώνα συνέβησαν τρεις επαναστάσεις. Το να αναφερθούμε στις δύο από αυτές ως επιτυχημένες, θα ήταν… υποτιμητικό! Τόσο η Γαλλική όσο και η Αμερικάνικη Επανάσταση σφυρηλάτησαν ιδέες και πολιτισμούς που μας προσδιορίζουν. Η τρίτη επανάσταση είχε μόνο ένα κοινό με τις άλλες: Συνέβη την ίδια περίοδο. Σε όλα τα άλλα, η επανάσταση που μας εξιστορεί δυναμικά ο σπουδαιότερος Ρώσος ποιητής, διαφέρει πλήρως. Με σημαντικότερη διαφορά από όλες… την αποτυχία της! Τέτοια, που η εξέγερση του Πουγκατσόφ κατάφερε να χάσει ακόμη και τη θέση της στην Ιστορία. Και να γίνει, απλά, μια ιστορία. Το λησμονημένο αριστούργημα της ρωσικής λογοτεχνίας είναι το «ψαγμένο» βιβλίο του μήνα, που ο μόνος ένας παράτολμος, μικρός εκδότης «αντέχει» να κυκλοφορήσει.

Ιστορία. Σελ. 176. Εκδόσεις Λέμβος.