Πώς ο Gary Oldman μεταμορφώθηκε σε Winston Churchill

Πώς ο Gary Oldman μεταμορφώθηκε σε Winston Churchill

Όλα όσα πέρασε ο ηθοποιός για να γίνει πρωθυπουργός της Αγγλίας στο Darkest Hour του Joe Wright

Όταν ο Gary Oldman είδε για πρώτη φορά τον εαυτό του ως Winston Churchill ανατρίχιασε

«Μερικές φορές περπατούσα στο σετ και κάθε φορά που περνούσα μπροστά από έναν καθρέφτη, δεν πίστευα αυτό που έβλεπα. Ήταν εκπληκτικό» δήλωσε ο Oldman στο Vanity Fair στην πρεμιέρα της ταινίας που τον μεταμόρφωσε σε Τσόρτσιλ, το δράμα εποχής Darkest Hour του Joe Wright.

«Είχα αρκετές δοκιμές και νομίζω ότι πέρασα αυτή τη διαδικασία συνολικά 61 φορές – πάνω από 200 ώρες στην καρέκλα του μακιγιάζ» 

«Υπάρχει κάτι πολύ ιδιαίτερο όταν βρίσκεσαι σε αυτήν την καρέκλα και μετά από δύο ώρες και 45 λεπτά, αρχίζεις να κοιτάζεις τον καθρέφτη και να βλέπεις το πνεύμα του ανθρώπου. Είναι μοναδικό!»

Πώς ο Gary Oldman μεταμορφώθηκε σε Winston Churchill

Στην ταινία ο νεοδιορισμένος πρωθυπουργός της Αγγλίας βρίσκεται αντιμέτωπος με μία σκοτεινή επιλογή: να διαπραγματευτεί με τη ναζιστική Γερμανία, ή να οδηγήσει το έθνος του σε πόλεμο εναντίον του Αδόλφου Χίτλερ.

Δεν είναι η πρώτη φορά που ο Ολντμαν υποδύεται πραγματικές προσωπικότητες, αφού έχει ενσαρκώσει ήδη το Sid Vicious, το Beethoven και τον Lee Harvey Oswald. Τώρα βέβαια ο 59χρονος αστέρας κερδίζει κριτικές και μεγάλα βραβεία για την...«εξαφάνιση» του ως Churchill.

«Αυτή ήταν η σκληρότερη δουλειά που έχω κάνει ποτέ ως ηθοποιός», παραδέχθηκε ο Oldman. 

«Ήταν τρομακτικό στην αρχή, όμως μόλις άρχισα να ανακαλύπτω ποιος ήταν αυτός ο άνθρωπος, ποτέ δεν μου άρεσε τίποτα τόσο πολύ στη ζωή μου»

Πώς ο Gary Oldman μεταμορφώθηκε σε Winston Churchill

Για να καταλάβει τον πρωθυπουργό και να καταγράψει την ουσία του, ο Oldman έκανε εκτεταμένη έρευνα διαβάζοντας βιογραφίες, μελετώντας ταινίες, πηγαίνοντας στο σπίτι του Τσόρτσιλ στο παλάτι Μπλένχαϊμ και μιλώντας με μέλη της οικογένειας του.

Μόλις ο Όλντμαν κατάλαβε την καρδιά και την ψυχή του Τσόρτσιλ, βασίστηκε στον make up artist Kazuhiro Tsuji για να ανταποκριθεί στις φυσικές απαιτήσεις του ρόλου. Ένα προσθετικό καλούπι από λάστιχο σιλικόνης εφαρμόστηκε σε ολόκληρο το πρόσωπο του Oldman, εκτός από το μέτωπό και τα χείλη του, έτσι ώστε να μπορεί να διατηρεί τις εκφράσεις του προσώπου. 

Πώς ο Gary Oldman μεταμορφώθηκε σε Winston Churchill

Επιπλέον, ένα κοστούμι αφρού κατασκευάστηκε ειδικά για τον Oldman ώστε να του προσθέσει επιπλέον βάρος, ενώ ο ηθοποιός είχε το κεφάλι του πλήρως ξυρισμένο, έτσι ώστε να μπορεί να προστίθεται εύκολα μια περούκα και κομμάτια μαλλιών.Η όλη διαδικασία χρειαζόταν έως και 4 ώρες την ημέρα. 

Όσο για την εικονική, στιγμιαία αναγνωρίσιμη φωνή του πολιτικού, ο Oldman επικεντρώθηκε στο ρυθμό και στον τόνο, δουλεύοντας μαζί με έναν τραγουδιστή όπερας και ένα δάσκαλο διαλέκτου.

«Προσπαθήσαμε να βρούμε τη φωνή του Τσόρτσιλ χρησιμοποιώντας το φάσμα στο πιάνο», δήλωσε ο Oldman.

Πώς ο Gary Oldman μεταμορφώθηκε σε Winston Churchill

Η σκληρή δουλειά και η δέσμευση του Oldman φαίνεται να αποδίδει, αφού εμφανίζεται ως φαβορί για το Όσκαρ A' ανδρικού ρόλου. Το αν θα τα καταφέρει θα το γνωρίζουμε στις 4 Μαρτίου, οπότε και θα λάβουν χώρα τα 90α Βραβεία Όσκαρ.


Φωτογραφίες: Darkest Hour / Courstesy of Focus Features
Πηγή: Vanity Fair