Φάκελος Menendez: Η αληθινή ιστορία πίσω από το νέο hit του NBC

Φάκελος Menendez: Η αληθινή ιστορία πίσω από το νέο hit του NBC

Τρεις δεκαετίες αργότερα, τα ερωτήματα για το κίνητρο των πλουσιόπαιδων που δολοφόνησαν τους γονείς τους, παραμένουν αναπάντητα, και η απίστευτη ιστορία τους γίνεται σίριαλ στην αμερικανική τηλεόραση.

Το βράδυ της 20ης Αυγούστου 1989 η αστυνομία του Λος Άντζελες δέχθηκε ένα τηλεφώνημα από την έπαυλη της 722 North Elm Drive στο Beverly Hills. Στην άλλη άκρη της γραμμής ήταν ο 21χρονος Lyle Menendez. Κλαίγοντας και με τρεμάμενη φωνή ζητούσε βοήθεια: είχε μόλις γυρίσει από το σινεμά με τον 18χρονο αδελφό του Erik, για να βρουν τους γονείς, τους νεκρούς στο σαλόνι, με το αίμα από τους πυροβολισμούς που είχαν δεχτεί να μουσκεύει τον καναπέ τους.

Το Beverly Hills φημίζεται περισσότερο για την πολυτέλεια και το υψηλό status των κατοίκων του, παρά για ειδεχθή εγκλήματα. Ο Jose Menendez, πατέρας των δυο αγοριών και μετανάστης από την Κούβα, είχε καταφέρει να δημιουργήσει μια μεγάλη περιουσία από το μηδέν και είχε εξελιχθεί σε μεγάλο παράγοντα στη βιομηχανία της δισκογραφίας. Την ίδια στιγμή ήταν ένας υπερήφανος οικογενειάρχης, με μάλλον συντηρητικές αρχές, αυστηρός πατέρας για τους δυο γιους του, για τους οποίους είχε μεγάλα σχέδια. Το τελευταίο που θα περίμενε κανείς, ήταν να πέσει θύμα στυγερής δολοφονίας.

Όταν η αστυνομία έφτασε στην έπαυλη αξίας πέντε εκατομμυρίων που είχε υπάρξει στο παρελθόν κατοικία του Prince και του Elton John, φέρθηκε στους αδελφούς Menendez με το γάντι: δεν ήταν άλλωστε παρά δυο τρομαγμένοι και σοκαρισμένοι γιους, που είχαν χάσει με βίαιο τρόπο τους γονείς τους. Δεν πέρασε καν απ' το μυαλό των αστυνομικών να εφαρμόσουν στα αγόρια τα πρωτόκολλα που επέβαλλε το τμήμα Σήμανσης -- όπως λόγου χάρη να ελέγξουν τα χέρια τους για υπολείμματα μπαρούτης από εκπυρσοκρότηση όπλου.

Φάκελος Menendez: Η αληθινή ιστορία πίσω από το νέο hit του NBC

Τα αδέρφια Lyle και Erik Menendez στη δίκη που θα σφράγιζε το μέλλον τους

Στην αρχή, εξ αιτίας του ότι τα θύματα είχαν δεχθεί πυροβολισμούς στις κλειδώσεις, οι υποψίες στράφηκαν στη Μαφία. Γρήγορα όμως έγινε φανερό ότι ο πατέρας Menendez δεν είχε τέτοιου είδους διασυνδέσεις. Την ίδια στιγμή, η συμπεριφορά του Lyle και του Erik άρχισε να προκαλεί την περιέργεια της αστυνομίας: Τα δύο αδέλφια, χωρίς τους γονείς τους πλέον, και μάλιστα πριν καν τους κηδέψουν, άρχισαν να ξοδεύουν την περιουσία τους σε αυτοκίνητα, ακριβά ρολόγια και ρούχα, ακόμη και ένα όλοκληρο εστιατόριο.

Λίγο πριν τον θάνατο του, ο Jose Menendez είχε εξομολογηθεί ότι είχε μειώσει το χαρτζιλίκι των Lyle και Εrik

Όπως θα μάθαιναν μέσα από έρευνες, τα δύο αδέλφια είχαν μεγαλώσει με έναν πατέρα που απαιτούσε να εξελιχθούν σε μικρογραφίες, του και να αποκτήσουν το δικό του επιχειρηματικό δαιμόνιο. Κάθε απόκλιση απ' αυτές τις προδιαγραφές, συνοδεύοταν από αυστηρότατες τιμωρίες, και δυστυχώς για τα δύο αδέλφια, αυτό συνέβαινε συχνά. Όχι βέβαια χωρίς λόγο: Η οικογένεια είχε μετακομίσει στο Beverly Hills από το προάστιο Calabasas γιατί τα δύο αδέλφια είχαν εμπλακεί σε διάρρηξη σπιτιών, ενώ λίγο αργότερα το κολέγιο Princeton απέβαλε τον Lyle επειδή είχε αντιγράψει την πτυχιακή του εργασία. Ο Jose Menendez είχε εξομολογηθεί λίγο πριν τον θάνατο του, ότι είχε μειώσει το χαρτζιλίκι των Lyle και Εrik, και ότι σκόπευε να αποκληρώσει και τα δύο παιδιά του.

