Koenigsegg Agera RS: Το hyper-car που έσπασε όλα τα ρεκόρ ταχύτητας

Koenigsegg Agera RS: Το hyper-car που έσπασε όλα τα ρεκόρ ταχύτητας

Η Agera RS, η εντυπωσιακή δημιουργία του Christian von Koenigsegg, είναι και επίσημα πλέον ό,τι πιο γρήγορο κυκλοφορεί σήμερα στο δρόμο και το μαγικό κόσμο των τεσσάρων τροχών.

Η σουηδική εταιρεία που δημιούργησε το 1994 ο Christian von Koenigsegg έχει βαλθεί να… κατατροπώσει τους παραδοσιακούς κατασκευαστές τετράτροχων ονείρων δημιουργώντας με μεράκι και επιμονή μοναδικά hyper-cars με «εξωφρενικά» τεχνικά χαρακτηριστικά και προδιαγραφές που κόβουν την ανάσα. Σημείο αναφοράς, η Agera RS, μια εξωτική στο σύνολό της κατασκευή που τροφοδοτείται από έναν θηριώδη υπερτροφοδοτούμενο κινητήρα με απόδοση 1.360 ίππων, στοιχείο που δίχως… κόπο εξασφάλισε στο σουηδικό hyper-car την εβδομάδα που πέρασε τον τίτλο του «Ταχύτερου Αυτοκινήτου Παραγωγής» στον κόσμο. Με αποδείξεις!

Koenigsegg Agera RS: Το hyper-car που έσπασε όλα τα ρεκόρ ταχύτητας

Για το όλο εγχείρημα, η ομάδα μηχανικών του Christian von Koenigsegg και η μπορντο-κόκκινη για την περίσταση Agera RS συναντήθηκαν στη Νεβάδα των ΗΠΑ. Το νέο παγκόσμιο ρεκόρ τελικής ταχύτητας στην κατηγορία των αυτοκινήτων παραγωγής, όπως και τα υπόλοιπα ασφαλώς επιτεύγματα της Agera RS, πραγματοποιήθηκαν σε δημόσιο δρόμο(!), στην κλειστή για την περίσταση ευθεία μήκους 17,7 χλμ. του αυτοκινητοδρόμου Route 160 που βρίσκεται στις ΗΠA μεταξύ Las Vagas και Pahrump. Στο τιμόνι του σουηδικού αυτοκινήτου βρέθηκε για μια ακόμα ο εργοστασιακός οδηγός της εταιρείας, Niklas Lilja, ο οποίος κατάφερε, σύμφωνα με τα καταγραφικά μηχανήματα της Racelogic, να σημειώσει μέσο όρο τελικής ταχύτητας κινούμενος και προς τις δύο κατευθύνσεις του αυτοκινητοδρόμου της τάξης των 446,97 χλμ./ώρα (277,87 μίλια/ώρα). Αξίζει να σημειωθεί πως στην πρώτη του προσπάθεια, ο… θαρραλέος Lilja έγραψε με ούριο άνεμο και τον κινητήρα του 1MV να απέχει μόλις 20 σ.α.λ. από τον ηλεκτρονικό κόφτη των στροφών του(!), τελική ταχύτητα 284,55 μιλίων/ώρα, ήτοι 457,49 χλμ./ώρα. Ιδού λοιπόν και το νέο παγκόσμιο ρεκόρ υψηλότερης τελικής ταχύτητας σε δημόσιο δρόμο!.

Koenigsegg Agera RS: Το hyper-car που έσπασε όλα τα ρεκόρ ταχύτητας

«Δεν ήμουν καθόλου νευρικός. Ο μόνος δισταγμός μου ήταν για τα λάστιχα, καθώς είναι πιθανό κάτι να πάει στραβά», δήλωσε ο Niklas Lilja. Παρ’ όλα αυτά, και με τους ιθύνοντες της Michelin να είναι παρόντες καθ’ όλη τη διάρκεια του εγχειρήματος, τα νορμάλ ελαστικά της Agera RS, τα Pilot Cup 2, δεν αντιμετώπισαν πρόβλημα υπερθέρμανσης ή υπερβολικής φθοράς.

Koenigsegg Agera RS: Το hyper-car που έσπασε όλα τα ρεκόρ ταχύτητας

Το τρίτο κατά σειρά παγκόσμιο ρεκόρ που καταρρίφθηκε εκ νέου είναι εκείνο της καλύτερης επίδοσης στο 0-400-0 χλμ./ώρα, με την Racelogic να πιστοποιεί χρόνο 33,29 δλ. έναντι 36,44 δλ. που το ίδιο αυτοκίνητο και με τον ίδιο οδηγό είχε καταφέρει στο παροπλισμένο στρατιωτικό αεροδρόμιο Vandel Airfild της Δανίας πριν μερικές εβδομάδες. Η Agera RS έσπασε και το παγκόσμιο ρεκόρ υψηλότερης μέσης ταχύτητας σε απόσταση ενός χιλιομέτρου και ενός μιλίου καταγράφοντας επίδοση 445,54 χλμ./ώρα (276,9 μίλια/ώρα) και 444,66 χλμ./ώρα (276,36 μίλια/ώρα), αντίστοιχα. Για την καταγραφή της επίδοσής του, το σουηδικό hyper-car αξιοποίησε κινούμενο και προς τις δύο κατευθύνσεις το τμήμα της ευθείας μεταξύ του 5ου και του 6ουχιλιομέτρου και μιλίου της, αντίστοιχα. Τα ρεκόρ στο «flying kilometer» και «flying mile», όπως ατύπως αποκαλούνται, είχαν μέχρι και το περασμένο Σάββατο διάρκεια… ζωής σχεδόν 80 ετών. Και συγκεκριμένα από τις 28 Ιανουαρίου του 1938, ημέρα που ο Rudolf Caracciola, οδηγώντας μια ειδικά τροποποιημένη Mercedes W125 σ’ ένα τμήμα του τότε οδικού δικτύου που συνέδεε την Φρανκφούρτη με την πόλη Dormstadt, είχε σημειώσει μέση ανώτατη ταχύτητα 432,7 χλμ./ώρα στο ένα χιλιόμετρο και 432,4/χλμ./ώρα στο ένα μίλι.

Και όλα αυτά δεν είναι παρά μόνο η αρχή, μιας και η σουηδική εταιρεία είναι κάτι παραπάνω από βέβαιο πως μέσα στους προσεχείς μήνες θα επιχειρήσει να καταρρίψει και άλλα ρεκόρ. Αυτή τη φορά όμως, σε πίστα!


ΔΕΣ ΤΩΡΑ

Την Arena RS εν δράση!