Πώς βρέθηκε η Apple να χρωστάει $440 εκατομμύρια σε ένα troll;

Πώς βρέθηκε η Apple να χρωστάει $440 εκατομμύρια σε ένα troll;

Η γρατζουνιά της VirnetX στην Apple είναι η δικαστική διαμάχη της πενταετίας

Την Αpple τη γνωρίζουμε όλοι, τη VirnetX σαφώς λιγότεροι. Αυτοί, πάντως, που είναι σίγουρο ότι την γνωρίζουν, αρκετά μάλιστα για να έχουν χάσει τον ύπνο τους εξαιτίας της, είναι οι CEO's των μεγαλύτερων εταιρειών τεχνολογίας στον κόσμο. Η VirnetX ειδικεύεται σε software ασφαλείας για τηλεπικοινωνίες και βρισκόταν, εδώ και μια πενταετία, σε δικαστική διαμάχη με την Apple. H διαμάχη αυτή ολοκληρώθηκε μόλις πρόσφατα, με μεγάλη ηττημένη την μητέρα της επανάστασης των smartphones.

Συγκεκριμένα σύμφωνα με απόφαση του Δικαστηρίου του Τέξας των Ηνωμένων Πολιτειών η Apple κρίθηκε ένοχη για παραβίαση πατεντών της εταιρείας VirnetX και χρησιμοποίησή τους στις εφαρμογές Facetime και iMessage. Το συνολικό ποσό που καλείται να καταβάλει  αγγίζει τα 440 εκατομ. δολάρια, με τα 96 εκατομ. από αυτά να αφορούν δικαστικά έξοδα. Ένα από τα βασικά στοιχεία που οδήγησαν στην καταδίκη της Apple ήταν ότι από την ηλεκτρονική αλληλογραφία τεχνικών της apple, προέκυπτε ότι γνώριζαν πως χρησιμοποιούν τεχνολογία δεσμευμένη από πατέντα. 

Πώς βρέθηκε η Apple να χρωστάει $440 εκατομμύρια σε ένα troll;
Photo:Justin Sullivan/Getty Images/Ideal Image

Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της VirnetX Kendall Larsen δήλωσε, όπως είναι φυσικό, πανευτυχής « Είμαστε ενθουσιασμένοι με την τελεσίδικη απόφαση επιδίκασης των 439 εκατομμυρίων δολαρίων με την οποία όχι μόνο επιβεβαιώνεται η ετυμηγορία του δικαστή για κάθε iPhone, iPad ή άλλη συσκευή Mac που παραβιάζει τις πατέντες μας αλλά επίσης προστίθενται πρόστιμα ηθελημένης παραβίασης και δικαστικών εξόδων. Αυτή είναι η τρίτη φορά που δικαστήριο μάς δικαιώνει έναντι της Apple». Ο Larsen σχολίασε και το ύψος της αποζημίωσης: « Το τελικώς επιδικαζόμενο ποσό είναι μεγάλο, επειδή η πώληση των προϊόντων της Apple που παραβίασαν τις πατέντες είναι εξίσου μεγάλη και ισοδυναμεί σε λιγότερο από 0,25%  του κόστους της συσκευής. Πιστεύουμε λοιπόν ότι το ποσό που επιδικάστηκε είναι πολύ λογικό και θα μας βοηθήσει πολύ στις εγχώριες και διεθνείς προσπάθειες αδειοδότησης».

Η Apple από την πλευρά της, χωρίς να προχωρήσει σε κάποια επίσημη ανακοίνωση, δήλωσε την πρόθεσή της να ασκήσει όποιο ένδικο μέσο της απομένει. 

Πώς βρέθηκε η Apple να χρωστάει $440 εκατομμύρια σε ένα troll;
Photo:Lisa Maree Williams/Getty Images/Ideal Image

Καλό θα ήταν πάντως να μην σπεύσουμε να δώσουμε στη διαμάχη VirnetX και  Apple τις διαστάσεις της πάντα γοητευτικής μάχης του Δαυίδ εναντίον του δυνάστη Γολιάθ. Σίγουρα δεν είναι η πρώτη φορά που η Apple κρίνεται ένοχη σε υπόθεση τέτοιας φύσεως -μόλις τον περασμένο Ιούλιο καταδικάστηκε για παραβίαση πατέντας του Πανεπιστημίου του Winsconsin, από την άλλη όμως και η VirnetX δεν είναι μια μικρή απροστάτευτη εταιρεία που προσπαθεί να επιβιώσει ανάμεσα στους τεχνολογικούς κολοσσούς.  

Το χαρτοφυλάκιό της  περιλαμβάνει πάνω από 115 πατέντες, ενώ έχει υποβάλει αιτήματα για πενήντα ακόμα καινούριες πατέντες που βρίσκονται στη διαδικασία της έγκρισης. H VirnetX χαρακτηρίζεται ως patent troll, ως εταιρεία δηλαδή που πλουτίζει όχι λανσάροντας νέα προϊόντα ή υπηρεσίες αλλά κατοχυρώνοντας πατέντες και μηνύοντας οποιονδήποτε τις παραβιάζει. 

Tο 2010 αφού η Microsoft υποχρεώθηκε να της καταβάλει 200 εκατομμύρια δολάρια, προέκυψαν ισχυρές ενδείξεις και κατηγορίες ότι η VirnetX παραβίασε ένα σύστημα που προοριζόταν για την ανταμοιβή καινοτόμων δημιουργών. 

Για τα δεδομένα της συντριπτικής πλειοψηφίας όσων κατοικούν σε αυτόν τον πλανήτη, το ποσό των 440 εκατομ. δολαρίων είναι δυσθεώρητο και ουσιαστικά μη πρακτικά υπολογίσιμο. Στην ίδια την Apple πάντως το χτύπημα της VirnetX δεν της προκάλεσε κάποια σοβαρή οικονομική πληγή, αλλά μάλλον μια επιπόλαιη αμυχή, καθώς το ποσό της αποζημίωσης αντιστοιχεί μόλις στο 4% των καθαρών κερδών που εμφάνισε το πρώτο τρίμηνο του 2017.  

Το μόνο σίγουρο είναι ότι οι αμυχές αυτές που προκαλεί συχνά σε κολοσσούς της τεχνολογίας η VirnetX, έχουν δώσει και στην ίδια κολοσσιαία δύναμη. 

 


Φωτογραφία εξωφύλλου: Jack Taylor/Getty Images/Ideal Image