Το κύκνειο άσμα του Weinstein: Και ο τίτλος αυτού, «Σεξουαλική Παρενόχληση»

Το κύκνειο άσμα του Weinstein: Και ο τίτλος αυτού, «Σεξουαλική Παρενόχληση»

Τη στγμή που τα media και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης λιθοβολούν δίχως φόβο και με πολύ πάθος το Χολιγουντιανό παραγωγό, οι αποκαλύψεις για ακριβοπληρωμένα συμβόλαια εχεμύθειας αποδεικνύουν πως ακόμα και η ανθρώπινη αξιοπρέπεια είναι εξαγοράσιμη.

Ναι, ο Harvey Weinstein πρωταγωνιστεί σε εξώφυλλα σοβαρών και μη εντύπων, σε κάθε ιστοσελίδα και blog στο διαδίκτυο, και φυσικά στους τηλεοπτικούς μας δέκτες, ως ο σύγχρονος εκπρόσωπος της σεξουαλικής παρενόχλησης. Πρόκειται για το γνωστό story όπου ένας ισχυρός άντρας εκμεταλλεύεται νεαρούς και νεανίδες με αντάλλαγμα το Αμερικάνικο όνειρο, αξιοζήλευτες καριέρες και αστρονομικά χρηματικά ποσά. Η αλήθεια είναι ότι το έχουμε ξαναδεί το έργο. Και μετά τον κύριο Weinstein και το μισό Hollywood που έσπευσε να αποκαλύψει τη σεξουαλική παρενόχληση που δέχθηκε πριν από δεκαετίες, ακολουθούν ο Kevin Spacey- κατηγορείτε ότι επιτέθηκε σεξουαλικά σε ενήλικο άντρα- και ο διάσημος φωτογράφος μόδας Terry Richardson. Το αποτέλεσμα: Ο Weinstein απολύθηκε από την ίδια του την εταιρία, την Weinstein Company, η Ακαδημία με επιστολή της τον εξοστράκισε μέχρι νεωτέρας, ενώ επιφανείς πολιτικοί, όπως ο Κυβερνήτης της Νέας Υόρκης Andrew Cuomo αναγκάστηκε να επιστρέψει χρηματικές δωρεές που είχε λάβει από τον Χολιγουντιανό μεγιστάνα. Στη περίπτωση του Spacey το κανάλι Netflix αποφάσισε να ακυρώσει μια από τις επιτυχημένες σειρές του, το 'House Of Cards', ενώ ο εκδοτικός κολοσσός Condé Nast ανακοίνωσε πως κανένα από τα έντυπα του (ανάμεσά τους τίτλοι όπως Vogue, GQ, Vanity Fair) δεν θα ξανασυνεργαστεί με τον Richardson.
 
Το κύκνειο άσμα του Weinstein: Και ο τίτλος αυτού, «Σεξουαλική Παρενόχληση»

Photo: Spencer Platt/ Getty Images/ Ideal Image

Στις 13 Οκτωβρίου, ο Εθνικός Οργανισμός Γυναικών διαδήλωσε έξω από τα δικαστήρια στο Manhattan ενάντια στην απόφαση του Εισαγγελέα να μην απαγγείλει κατηγορίες κατά του Weinstein για σεξουαλική παρενόχληση το 2015.

 

Το κύκνειο άσμα του Weinstein: Και ο τίτλος αυτού, «Σεξουαλική Παρενόχληση»

Photo: Larry Busacca/ Getty Images/ Ideal Image

Ο διάσημος παραγωγός είχε στηρίξει αρκετούς Δημοκρατικούς, ανάμεσά τους και τη Hillary Clinton, η οποία μετά την αποκάλυψη του σκανδάλου τον καταδίκασε δημόσια.

Αρχικά να ξεκαθαρίσω πώς νιώθω συμπόνοια για τα θύματα και θυμό για τους θύτες. Με εξοργίζει η ιδέα και μόνο πως ο δυνατότερος επιτίθεται στον αδύναμο και βεβηλώνει ότι πιο ιερό έχει, το σώμα του, αλλά και την ανθρώπινη αξιοπρέπεια του. Ωστόσο, προκύπτει το εξής ερώτημα. Τι έκανε ξαφνικά ολόκληρο το δυτικό κόσμο να απορήσει στο άκουσμα όλων αυτών; Τι έκανε τις γυναίκες αυτές να βγουν τώρα στους δρόμους και όχι πριν; Γιατί τώρα έφτασε η ώρα να πουν «αρκετά»;
 
Το κύκνειο άσμα του Weinstein: Και ο τίτλος αυτού, «Σεξουαλική Παρενόχληση»

Photo: Frazer Harrison/ Getty Images/ Ideal Image

Η Meryl Streep ήταν από τις πρώτες ηθοποιούς του Χόλιγουντ που έσπευσε να εκφράσει δημόσια την αποστροφή της για την ανήθικη συμπεριφορά του παραγωγού.