Ένα άλλο ενδιαφέρον στοιχείο, ήταν το ότι ο Erik, που ήθελε να ασχοληθεί με την ηθοποιία προς μεγάλη ενόχληση και αντίδραση του πατέρα του, είχε γράψει μαζί με ένα φίλο του ένα σενάριο για κινηματογραφική ταινία. Το θέμα του; Ένας έφηβος που δολοφονεί τους γονείς του.

Κι όσο η αστυνομία προσπαθούσε να βάλει σε σειρά τα κομμάτια του παζλ, τα δυο αδέρφια έκαιγαν την κληρονομιά τους σαν να μην υπάρχει αύριο: Μέσα στους έξι πρώτους μήνες κιόλας, οι αδελφοί Menendez είχαν ξοδέψει ένα εκατομμύριο δολάρια από την περιουσία των γονιών τους, και παρ' ότι αστυνομία ήταν πια σίγουρη για την άμεση ανάμειξή τους στο φόνο, λόγω της μοιραίας αβλεψίας της στις πρώτες ώρες μετά το έγκλημα, αδυνατούσε να αποδείξει το παραμικρό.

Η αποκάλυψη ήρθε από μια απρόσμενη πηγή: Ο Erik ομολόγησε στον ψυχίατρο του, τον Dr Oziel. Εκείνος το εξομολογήθηκε στην ερωμένη του, κι εκείνη με τη σειρά της στην αστυνομία.

Τα δύο αδέλφια συνελήφθησαν το Μάρτιο του 1990. Όταν ήρθε η ώρα της δίκης τους το 1993, έγινε και η μεγάλη ανατροπή. Ο Εrik και ο Lyle ισχυρίστηκαν πως αναγκάστηκαν να σκοτώσουν τους γονείς τους από φόβο για την ίδια τους της ζωή και αποκάλυψαν πως είχαν πέσει και οι δύο θύματα σεξουαλικής κακοποίησης στα χέρια τους επί σειρά ετών. Οι ένορκοι δεν κατάφεραν να καταλήξουν σε απόφαση και έτσι τα δύο αδέλφια δικάστηκαν για δεύτερη φορά το 1994, οπότε και καταδικάστηκαν σε ισόβια δεσμά. Αν και το δεύτερο δικαστήριο δεν δέχθηκε τους ισχυρισμούς τους περί κακοποίησης και απέδωσε το φόνο σε οικονομικά κίνητρα, οι αδελφοί Menendez γλύτωσαν τη θανατική ποινή.

Στα επόμενα χρόνια όλες οι εφέσεις και τα αιτήματα τους για πρόωρη αποφυλάκιση ή μείωση της ποινής τους απορρίφθηκαν. Τόσο ο Lyle όσο και ο Erik Μenendez σύναψαν πλατωνικούς δεσμούς με γυναίκες και τις παντρεύτηκαν ενώ παραμένουν στη φυλακή. Τα δύο αδέλφια είναι φυλακισμένα σε χωριστά ιδρύματα και δεν έχουν δει ο ένας τον άλλο εδώ και δεκαετίες.

Η ιστορία τους ωστόσο, εξακολουθεί να προκαλεί το ενδιαφέρον, με τις λιγοστές τηλεοπτικές συνεντεύξεις τους μέσα από τη φυλακή, να κάνουν ρεκόρ τηλεθέασης. Όχι άδικα λοιπόν, για την φετινή τηλεοπτική σεζόν, η σειρά Law and Order: True Crime του αμερικανικού δικτύου NBC, είναι αφιερωμένη εξ ολοκλήρου στην υπόθεση τους, με μια ενδιαφέρουσα, όμως, οπτική. Οι ισχυρισμοί περί σεξουαλικής κακοποίησης των δυο αδερφιών, παρουσιάζονται περισσότερο ως κοντινά στην πραγματικότητα περιστατικά, παρά ως τρικ για να γλυτώσουν τη θανατική ποινή. Λέτε να ξέρει κάτι περισσότερο το NBC;


ΔΕΣ ΤΩΡΑ