Οι καλοί τρόποι φαίνονται - και - στο τραπέζι

Οι καλοί τρόποι φαίνονται - και - στο τραπέζι

FNL GUIDE
ΓΡΑΦΕΙ Ο FNL GUIDE
  • facebook
  • instagram

Η Εύη Φέτση δεν θα κουραστεί να το λέει: Στην εποχή που ζούμε και που όλα πια κοντεύουν να γίνουν ίσωμα, οι καλοί τρόποι είναι ένα είδος διαβατηρίου

Σε ξεχωρίζουν από τον αγενή σωρό και σου ανοίγουν πόρτες, τόσο σε προσωπικό, όσο και σε επαγγελματικό επίπεδο.

Και οι καλοί τρόποι δεν περιορίζονται στο ευχαριστώ και το παρακαλώ – παρόλο που ακόμα και αυτές οι δυο βασικές λέξεις εκλείπουν πια όλο και συχνότερα από την ζωή μας. Οι καλοί τρόποι αντικατοπτρίζονται παντού. Άρα και στο τραπέζι, οπότε voila μερικά χρήσιμα tips που θα σας βοηθήσουν να ξεχωρίσετε, κυριολεκτικά και μεταφορικά.

Με το που καθόμαστε, τοποθετούμε την πετσέτα στα γόνατα μας. Αν χρειαστεί να σηκωθούμε από το τραπέζι, την αφήνουμε πάνω στην καρέκλα μας. Και στο τέλος του γεύματος ή του δείπνου, την διπλώνουμε και την αφήνουμε δίπλα στο πιάτο μας, στα αριστερά.

Ξεκινάμε να τρώμε μόνο όταν έχουν σερβιριστεί όλοι. Τα πάντα, από πιατέλες μέχρι καλαθάκια με ψωμί πηγαίνουν προς τα δεξιά. Το ψωμί αν δεν είναι κομμένο σε φέτες ήδη, ή αν δεν είναι σε ατομικά buns, το πιάνουμε απαραίτητα με την πετσέτα για να το κόψουμε. Το τοποθετούμε στο ειδικό πιατάκι που βρίσκεται αριστερά μας και αν θέλουμε να το αλείψουμε με βούτυρο το οποίο δεν είναι σε ατομικό αλλά σε κοινό σκεύος, κόβουμε ένα κομμάτι, το μεταφέρουμε στο πιατάκι του ψωμιού και το αλείβουμε από εκεί.

Σκουπίζουμε τα χείλη μας με την πετσέτα πάντα ΠΡΙΝ πιούμε κρασί ή νερό. Με αυτόν τον τρόπο αποφεύγουμε να αφήνουμε αντιαισθητικούς λεκέδες στα ποτήρια. Επίσης σκουπίζουμε και τα χέρια μας πριν πιάσουμε τα ποτήρια για να μην αφήνουμε λαδωμένες δαχτυλιές.

Αν στο μενού υπάρχει σούπα, την τρώμε με το κουτάλι μας από μέσα προς τα έξω. Αν δηλαδή το πιάτο μας ήταν ρολόι, κινούμαστε από το έξι προς το δώδεκα. Θα δείτε πως έτσι θα αποφύγετε να χυθεί σούπα επάνω σας την ώρα που φέρνετε το κουτάλι στο στόμα σας. Για τις τελευταίες κουταλιές μπορείτε να γείρετε ελαφρά το πιάτο με το χέρι σας.

Όταν έχετε σταματήσει να τρώτε για λίγο, αφήστε τα μαχαιροπήρουνα σας σταυρωμένα πάνω στο πιάτο, ενώ όταν έχετε τελειώσει το φαγητό σας, τοποθετείστε το μαχαίρι και το πιρούνι παράλληλα πάνω στο πιάτο σας, λοξά προς τα αριστερά.  

Μην ακουμπάτε στο τραπέζι οτιδήποτε δεν έχει σχέση με το φαγητό. Τηλέφωνο, κλειδιά, γυαλιά παραμένουν σε τσέπες ή σε τσάντες.

Αν χρειαστεί να μιλήσετε στο τηλέφωνο, σηκωθείτε και πηγαίνετε σε άλλο δωμάτιο. Το ξέρω πως τώρα με τα social media έχουμε την τάση να φωτογραφίζουμε και να ανεβάζουμε πόστ ακατάπαυστα, όμως αυτό είναι bad manners και καλό είναι να το ξέρουμε. Και ιδανικά να μην το κάνουμε, τουλάχιστον σε formal dinners.

Δεν ακουμπάμε στο τραπέζι τους αγκώνες μας, μόνο τους καρπούς των χεριών μας. Επίσης δεν μιλάμε με γεμάτο το στόμα. Δεν κόβουμε όλο το φαγητό μας σε μικρές μπουκιές σαν να είμαστε πεντάχρονα, κόβουμε την μπουκιά που πρόκειται να φάμε. Επίσης, δεν φυσάμε το φαγητό μας για να κρυώσει, ακόμα και αν είναι καυτό. Απλά περιμένουμε. Δεν ρευόμαστε, εκτός και αν τρώμε με Άραβες που το θεωρούν δείγμα ευχαρίστησης. Αν πρέπει να χρησιμοποιήσουμε οπωσδήποτε οδοντογλυφίδα, καλύπτουμε το στόμα με το χέρι μας.


Αναδημοσίευση: FNL GUIDE