Αν κάτσει κανείς και κάνει μια γρήγορη ανάγνωση πάνω σε ό,τι έχει γραφτεί για τα τρία αυτά περιστατικά, θα δει ότι εδώ και δεκαετίες όλοι γνώριζαν αλλά κανείς δεν μιλούσε. Και αυτό είτε γιατί υπέγραψαν συμφωνητικά εχεμύθειας με αντάλλαγμα πολλές χιλιάδες -κάποιες φορές και εκατοντάδες χιλιάδες δολάρια- είτε γιατί η λάμψη και η δόξα «τύφλωσε» την κατά τα άλλα καθαρή συνείδηση τους.
Η αλήθεια πάντως είναι ακόμα πιο σκληρή. Όταν ανάμεσα στα θύματα του Harvey Weinstein βρίσκονται η Angelina Jolie και η Gwyneth Paltrow, οι οποίες επέλεξαν να αποκαλύψουν μόλις πριν από μερικές ημέρες την παρενόχληση που δέχθηκαν πριν από δεκαετίες, τότε είναι προφανές πως δεν πρόκειται για θύματα που φοβόντουσαν την κοινωνική κατακραυγή ή που δεν είχαν το βήμα για να ακουστούν. Σημειωτέον, πως μέσα από την έρευνα που έγινε και εξακολουθεί προκειμένου να βγουν στο φως όλες οι απεχθείς πράξεις του Weinstein, αποκαλύφθηκε πως στελέχη, υπάλληλοι, νομικοί σύμβουλοι, ακόμα και γραμματείς της Weinstein Company υπέγραψαν συμβάσεις εχεμύθειας με τη θέληση τους, άλλοι εξαγοράστηκαν και άλλοι απλά επέλεξαν να δηλώσουν άγνοια.
 
Το κύκνειο άσμα του Weinstein: Και ο τίτλος αυτού, «Σεξουαλική Παρενόχληση»

Photo: Jonathan Leibson/ Getty Images/ Ideal Image

Ο Harvey Weinstein με τη πρώην σύζυγο του, τη σχεδιάστρια μόδας Georgina Chapman.

Το σεξ είναι δύναμη, και στη προκειμένη περίπτωση τη δύναμη αυτή εκμεταλλεύονται και οι δυο πλευρές. Μην ξεχνάμε άλλωστε πως η πιο φιλελεύθερη χώρα στο κόσμο είναι και η πιο συντηρητική σε ό,τι αφορά τη νοοτροπία και τους νόμους της- αν και ο νόμος περί σεξουαλικής παρενόχλησης στις Η.Π.Α. που υπάγεται στα Ανθρώπινα Δικαιώματα δεν θέτει συγκεκριμένες παραμέτρους αλλά πηγαίνει "by case"- και άρα σεξουαλική παρενόχληση θεωρείται ακόμα και ένα απλό άγγιγμα στον ώμο του διευθυντή στον υφιστάμενό του, αν ο δεύτερος νιώσει άβολα στο εργασιακό του περιβάλλον. Και όταν μιλάμε για μια από τις μεγαλύτερες βιομηχανίες στο κόσμο και για ματαιοδοξία χωρίς σύγκριση, τότε ο καθένας θα μπορούσε να εκμεταλλευτεί μια λάθος κίνηση προς όφελός του, για παράδειγμα μια υπέρλαμπρη καριέρα στο Χόλιγουντ. Όταν παραβιάζεται το σώμα σου και θίγεται η αξιοπρέπεια και οι αξίες σου δεν έχεις το περιθώριο να περιμένεις 30 χρόνια προκειμένου να πεις "αρκετά". 
Το κύκνειο άσμα του Weinstein λοιπόν, η μεγαλύτερη παραγωγή της ζωής του δεν θα κερδίσει ούτε Χρυσές Σφαίρες ούτε Όσκαρ. Μπορεί όμως να γίνει ένα μάθημα για όσους πραγματικά σέβονται τα θύματα σεξουαλικής παρενόχλησης και σεξουαλικής βίας, γιατί στο τέλος της ημέρας ένα hashtag στο instagram δεν θα αλλάξει τον κόσμο ούτε θα σταματήσει εκείνους που εκμεταλλεύονται τη δύναμη και το βήμα που τους δίνεται, με όποιον τρόπο και αν το κάνουν. 

Cover photo: Rich Polk/ Getty Images/ Ideal Image